82

Д АНС и Агенцията за финансова инспекция ще проверяват как е построена оградата на българо-турската граница.

Проверката е възложена от Върховната касационна прокуратура след сигнал от политика Велизар Енчев.

Турски медии: 12 стени на позора, включително в България

Откъде минават нелегалните мигранти

Енчев твърди, че има нарушения и престъпления при изграждането на оградата, което неправомерно се осъществява от фирми, близки до обединението "Патиотичен фронт" (ВМРО и НФСБ).

Съществуват съмнения за многократно завишени цени за изграждането, като  ВКП ще изиска съответната документация от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас.

Проверката на ДАНС идва в момент на

ожесточени спорове около построяването на оградата по турската граница.

Временното съоръжение, цялящо да възспре нелегалния мигрантски поток от южната ни съседка, се простира по цялата дължина на държавната граница - над 270 километра.

Депутатът от БСП Елена Йончева разкри, че първоначалния план от 2014г. на правителството на Пламен Орешарски е за двуредово съоръжение по почти цялата дължина. Строителството и поддържката тогава се ръководят от МВР.

През 2015г. вторият кабинет на Бойко Борисов променя правилата. Поръчките вече се възлагат от областните управители, при съгласуване с МВР.

С цел по-бързо изграждане на оградата се допуска на много повече места тя да бъде едноредова.

Вчера Йончева влезе в режим на ефирно надвикване със сегашния вътрешен министър Валентин Радев по въпроса дали едноредовото съоръжение е по-лесно за преодоляване от мигрантите.

Представителката на БСП още разкри, че според скорошна проверка, много от камерите и сензорите по оградата между Лесово и Капитан Андреево в момента не са изправни.

Днес шефът на вътрешната комисия в парламента и бивш вътрешен министър

Цветан Цветанов отказа да отговори дали камерите наистина не работят.

Според него, откритата дискусия по такъв въпрос заплашва националната сигурност, тъй като може да насочи нелегалните мигранти към уязвими точки по границата. Така отново не стана ясно дали самата система за видеонаблюдение по оградата изобщо функционира.

Не са новост и спекулациите около

предполагаеми лични изгоди за националистите

от засилената охрана на границата с Турция. След журналистически разследвания стана ясно, че голям брой военнослужещи, заети да охраняват браздата, се настаняват в хотел в Малко Търново, собственост на СКАТ ЕООД.

Фирмата е свързана със сегашния вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той отрече този факт да го е поставил в конфликт на интереси, при положение, че като депутат е гласувал за засилената охрана.

Симеонов още заяви, че неговият хотел предлага добри условия на пребиваване на войниците. 

ВКП възложи на Агенцията по държавна финансова инспекция да провери построяването на оградата още през март, като тази проверка още не е завършила. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@