28

Ч аст от оградата по границата с Турция отново е паднала. За това свидетелстват снимки, публикувани в социалните мрежи от депутата от БСП Николай Цонков. Кадрите са от 4 декември.

На тях се вижда как съоръжението, което трябва да възпира мигранти, е разрушено. Според информацията кадърът е от района на Малко Търново, а оградата е паднала по време на големите наводнения в края на ноември.

Депутатът от БСП Николай Цонков заяви в кулоарите на парламента, че е публикувал на страницата си във Фейсбук изпратени му вчера от граждани снимки на разрушен участък от оградата по границата край Дълбок дол, Малко Търново. 

От пресцентъра на Областна управа-Бургас заявиха, че се работи по отстраняване на щетите върху преградното съоръжение. От там информираха, че огромното количество вода, земна, листна и дървесна маса и камъни, са повредили малък участък от общо 127-те километра преградно съоръжение на територията на област Бургас.

Областната администрация има подписан договор с фирма, която отговаря за поддръжката на граничното съоръжение. Същата незабавно е стартирала работа по възстановяване на засегнатия участък. Докато текат ремонтните дейности сигурността е обезпечена.

Източник: mvr.bg

По-рано днес

Става въпрос за националната сигурност - виждаме безхаберието, безстопанствеността на управлението и питаме кой ще понесе отговорност в крайна сметка, заключи Цонков. И добави, че според БСП това е цялото правителство.

Валери Симеонов, който като вицепремиер отговаряше за инженерното съоръжение по границата с Турция, обясни пред медиите в парламента, че снимките са автентични, а причината са поройни дъждове. Той описа, че те показват отнесен участък от 30-40 метра в Дълбок дол, южно от Сливарово и недалеч от Вълчанов мост.

Това се е случило на 28 ноември, тогава е паднал дъждът. На същия ден в Одрин /на около 40 км. от мястото/ имаше наводнение, дъждът се е изсипал точно в този участък, става въпрос за над 70 л.на кв.м. и това стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, на дървета, отнасяне на пътища и съответно на тази част от оградата.

Симеонов допуска, че това ще се случва и занапред, защото оградата е направена на изключително насечен терен. Вече се работело по възстановяването й. Бившият вицепремиер напомни, че парите за поддръжката на граничното съоръжение са осигурени, когато той беше в изпълнителната власт, а областните управители разполагали вече със средствата.

Винаги на такива места, до отстраняването на пораженията, се поставят 24-часови постове, подчерта депутатът.

На някого много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но оградата е изпълнена по проекта, категоричен е Симеонов. 

Ако оградата е изградена добре, дали щеше да падне, коментира Николай Цонков.Това, по думите му, означава, че тя е компрометирана още от самото начало, компрометиран е начинът, по който е построена, вложените материали. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@