4

Б онуси за стотици хиляди са раздадени в Агенцията по вписванията. Месеци след скандала със срива на Търговския регистър служители на всички нива в агенцията са получили премии, и то именно за периода, в който електронната система спря да работи. Парите са раздедени със заповед на настоящия шеф на агенцията, предаде NOVA

По информация на вестник "Сега" общата сума е 700 000 лева.

От Министерство на правосъдието, под чиято шапка е агенцията, отказаха коментар. Определиха информацията за бонусите като "лична".

След скандала оставка подаде тогавашният изпълнителен директор Зорница Даскалова. Бонусите са рездадени от нейната наследничка.

"Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем, възникнал в Търговския регистър, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

„След 2012г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза още Горанов и предположи, че ръководството на агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.

Mинистърът на правосъдието

Цецка Цачева пък заяви по-късно днес, че е разпоредила проверка по случая

„При нарушение ще бъда безкомпромисна. Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г.“, каза тя.

Цачева обясни: „Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила, като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща.

Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения“.

Директорът на Агенцията по вписванията е разяснила на Цачева, че са спазени стриктно вътрешните правила.

Търговският регистър работи

Как сривът на Търговския регистър стана проблем за цялата държава

Томислав Дончев за Търговския регистър: Виновните ще бъдат намерени

Какво може да причини срива в Търговския регистър

Назначиха нов шеф на Агенцията по вписванията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@