32

Б ългарки сключват фиктивни бракове с чужденци, за да имат те достъп до европейските пазари. Задържани са четирима души - един мъж и две жени, и един индиец. 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата задържани за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър с цел принудителрно сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. 

Оставиха в ареста четиримата задържани за трафик на фиктивни съпруги. Това реши специализираният съд.

"Престъпната схема за трафик на жени с цел брак е действала от няколко години, информацията за тази дейност при нас постъпи в края на 2017 г. От тогава до 8 май бяха събирани доказателства." Това каза заместник-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Светослав Манолов пред „Здравей, България” по NOVA. На 8 май екипи на Гранична полиция и СДВР обискират няколко адреса в София. Задържани са 4 души. Трима от български произход и един индиец. Иззети са веществени доказателства.

„Става дума за набиране и принуждаване на лица, държани против тяхната воля, с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави членки на ЕС”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

„Те са набирани с обещания за финансова облага или в последствие социални осигуровки и помощи, които да получават в чуждите страни”, каза Росица Димитрова от ГДГП.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, са задържани на 8 май 2019 г. при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“, СДВР и Специализираната прокуратура в столицата.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане, като не всички от тях получили обещаваното им възнаграждение. Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат гражденски брак там или в България с непознати чужденци. 

Впоследствие „младоженците“ се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от
Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците.

На четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Специализираната прокуратуера ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за
неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

„От събраната информация стана ясно, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с набиране на момичета с български произход, които сключват фиктивни бракове. Това става на територията на Кипър, Австрия, Белгия и Дания. Те са фиктивни, защото мъжът и жената, които сключват брак, не се познават. Те се срещат на подписването на гражданския брак. Задържаните са имали различни функции. Две от жените са сестри. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, самолетни и автобусни билети, с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа”, обясни Росица Димитрова от "Гранична полиция".

До този момент няма данни за физическо насилие върху жените, но им е ограничавано придвижването. Освен това са им отнети и личните документи за самоличност. 'Имаме събрани доказателства за около 10 жени, но разследването продължава. Жените са разпитани, но те не са поискали закрила", добави Димитрова. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@