38

П ремиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров провериха ремонта на пречиствателната и помпената станция за питейна вода в града. 

Инспекцията беше предавана на живо в официалния профил на министър-председателя във Facebook.

Заедно с Борисов е министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Опозицията ще я гледате най-много. Тук трябва да е най-хубавата вода, опозицията трябва да пие най-хубавата вода", заяви Бойко Борисов. Владимиров от своя страна изтъкна, че водата няма (политически) цвят.

"С 1/3 е спаднал разходът на вода след смяната на главния водопровод, докладваха от ръководството на станцията. От 750 литра в секунда в момента е под 500", посочиха още от станцията.

Източник: Правителствена информационна служба
Източник: Правителствена информационна служба

Изграден е 60 км водопровод, като за строителството му са използвани най-качествените материали, отбеляза Борисов. Той припомни, че само преди година в Перник имаше водна криза и множество аварии на ВиК мрежата. Тогава беше изграден нов утаител на пречиствателната станция, което трябваше да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

"Тази година започва воден проект в Перник", изтъкна кметът на Перник. Станислав Владимиров уточни, че чрез този проект ще бъде ремонтирана канализацията и ще се изгради несъществуващата канализация на територията на целия град. Тази година ще се подменя водопровод и в пернишките села.

"Скоро ще започне разчистването и укрепването на дигите на река Струма. Коритата и деретата първо ще бъдат изчистени, а след това ще бъдат бетонирани", добави Бойко Борисов.

"До 10 дни започват и вторият етап на ремонта на входа на Перник", посочи зам.-министър Нанков.

"Правителството е отпуснало средства за финансиране на ремонт на църкви в региона", добави министърът на финансите Кирил Ананиев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов за пореден път инспектира строежа на най-дългия пътен тунел у нас "Железница".

Той бе придружен от заместник-министъра на благоустройството и регионалното развитие Николай Нанков и министъра на финансите Кирил Ананиев.

"Това трябваше да стане готово за олимпиадата в Гърция през 2004 г. Ще стане септември месец едното платно. Това ще стане септември месец и ще е готово. Тунели по над 2 км. Общо над 4 км. Пожароизвестителни инсталации, аварийни паркинги, вентилация, генератори, лед осветление. Всички най-съвременни изисквания са направени", коментира Борисов.

"Трябваше да е готово през 2004 г., когато беше олимпиадата в Гърция. Колко години са назад, нека хората да си правят изводи. По-интересното е какво се случва сега от Симитли нататък. Едната лента от Симитли минава вляво и се качва в планината, правим я нея, и веднага се връщаме на старото трасе, където разширяваме Кресна. Това май месец. Това е коридор юг-север. От топлите пристанища на Гърция през България за Румъния. Оттук направо излизат нагоре през Дунав мост-2. Затова е толкова важна и връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин", коментира премиерът.

Той определи съоръжението като уникално.

"Вече сме по средата на едната тръба. Може да се мине и по едната, и по другата тръба. Чест и слава на българските строители, за техния капацитет и възможности. С най-голяма точност. Скалите са меки и подават, затова имаше и пострадали строители. Изключително сложна скала. Целият този участък е много сложен. Виждате този тунел в тунелите, е направено при авария, пожар и катастрофа да може да се изтеглят колите през другата тръба. Има джобове, ако аварира някой да се изтегли и остане там, докато дойде "Пътна помощ", каза Борисов.

"Трябва да заделим пари, за да направим и другите големи тунели в България така. Впечатляващо, работа, работа, на строители, инженери, проектанти", коментира още премиерът.

Борисов разговаря и със строителите на обекта. "Пазете се", каза той.

Строителите отбелязаха, че е свършена много работа.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че септември пускат абсолютно за всички участъка.

"Изключително съоръжение, строено по австрийски метод. Такова съоръжение наистина не е строено. От октомври 2019 г. се строи. Европейско е финансирането", добави той.

Министърът на финансите Кирил Ананиев допълни, че контролът е сериозен и няма оплаквания.

"Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали", каза още Борисов.

"Утре е 3 март, по една премия, мисля че е справедливо и закономерно. Такава реклама ви направиха. Велинградската бригада такова хвалене", обърна се Борисов към строителите на съоръжението.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков допълни, че и в двете тръби има по един см отклонение.

"В живота винаги по 1 см е плюс-минус, не стига, така че 1 см бива", отговори премиерът.

"Огромно съоръжение. Ще има хеликоптерна площадка. Ей, така обичам - това беше като дойдохме планината. Сега гледаш тунелите, мостовете и после викат "ама защо и как". Нали внимавате вече, че един път видях иконите да са вградени в тунелите, дано повече нямаме такива инциденти. Нали сме се погрижили за хората, които паднаха от скелето. Грижете се, докато се върнат на работа. Човещина трябва", коментира министър-председателят.

"Магистралата е високо в планината, 90 метра денивелация. 4 км към Симитли е готова, но ще пуснем, когато и тръбата. Отдолу се пада и хеликоптерната площадка. Старият път Е-79 е под нас. Колко насип, колко нещо е изрязано, извадено, наслагано, за да може да стане равно. Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали. Те и затова не са правени, защото не са желали. Огромно съоръжение", коментира премиерът.

Бойко Борисов разговаря със сирийски работник на обекта. Мъжът отбеляза, че се е срещал с Борисов и на друг обект, където е имало протест. Премиерът заяви:

"Протестите са част от демокрацията се съобразяваме с тях. В същото време толкова работа и неща се правят, че българите трябва да са горди. Ще дойде и това време в Сирия. Българският ти става перфектен".

"Баба ми навремето викаше очи плахи, ръце роби. Като погледнеш и се уплашиш, но като започнеш с мотиката на нивата или влязат с багерите и ей го. Само след няколко месеца ще видиш как ще изглежда. Това ще го минават за две минути, няма да го усещат, ама как е станало", каза още премиерът Бойко Борисов.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 43 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 4 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията