7

П реструктурирането на болница „Лозенец” в национална педиатрична болница се отлага. Депутатите в здравната комисия блокираха предложението на Министерския съвет с 11 гласа „За” 0 – „Против” и 11 въздържали се.

ГЕРБ не получи подкрепата на Обединени патриоти.

Стачната готовност на Софийския университет обаче остава. След заседанието на здравната комисия съдбата на болница „Лозенец” остава под въпрос, информира NOVA.

Дали обаче лечебното заведение ще се преструктурира в национална педиатрична болница ще решат депутатите в  пленарната зала. Според директора на болницата е необходим цялостен план, който да даде яснота за бъдещето и на лекарите, и на медицинската база.

„Да разрушим къща, за да построим колиба – мисля, че не е морално”,

заяви проф. Любомир Спасов – директор на УБ „Лозенец”. Срещу преструктурирането на правителствена болница се обяви и академичния състав на Софийския университет. Притеснението им е, че ще загубят акредитация, преподаватели, студенти. „В момента ни предложиха законопроект, който е първата крачка към нещо, което не знаем какво ще е”, заяви проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ.

Здравният министър Кирил Ананиев защити предложението на кабинета.

Според него  няма да има проблем нито за студентите и преподавателите по медицина, които ползват базата на болницата за обучение, нито за лекарите. Убеден беше обаче, че ако болницата не бъде преструктурирана сега, после  ще е късно, намеквайки за дълговете на лечебното заведение, които са  близо 30 млн. лв.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@