35

П рез последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са стотици милиони повече в бюджета, каза министър-председателят Бойко Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Те бяха представени на среща в Гранд хотел София.

По думите му това показват и справките на финансовото министерство.

С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали

Той добави, че политическата воля е важна. Също е важно, че в МВР, в гранична, в данъчна полиция имат капацитет, с който да вършат успешно работата си.

Премиерът Борисов изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. „Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50%  повече в бюджета – или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.”, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че по същата схема се контролират горивата. Борисов е убеден, че новата наредба за видеонаблюдението ще помогне в борбата с контрабандата и този сектор. „Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум и вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии и търговията след това. Аз съм убеден, че в рамките на няколко месеца и резултатите от горивата ще бъдат същите. Мога да ви обещая”, категоричен бе Борисов.

"Аз истински се надявам, че ако петролната и газова асоциация, малките и средните бензиностанции по същия начин неправителствения сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло“, коментира още министър-председателят.
 
„Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира“, заяви Борисов. „Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът“, заяви той.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Данните показват, че делът на цигарите, непредназначени за местния пазар, е 4,4% за четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е намаление с 0,9% спрямо третото тримесечие на 2019 г. Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково – 12%, Плевен, 10,7%, Перник 9,3% и други. Най-малко нелегални цигари има в Добрич и Габрово – 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Основните изводи са, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи от тютюневи изделия в бюджета: от 2 304 млрд. лв. през 2016 г., 2 238 млрд. лв. през 2017 г., до 2 536 млрд. лв. през 2018 г., което е рекордно високо ниво, посочиха представители на „Инициативата срещу незаконната търговия”.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи пред журналисти, че вече се проверяват сигнали на Българската петролна и газова асоциация за това дали определени обекти работят в рамките на закона.

Маринов информира, че по искане на Асоциацията е била направена среща, на която са обсъдени проблемите в бранша и организацията е подала сигналите, които трябва да бъдат проверени. Сигналите още не са проверени и по тази причина министърът обясни, че не може да даде повече подробности. По време на разговорите с Асоциацията са били обсъдени възможностите за надграждане на съществуващата система за противодействие на контрабандата.

В отговор на въпрос министър Маринов напомни, че в цялата страна се правят проверки за контрабанда на цигари, като допълни, че "червените точки" са по пограничните райони. Той напомни, че всеки гражданин има право да внесе легално определено количество цигари и допълни, че не е случайно, че Свиленград е с най-голям процентен дял на контрабандата. Министърът обаче изтъкна, че този дял намалява и даде за пример Хасково, където този дял от 27 на сто е намален на 12 на сто. Той допълни, че има много опити за пренасяне през "зелена граница" на такава акцизна стока, което става с високопроходими коли. Той изтъкна още, че след разкриването на нелегалните фабрики нивото на организира престъпност в този сегмент е по-ниско и се използва предимно "куфарна търговия" и пренасяне през "зелена граница" на по-малки количества контрабанда, основно от съседни държави. Маринов каза още, че почти всеки ден има задържани количества контрабанден рязан тютюн. 

Министър Маринов съобщи, че е била поставена темата за финансовото стимулиране на работещите в секторите за борба с контрабандата при успешни акции, които водят до приход в бюджета и превенция на кражба от него, за което, по думите му, е необходимо да има законодателна воля. Маринов напомни, че към момента това става централизирано и отбеляза за решенията на МС за два пъти с по десет на сто увеличение на полицейските заплати, като парите са от повече събрани приходи в бюджета.

В отговор на въпрос министърът каза, че би трябвало да има автоматизирана връзка между психиатричните клиники и МВР, в частност КАТ, а сега тези лечебни заведения имат ангажимент да уведомяват за настъпили промени в психичното здраве на човек, който има шофьорска книжка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@