37

С ривът на Търговския регистър е станал след като 4 дискови устройства са дефектирали, но изгубена информация няма, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя посочи, че няма да подава оставка, въпреки искането на БСП.

„Искам да поднеса извинения на всички, защото този срив, който имаме, засегна всички граждани на страната. Утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Утре ще реализираме и връзка със системата RegiX – държавния обмен на информацията, от която администрацията тегли данни за гражданите“, обясни Даскалова.

Какво може да причини срива в Търговския регистър

Търговският регистър не работи, сезирани са ДАНС, МВР и прокуратурата

Тя уточни, че до момента няма представен официален доклад от фирмата, която поддържа регистъра, за причините за проблема.

„Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и срок, но най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възстановени всички функции. Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, категорична е Даскалова. Тя  уточни, че няма да има изгубена информация.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, подчерта Даскалова и добави, че случаят ще се разследва прокуратурата, ДАНС и МВР, след възстановяването на работата на регистъра.

От БСП поискаха оставката на Даскалова и на правосъдния министър Цецка Цачева, под чиято шапка е Агенцията по вписванията.

Днес, близо седмица след срива на системата, Търговският регистър все още не работи с пълната си функционалност.

Всичко започна в края на миналата седмица, като временният проблем с достъпа до един сайт се превърна в криза, която обхвана държавата.

В регистъра се съхраняват и отразяват данните за актуалното състояние и историята на всички търговски дружества, както и на юридическите лица с нестопанска цел в България.

Оказа се, че проблемът не е само онлайн. Службата за справки спря да работи и на гише, защото нямаше достъп до базата с данни.

От Агенцията по вписванията отказаха да коментират причините за проблема. От фирма „Лирекс”, която се грижи за поддръжката на Търговския регистър също не дадоха обяснение. Самият договор между държавата и дружеството пък е секретен. Това породи всякакви спекулации.

Предположенията се движеха от хакерска атака, през злоумишлен срив, с цел да се изтрият данните за определени компании, до това, че системата на Търговския регистър не се поддържа и няма т. нар. „бекъп” - копия на цялата информация с цел възстановяването ѝ при технически проблем, каквито законът изисква.

Разследване на „Бивол” разкри, че „АЛФА – Веселка Велчева” ET е сред дружествата, участвали в проекта „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози”, чиято обща стойност е близо 2 млн. лв., от които 85% са европейско съфинансиране.

Собственичката на дружеството, която държи и салон за красота в София, твърди пред „Труд”, че то е направило „два банера за обучение” и отрича участие във въпросната обществена поръчка. Според Агенцията по вписванията проектът няма отношение към срива на системата, въпреки че т. нар. миграция към нов софтуер може да причини подобен проблем.

А проблемът е наистина огромен, тъй като липсата на регистъра връща българската икономика в ерата преди интернет, когато записването, проверката и комуникацията по сделките е ставала в пъти по-бавно с носители на хартия. Такова забавяне за продължителен период от време би довело до сериозни щети за бизнеса, дори в малка страна като България.

„Това е един много огромен проблем. Освен че на практика преустановяват търговския оборот и вписванията на промени в структурата и капитала на дружествата, вписване на нови дружества, внася и една несигурност в собствеността и още не е ясно какви ще бъдат щетите. Дали е просто едно задръстване на работата, забавяне, или ще има проблеми и с информацията, с възстановяването на пълен обем на информацията. Възможно е при една такава ситуация да се получат възможности за злоупотреби. Това създава проблеми и рискове. Предприемачите вместо да си гледат бизнеса, трябва да се занимават с административни процедури“, коментира пред Дарик председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Едва днес вицепремиерът Томислав Дончев категорично отхвърли всички спекулации, посочи, че няма никакви манипулации на  информацията в регистъра и добави, че държавата ще вземе мерки да предотврати бъдещи подобни сривове, като създаде единна система за съхранение на данните от различните архиви.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@