58

П арното и топлинната енергия поскъпват с около 7%. Очаква се поскъпване и на тока. Точно с колко ще стане ясно на 1 юли, когато Комисията за енергийно и водно регулиране публикува разчетите си, предаде БГНЕС.

„В този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон“, обясни Иван Иванов от КЕВР. 

При тока, макар и в по-малка степен, поскъпване ще има. В момента, все още работи експертната група работи и ще бъде готова с конкретни стойности за електроенергията на 1 юли, подчерта председателят на КЕВР.

Регулаторът много внимателно следи котировките на петрола на международните пазари. Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца“, уверява председателят на КЕВР.

Възможно е поскъпването на природния газ да се отрази и на цената на електричеството, което ще плащаме от 1 юли. Какви обаче ще бъдат окончателните цени ще разберем на самия 1 юли. 

„Природният газ е базово гориво за всички топлофикации в страната, не само за София, това важи и за Варна, и за Пловдив. Цената на парното твърдо ще се покачи. Най-вероятно това ще се случи и с електроенергията, тъй като тя е част от комбинираното производство”.Това заяви за Nova Иван Хиновски, енергиен експерт в Българския енергиен форум. 

Хиновски прогнозира, че поскъпването на цената на парното ще бъде с около 7%, а на електроенергията – между 1% и 2%. 

„По-справедливо е да се повиши реалната цена на топлоенергията, тъй като по-малък процент от българското население ползва парно отопление, отколкото електроенергия. При всички случаи обаче, ще има ръст на индустрията, която използва природен газ, като това ще засегне металургията, производството на торове, леката промишленост и химическата промишленост”, каза още Иван Хиновски, енергиен експерт в Българския енергиен форум. 

По думите му, по-високите цени на природния газ ще окажат влияние върху цените на хляба и сладкишите, което пък неминуемо ще засегне джобовете на хората. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@