8

"БСП за България“ внесе проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите си левицата изтъква, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона, съобщиха от партийния пресцентър.

Въпреки това, според мотивите на БСП, в хода на обсъждането на доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. е определил промените в Закона за енергетиката като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“.

БСП иска оставката на шефа на КЕВР, праща го на прокурора

„От тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона“, категорични са вносителите на проекта за решение. Те заявяват, че Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите и КЕВР, в т.ч. и нейният председател не е сред онези, които правят това.

Народните представители от левицата са категорични, че това тълкуване, в лицето на председателя на КЕВР, представлява тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката. 

Вчера БСП обвини председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, че отказва да изпълни закона и поиска оставката му.

В специално изявление Иван Иванов отрече да е казвал, че няма да изпълни закона, както твърди БСП, и на свой ред обвини партията в намеса в работата на независим регулатор.

"Внасяме сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и внасяме проекторешение за освобождаването му от регулатора заради престъпление по служба", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг. 

Подробности по темата вижте във видеото по-горе.

А още публикации, свързани с КЕВР и БСП вижте тук:

Плащаме по-скъпи парно и топла вода от 1 юли

БСП поиска оставката на Емил Христов от ГЕРБ

БСП внесе подписка за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@