11

Н ай-рано в сряда се очаква Търговският регистър да заработи нормално. Проблемът е от четвъртък, а МВР,  ДАНС и прокуратурата започнаха разследване. От Агенцията по вписванията задействаха авариен план за отстраняване на проблема и твърдят, че щети за информацията няма да има.

„По всяка вероятност техническият проблем е свързан със спиране хардуерно устройство, от което зависи пълноценната работа на системата. Може и да се касае за спиране на част от софтуера”, обясни Борислав Сестримски, експерт по информационна сигурност, в „Здравей, България” по NOVA.

Той изрази съмнение, че част от информацията в Търговския регистър може да е изчезнала, тъй като този клас системи имат няколко нива на подсигуряване.

„Киберсигурността не е свързана само с борбата с хакерите. Тя е свързана и с изграждането на системите и тяхното подсигуряване”, поясни експертът.

„Всяка една информационна система трябва регулярно да се одитира за спазването на процедурите и политиките и да се усъвършенстват тези политики в зависимост от предизвикателствата на новото време”, на мнение е Борислав Сестримски.

Регистърът работи от 11 години, а преди 7 е имало подобен срив на системата. Според Агенцията, щети за информацията нямало да има. Юристите съветват за промени в състоянието на фирмите да се изчака до работещ регистър, за да не се разчита само на доверието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@