2

Д езинфектанти и хлор над нормата откриха контролните органи при първите проверки на басейните в страната. Опасно ли е това и какви са рисковете за здравето ни, ако попаднем на силно замърсен басейн?

Само в София за година и половина са затворени 20 басейна заради различни нарушения.

Регистрираните в столицата басейни са 178 – 130 закрити и 48 открити, които работят само през лятото.

Сред установените в началото на сезона нарушения в страната са: лоша хигиена, остатъчен хлор над нормите, неприемлив мирис, както и завишена концентрацията на амоняк и нитрати, информира NOVA.

От началото на сезона само в София са взети над 120 проби при 60 проверки. „Пробата се взима в активната част на деня, когато има плуващи. Задължително в началото се изплаква бутилката трикратно. И я затваряме под вода заради остатъчния свободен хлор, тъй като той е летлив”, поясни Мариана Петрова от РЗИ – София.

„Хлорът на първо място изключително много изсушава кожата, може да бъде алерген и да доведе до влошаване на определени заболявания.

Зачервявания и сърбеж са първите признаци. Преди да влезем в басейна и непосредствено, след като излезем трябва да вземем душ. Така ще сме сигурни, че сме отмили хлора и другите химични елементи”, съветва дерматолог.

Собствениците на басейни

твърдят, че разписаните норми за хлор са остарели и не отговарят на новите изисквания за чистота на водата. Затова били принудени да нарушават правилата. „Например в САЩ нивото на хлор, което е минимално, трябва да бъде 3, а тук е 0,3, което не кореспондира въобще с чиста вода. Няма собственик на басейн, който да държи ниво на хлор под 1, защото рискува да изпусне водата и да провали сезона”, казва Румен Димитров – управител на басейн.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@