223

П ремиерът Бойко Борисов отговори задочно на президента Румен Радев по време на онлайн интервю за "Господари на ефира", пишат от NOVA

Министър-председателят обяви, че хазната е пълна, но президентът не разбирал от държавни финанси. А предложението за взимане на нов дълг било, за да е подготвена държавата за следващите месеци.

В интервюто участваха и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

Кирил Ананиев: Отменям заповедта за маските

"Имаме силна опозиция със силно медийно влияние, която се чуди от какво да направи скандали. Имаше криза с водата в Перник. 70 години не е сменян водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от Родопите вода. Колко хубаво беше да ги има тези скандали, а не да го има този коронавирус. Икономиката расте. И днес Радев се е изказвал - видяло се, че от нашите мерки хазната била празна... Как ще е празна?! Той не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години. Решенията, които взимаме, са, за да се подготвим за буфери.

Горанов: Очакваме 3,5 млрд. лв. дефицит за 2021 г.

Ние сега имаме пари, за да попълним дупките. Сега ние ще дебнем пазарите. Европейската инвестиционна банка не можа да излезе на пазара. Всички чакаме, за да видим кога ще са ниски лихвите. Ние имаме пари в държавата, затова никой не ни кара да бързаме. Затова го правим - за да имаме актуализация на бюджета, а не да тичаме в парламента. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари, иначе откъде даваме пари за пенсионерите и 60 на 40 за работника. Този, който бъде изгонен или уволнен, ще му плащаме 80%. Като ги похарчим тези пари, оставаме на 0. Тогава какво - държавата спира да работи ли", каза Борисов.

Ето какво коментира премиерът относно мерките, свързани с коронавируса:

"Продължавам все повече да се притеснявам. Първоначално слушахме докторите, казваха, че е грип като грип. Слушах какви ли не теории. Аз съм доволен, че наред с всички леки мерки, които тогава бях в наш ущърб - знаете, от съседната сграда, а и от другите държави ни се подиграваха... Ние тогава с колегите решихме да направим Оперативен щаб, за да може колкото е възможно да не се политизира, а и да се вземат правилните мерки. Животът показа колко навременно и правилно е било. Направихме дотук правилните неща", заяви премиерът.

399 са заразените с Ковид-19 у нас

Началникът на Оперативния щаб коментира следното:

"Аз винаги съм бил доктор. Завършил съм медицина и за това се чувствам доктор. Инфекционистите говорят, че това не е такова голямо чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет, ще мине и ще замине. Светът продължава да недоумява мерките, докато не се случи това, което се случи в Италия. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население. Това направи тази епидемия напълно смъртоносна. Грип Б и испанският грип отнесоха десетки милиона животи. Коронавирусът, въпреки че е с по-малка смъртност от испанския грип, не е показал своите възможности", обясни генерал Мутафчийски.

Euronews: Най-голямата заплаха за здравеопазването на България и Румъния по време на COVID-19

"В магазините знаете, че опашките са на 2 метра дистанция. Вътре се допускат определен брой хора. В градския транспорт направиха много ефективни мерки, че се разреши синята и зелената зона. Градският транспорт не съм го видял препълнен, какъвто го показвате. За това се роди идеята за задължително носене на маски, което претърпя такъв хейт. Каквито и мерки да бъдат предложени, не може да се възприемат от всички", добави той.

"Хората не биват да се самолекуват. В лека форма се взима само парацетамол, за да се смъкне температурата. Тя присъства при всички болни. Специфично лечение за това заболяване няма", обясни ген. Мутафчийски.

Премиерът коментира и темата за предпазните маски, тестовете и вярата:

"Ако има доказани мерки срещу коронавирус, то това е спазването на дистанция, на изолация. А маската е, за да може, ако някой се изкиха, да те предпази. Искам да попитам колко струва една кутия цигари, повече от една маска. Тук не е да се вземат  5000 лева на един човечец. За това държавата ще поръча милион маски. Ще раздадем на тези, които нямат три лева на месец. Но нека възприемат, да си ги сложат. Спираме това да е задължително, но ги умоляваме.

Там, където няма маски, ще раздадем. Във всички случаи помага маската. По време на война, аз първи от всички заговорих за война, после Макрон, а накрая всички. След като е война, най-лошото при водене на военни действия е разколебаването, дезертьорите. За това върнах назад, помолих да раздадем тези маски и да убедим хората, че е за тяхно добро. То е предпазно, не е вредно, а е полезно", категоричен е Борисов.

България иска да купува по 30 хил. PCR теста на месец от Корея

"PCR-ът, колкото и да не е достоверен, защото това е ново заболяване, е най-надежден в момента. В България има 10 лаборатории. Това са максималните ни възможности. До момента сме стигнали до максимум 400 проби на ден, но имаме възможност за още. На никого не сме отказали да правим PCR тест. Вече имаме над 20 заразени здравни работници, но не всички са от изпълнение на служебния дълг. Със сигурност ще излязат повече заразени, ако се правят повече тестове. Потенциалът на един болен е да зарази по 2,5 човека на ден. Инкубационният период, при който заразеният носи заболяването, е изключително дълъг. На милион население, ние се намираме на средата, малко под Германия", обясни Борисов.

"Аз съм дълбоко вярващ човек и в крайна сметка, в Библията пише, без Господ нищо не можем да свършим. Вчера направиха среща със Синода, аз съм говорил с владици. Вярвам в тях. Църквата е извън държавата в този смисъл, ние винаги сме помагали на църквата, когато можем. Не само Папата, но и Гърция взе решение да не се честват великденските празници. Аз съм убеден, че при строги мерки, всеки ще може да си запали свещичка", коментира Борисов.

А вицепремиерът отговори на въпроса каква би била следващата предприета мярка:

"Ако Щабът препоръча карантинните мерки, това излизане с декларация, имаше предложение този процес да се актуализира. Няма да е със SMS. Ако се въведе, ще е със специално изработено приложение, то е алтернатива на носенето на декларации", обясни Томислав Дончев

Край на карантината в Банско

По-рано днес президентът Румен Радев коментира предприетите икономически мерки от правителството:

„На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките“, заяви Румен Радев.

„Десет години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви. Всяка година се харчат  милиарди от т.нар. излишък без никакви правила. Кризата и актуализацията на бюджета показаха, че всъщност хазната е празна и трябва заем“, коментира още президентът в отговор на въпрос за проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020 г. и евентуалното теглене на 10 млрд. лв. нов кредит. Според Румен Радев този заем следва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат както при много случаи досега.

Дончев: Надяваме се началото на лятото тази криза да е зад гърба ни

Запитан за нарушената комуникация между институциите, държавният глава подчерта, че от негова страна няма конфронтация и прекратяване на диалога. „Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати“, призова президентът. Държавният глава добави, че не сега е времето за сърдити пози и за емоционални вълнения.

Румен Радев присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград, а след това говори пред журналисти, където заяви:

"Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност у населението".

„Искам да благодаря и на хората на първа линия – лекарите, полицаите, доброволците, на служителите в транспорта, търговията, социалните системи, на учителите, които в тези трудни условия изпълняват дълга си, на кризисния щаб за полагането на огромни усилия за борба с коронавируса". 

Защо в някои страни носят предпазни маски, а в други - не

Той заяви, че са обсъдени различни аспекти от тези кризисни действия.

"Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, но продължителното им запазване може да доведе до много по-големи пораженията от тези, породени от коронавируса, включително и до по-висока смъртност“.

На срещата на Оперативния кризисен щаб в Благоевград беше споделено и притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса:

"Основателно е притеснението във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. И в тази ситуация, това крие риск да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч на тази от корона вируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници – така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването", коментира още Радев. 

Димитър Радев: Банковият сектор в България е стабилен

"Трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към относително нормален ритъм на живот и да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Излизането от тази криза изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 223
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

223 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК с нов ход да наложи Истанбулската конвенция

ЕК с нов ход да наложи Истанбулската конвенция

Свят Преди 1 час

Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на равенството

Евгени Диков

Почина членът на ВСС Евгени Диков

Теми в развитие Преди 2 часа

За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание, пишат от Прокуратурата в съболезнователен адрес

Зоран Заев

Заев: Македонският и българският народ са братя

Свят Преди 2 часа

Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора с България да бъде за пример, казва Зоран Зааев в интервю за БГНЕС

Това е най-ранният симптом на коронавируса

Това е най-ранният симптом на коронавируса

Теми в развитие Преди 3 часа

Този симптом се появява преди загубата на обоняние

Павел Шопов

Скандал в НС, гонят депутат без маска, той отказва да напусне

Теми в развитие Преди 3 часа

Павел Шопов нито си постави маска на лицето, нито напусна зала на парламента

Задържаха мъж за двойното убийство в Шумен

Задържаха мъж за двойното убийство в Шумен

България Преди 3 часа

Мъж и жена бяха открити мъртви в семейна вила

МРЗ става 650 лв., ще плащат компенсации за извънредното положение

МРЗ става 650 лв., ще плащат компенсации за извънредното положение

България Преди 4 часа

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа

Румен Радев

Президентът наложи вето на Закона за потребителския кредит

България Преди 4 часа

Над 130 адвокати от цялата страна призоваха Радев да наложи вето върху разпоредбата

Михаел Шумахер

Казаха истината за състоянието на Шумахер

Свят Преди 4 часа

Култард: Новините не са добри и положението е много тежко

<p>Книга на Максим Бехар влезе в топ 10 на най-добрите PR книги</p>

Книга на Максим Бехар влезе в топ 10 на най-добрите PR книги в света за всички времена

Любопитно Преди 5 часа

Книгата зае и 6-о място в класацията за PR книгите на 2020 г.

Валери Симеонов

Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус

Теми в развитие Преди 5 часа

„Посрещаме мерките срещу пандемията с удовлетворение и неудовлетворение”, заяви лидерът на НФСБ. Вижте какво още каза той

Урсула фон дер Лайен

ЕС: Първите ваксинации са възможни до Коледа

Теми в развитие Преди 5 часа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "най-сетне има светлина в края на тунела"

<p>Обмислят удължаване на учебната година&nbsp;</p>

Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Теми в развитие Преди 6 часа

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев

Германският канцлер Ангела Меркел

Кола се вряза в оградата на канцлерството в Берлин (видео)

Свят Преди 6 часа

Шофьорът на автомобила е задържан

Меган Маркъл

Меган Маркъл разкри, че е загубила второто си дете

Свят Преди 7 часа

"Може би пътят към изцелението започва с три прости думи: Добре ли си?", пише Маркъл в емоционална статия, посветена на загубата на детето ѝ

Starship на SpaceX

SpaceX се подготвя за първи полет на кораба за Марс

Технологии Преди 8 часа

Starship може да направи големия си тест още следващата седмица