13

Б СП обвини председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, че отказва да изпълни закона и поиска оставката му. В специално изявление Иван Иванов отрече да е казвал, че няма да изпълни закона, както твърди БСП, и на свой ред обвини БСП в намеса в работата на независим регулатор.

"Внасяме сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и

внасяме проекторешение за освобождаването му от регулатора заради престъпление по служба",

каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг. 

„Основанието за този сигнал е днешното му изказване в парламента, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, които му вменява Законът за енергетиката, който беше променен заради сделката с ЧЕЗ“, обясни Нинова.

По думите й тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес.

„Въпреки специалното изменение г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс, предвижда до 5 години лишаване от свобода“, допълни лидерът на БСП.

Нинова уточни, че утре ще внесат и проекторешение за освобождаването на Иван Иванов като председател на КЕВР. Според нея действията му са с цел да прикрие замесените лица, свързани със сделката за ЧЕЗ. Лидерът на опозицията намеси и името на премиера Бойко Борисов, който според нея е излъгал на няколко пъти по сделката с ЧЕЗ и е бил изобличен в лъжа за твърдението му, че е получил документ от чешкия премиер Андрей Бабиш затова кой е финансирал сделката.

"Сделката тихомълком си върви и на 1 юли - нови цени. Питаме има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема, защото става въпрос за над 3 млн. българи, за националната сигурност и за непосилни цени, които хората трябва да плащат", заяви тя.

Няма да оставим тъмната сделка с ЧЕЗ да се случи на гърба на народа и на българския национален интерес, подчерта Нинова.

"В пленарната зала на Народното събрание аз не съм заявявал, че КЕВР няма да изпълни закона.

Аз просто дадох пояснение относно обстоятелствата, при които комисията може да се произнесе с решение, което е в съответствие със закона, което е прозрачно и което е правилно мотивирано", заяви Иван Иванов на брифинг по повод поисканата му оставка от ръководството на БСП.

БСП внесе подписка за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ

"Относно подписката, която беше внесена в КЕВР, становището, споделено от всички юристи, с които бяха проведени консултации е, че една подписка не може да бъде основание за произнасяне на комисията по определен начин. Подписка, която е иницирана и в последствие внесена от политическа сила в един независим регулатор, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията му, защото не се изисква в подписката регулаторът внимателно и обективно да се произнесе, а се настоява за произнасяне по строго определен начин – такъв, какъвто го е формулирала политическата сила", каза Иванов.

„Днес в пленарната зала народни представители коментираха и наблегнаха на обстоятелството, че в монета има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу Република България. Всяко публично говорене по този повод може да доведе до вреди за страната ни, които да се измерват в стотици милиони евро“, отбеляза той.

"Аз съм изключително пестелив в своя изказ. Още повече, че съм председател на колегиален орган и не мога да говоря от името на органа. По такъв начин спазвам изцяло закона“, допълни той.

Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления, каза още Иванов.

Премиерът Борисов също коментира темата, докато е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена и темата за мигрантите.

 

"Не се меся в независими организации. Дали ще е Иван Иванов или „Х“, или от БСП, на всеки управляващ му трябва независим регулатор", заяви министър-председателят.

Той добави, че в целия свят цената на природния газ се вдига и няма как при това положение само в България да поевтинее.

"Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган", подчерта Борисов.

Вижте още:

Плащаме по-скъпи парно и топла вода от 1 юли

БСП поиска оставката на Емил Христов от ГЕРБ

БСП внесе подписка за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@