20

В инаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премери. Това заяви министър-предесдателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Facebook.

Пеевски: Пешки, топчета и играчки е редил само президентът Радев

"Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Ако не се справят, трябва да си тръгнат по професионални причини, заяви премиерът. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет, това не е така", подчерта Денков.

Денков: През последните осем месеца България се отлепи от "корупционното дъно"

"Още като се съставяше кабинетът, ние сме обсъждали кои са възможните лица. Част от хората, които сега са в Министерския съвет, са предложени от Мария Габриел", посочи Денков.

По думите му, твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината.

"Важно е министърът да си върши работата, трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно", каза Денков.

Кирил Петков за ротацията: Имаме пълно доверие към премиера Денков

"Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБ, добави той и подчерта, че цялата теза как ГЕРБ ще бъдат ощетени, е несъстоятелна. Министрите не са "пешки" на никого, те имат огромна власт и трябва да се отнасяме с уважение към тези хора", добави той.

Според него не е редно да се говори с пренебрежение към министрите.

Министър-председателят коментира, че ротацията в правителството би станала най-лесно, ако с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел си разменят местата.

На въпроса защо иска след ротацията да станете точно външен министър, Денков отговори: „Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията, сменяме си местата с г-жа Габриел и след девет месеца връщаме ситуацията, каквато е сега, без да има нужда от допълнителни промени". 

По думите на премиера по-дългия отговор на въпроса и по съдържателният е ,че премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство.

"Това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на всички други държави. Поради това те са тези, които работят заедно или се сменят един с друг, когато има някаква такава смяна", посочи Денков.

Той даде за пример Дейвид Камерън, който сега е външен министър на Обединеното кралство, а преди това беше премиер.

"По подобен начин премиерът на Люксембург след изборите, когато беше избран друг премиер, стана външен министър, посочи Денков. Това е естествената среда, в която такъв тип отношения се решават, защото това са хората, които през цялото време поддържат контакти с външните среди", каза той.

"Представете си сега, че сложим друг човек, след девет месеца, ако пак правим ротацията, както се опитваме да направим, за да има стабилност, това означава, че аз ще съм се откъснал в това време и ще трябва да влизам отново в тази тематика, вместо през цялото време да бъда вътре в нея при обсъжданията на ЕС и други подобни формати", каза Николай Денков.

На въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша, министър-председателят отговори, че с Австрия не се водят преговори. "Обсъждаме с Европейската комисия (ЕК) какви да бъдат следващите стъпки", посочи той. 

"Този процес e координиран от представители на ЕК и заради това разговорите са основно с тях", обясни Денков.

По думите му единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение. "България има подкрепа от всички останали държави, добави той. Това е решение, което е извън контрола на българските власти", заяви премиерът.

"Заздравяваме външната граница и тя е по-добре от всякога. Купуваме още техника, намаляваме броя на мигрантите, които минават от там. България в това отношение се справя изключително добре", коментира премиерът.

Според решението на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 30 декември миналата година се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март.

Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви по-рано, че очаква да бъде удължен граничният контрол между държавите от Шенгенското пространство.

"Не сме спрели да се борим с корупцията и успяхме да свършим доста работа в рамките на това, което може да направи едно правителство", каза още Николай Денков.

"За да се докаже, че един човек е корумпиран, трябва следствието и прокуратурата да свършат своята работа и накрая всичко да завърши с присъда в независимия съд. След като бъде подаден сигнал от министри и съответните правителствени органи, оттам нататък щафетата се поема от други органи, които са извън изпълнителната власт, които трябва да довършат работата", обясни премиерът.

Денков даде пример с Държавната консолидационна компания. Когато влязохме, тя все още имаше възможност да прави "инхаус" процедури без обществени поръчки.

"Спряхме го. Спряхме част от тези процеси, с които бяха изчезнали десетки милиони. Подадохме сигнали в прокуратурата и възстановихме няколко десетки милиони лева. Ето пример, в който се борим с корупцията, но оттам нататък трябва някой да докаже и осъди този, който е използвал парите неправомерно", коментира министър-председателят.

"Виждаме още един случай, в който има явно преплетени интереси в правосъдната система", каза Денков относно случая с Мартин Божанов - Нотариуса.

"Като тази правосъдна система по някакъв начин е свързана с политическо влияние, добави той. Може би първият случай, който придоби публичност, бе „Осемте джуджета“, но случаят не беше разплетен докрай. Сега имаме промяна – сменен е главният прокурор, борим се за правосъдна реформа, надявам се този нов случай да завърши с разплитане на тези зависимости и да стане ясно кой какъв е в тази история, както и който е използвал тези зависимости да получи съответното наказание", каза още премиерът.

Според него вчерашните оставки в Софийска прокуратура дават знак, че може би започват да се разплитат зависимости, но трябва да се стигне докрай. Той добави, че е добре се стигне и до политиците, които са осигурявали "чадър".

Относно кръвните тестове за шофьори, които трябва да установят наличие на алкохол или наркотици в кръвта, Николай Денков заяви, че има много натрупани проби.

"Разбрахме се с двете лаборатории, които работят с новите машини, че ще пускат успоредно новите проби, които влизат, за да няма забавяне и постепенно ще изчистят и старите проби. С предимство ще бъдат пробите, които са свързани с тежки нарушения. Чакаме още четири машини, процесът ще се отпуши", обясни Николай Денков.

По отношение на подписаното споразумение между България и САЩ за стратегическо сътрудничество за развитие на ядрената енергетика у нас, премиерът коментира, че до края на март тази година се очаква първа оценка от "Уестингхаус" за прогнозната цена и структура на проекта, така че да се тръгне към подготовка и реализиране.

"Проектът трябва да е готов до средата на 2025 г. Избира се и строител. В средата на 2025 г. трябва да бъде подписан окончателния договор. До 2033 г. се очаква блокът да бъде построен", допълни министър-председателят.

На 12 февруари Румен Радев, министър на енергетиката на България, и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрена програма за граждански цели в България. С подписаното споразумение двете страни заявяват сътрудничество по проекта за изграждане на ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй", посочи енергийният министър Радев по време на церемонията в Министерския съвет. 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия