5

Б олница "Лозенец” няма да е правителствена. Депутатите гласуваха промени в Закона за лечебните заведения на второ четене и така дадоха "зелена светлина” за преобразуването й.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за лечебните заведения, с които болница "Лозенец" престава да бъде лечебно заведение към Министерския съвет и става многопрофилна болница за активно лечение към Министерството на здравеопазването (МЗ). Преобразуваното лечебно заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучение на студенти и специализанти като акредитирана болница към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

До три месеца от влизането на измененията в сила Министерският съвет трябва да одобри проект на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректорите на съответните висши училища, на които до влизането в сила на този закон е предоставено управлението на държавно лечебно заведение.

Източник: БГНЕС

При дебатите Георги Йорданов от БСП каза, че ще се въздържат. "Не сме съгласни тази болница да премине със статута на търговско дружество, защото в нашата визия не болниците да стават търговски дружества, а обратно те да стават публични дружества където не водещ да е финансовият резултат, а водещо да е лечението на пациентите”, обясни той.

Даниела Дариткова от ГЕРБ припомни на опозицията, че се намират на второ четене. Приетият на първо четене законопроект, който беше подкрепен в пленарна зала означаваше, че правителството се отказва от това болница Лозенец да бъде ведомствена към Министерски съвет и взема решение тази болница да продължи да функционира като всички останали лечебни заведения, т.е. тя трябва да се приведе в съответствие със законовите норми на Закона на лечебните заведения, каза тя.

"Искам да подчертая, че във вашите изказванията на първо четене твърдяхте, че ако посочим ясния път за преобразуване на болница "Лозенец”, вие ще ни подкрепите. Ние в нашите предложения сме направили точно това. Болница "Лозенец” става търговско дружество като всички останали държавни болници 100% държавна собственост. В нашите предложения запазваме функционирането на болница „Лозенец” във вида, в който тя функционира в момента, защото правим изключение за нея от действащите разпоредби на Закона за лечебните заведения”, обясни тя.

Дариткова посочи и че са разписали и възможността болница Лозенец да запази акредитацията си като университетска болница. "Тоест тя продължава да функционира като акредитирана университетска болница към медицинския факултет на Софийския университет. По никакъв начин не застрашаваме обучението на студентите, напротив – гарантираме го с нашите предложения”, обясни тя.

Георги Колев от "Обединени патриоти" коментира, че болница "Лозенец" има страхотен капацитет и апаратура, тя е акредитирана и за трансплантации, и да не се използва, би било голяма грешка. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@