61

М инистър-председателят Бойко Борисов заяви на извънредното парламентарно заседание при изслушването му във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за възникналата криза с Търговския регистър, че „кризата е преодоляна“.

Борисов заяви, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г. Продължава процесът на възстановяване на базата данни към август.

Как сривът на Търговския регистър стана проблем на цялата държава

„Имам уверението на Държавна агенция „Електронно управление“, че

ще имаме работещ с пълните си функционалности Търговски регистър може би до края на седмицата“,

посочи премиерът. Той отбеляза, че успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове.

Бойко Борисов представи хронология на проблема и отбеляза, че проблемите, техният мащаб и причините са били известни още в първите 24 часа след срива на базата данни. Той допълни, че веднага са предприети всички необходими действия за отстраняване на проблема и дори е повикан специалист от Япония.

„За цялостните действия по възобновяване на Търговския регистър е мобилизиран целият наличен експертен капацитет, който е работил по изграждането на системата“, каза още премиерът.

„Приоритет занапред е да се поддържат най-високи стандарти за мрежовата и информационна сигурност“,

добави той.

Помолен да коментира съмнения, че новият директор на Агенцията по вписванията има връзки с Делян Пеевски, министър-председателят коментира, че днес се е запознал с нея и посъветва журналистите да питат тези, които са я предложили от патриотичния фронт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@