9

С пециализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за строителството на оградата по границата с Турция, която трябва да спре мигрантите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е попитала прокуратурата докъде е стигнало разследването след сигнала на БСП. 

Според Нинова това означава, че има престъпления от висши длъжностни лица, защото специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица.

„Докладът на ДАНС не може да ни бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал. В Правна комисия главният прокурор цитира, че в този доклад има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството. Това са два състава на две престъпления“, каза Нинова.

„Всичко, което сме казали дотук за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава“, категорична бе Нинова.

Тя попита дали правителството на Борисов краде от строителството на оградата и отговори, че от това писмо се разбира,че очевидно да.

Един "Фейсбук" спор събра истината за оградата

Йончева и управляващите взаимно се дават на прокурор заради оградата по границата с Турция

ДАНС ще провери как е построена оградата по границата с Турция

Йончева: Който не е поискал, той не е преминал границата

„Очакваме прокуратурата да свърши разследването до край-обективно и длъжностните и политически лица, които са отговорни за тази далавера на оградата, да си понесат отговорност“, апелира лидерът на левицата.

Корнелия Нинова коментира още, че по-тревожно, според нея е, че в деня, когато прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по този случай, ГЕРБ и ОП внасят поправка в Закона за обществените поръчки. С нея те искали която ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки, и да се правят с пряко договаряне.

„За нас това означава, че искат да заметат следите от лошото строителство чрез ремонтите и чрез и поддръжката да продължат да крадат от оградата. Уважаеми български граждани, това са вашите пари, които сте си изкарали от заплати, платили сте данъци и някой в държавата ги краде през строителството на оградата, а искат и с тези поправки в закона, да продължат да ги крадат от ремонтите и поддръжката. Затова настояваме Законът за обществените поръчки да бъде изтеглен спешно, а ако го вкарат в зала утре, няма да го подкрепим“, категорична бе Нинова.

От своя страна Елена Йончева коментира, че е бил направен опит тази корупция да бъде засекретена.

Според Йончева фактът, че оградата е попаднала в обектите за национална сигурност, е опит информацията за корупция да стигне до обществеността.

Симеонов във "Фейсбук": Йончева лъже

Не на последно място Корнелия Нинова уточни, че в писмото от прокуратурата, е описан един сигнал срещу министър от правителството на Орешарски, но след това е уточнено, че по този сигнал няма никакви доказателства за злоупотреби и тази преписка е прекратена.

„Всички опити да се прехвърли отговорността към правителството на Орешарски с този отговор на прокуратурата, се надявам да спрат“, апелира лидерът на БСП.

"Нищо ново и неочаквано не сме предложили

за оградата в Закона за обществени поръчки", коментира председателят на Правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В никакъв случай тезата на БСП не е вярна, категоричен бе Кирилов.

„Избрахме най-тежкия законодателен път, за да обявим тази промяна, за да няма твърдения, че правим нещо скрито или, че прокарваме законодателна инициатива чрез други закон или ред. Оградата вече е изградена и възникват въпроси с поддръжката и възстановяване на щетите по нея, когато има опит за проникване на територията на България“, посочи той.

„С промяната в закона и добавката „и за поддръжката“ целта е да има бързина при възстановяването на компрометирани участъци, както от умишлено направен пробив или от бедствие. Ако вървим в цялостната процедура по Закона за обществените поръчки, без да въведем тази по-специална процедура, може да отнеме месеци или половин година при обжалванията“, уточни Цветанов.

Относно въпросите за досъдебно производство и проверката, която се прави, Цветанов посочи, че който е нарушил закона, ако бъде установено това, ще си понесе отговорността.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@