5

П арламентът прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат болница „Лозенец“ вече да не бъде лечебно заведение към Министерски съвет, предаде агенция БГНЕС.

Болница „Лозенец“ е единствената в страната, чийто статут е определен на законово ниво,

а до предложението на неговата промяна се стигна след заявено намерение от страна на правителството да я преобразува в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Идеята на управляващите провокира недоволство сред ръководството на СУ „Климент Охридски“, защото болницата е неговата учебно-клинична база, а Факултетът по медицина и неговата акредитация са пряко свързани с нея.

Въпреки уверенията на здравния министър Кирил Ананиев, че базата ще се запази, преподавателите ще запазят академичните си длъжности, а дипломите на всички студенти ще са напълно валидни и приложими, несъгласието продължи.

Комисията по правни въпроси дори отхвърли предложението на първо четене,

а депутатите от управляващото мнозинство се оказа разделени по темата. Причината – предложението не е било съгласуване на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Впоследствие правителството взе компромисно решение – болница „Лозенец“ променя статута си и минава към Софийския университет, а чрез довършване на изоставената 13-етажна сграда близо до Александровска болница ще бъде изградена и национална педиатрия. Стартът на строителните дейности се планира за началото на следващата година и се очаква да бъдат напълно завършени за година и половина.

„Ние се отказваме от мотивите да използваме болница „Лозенец“ като основа за създаване на детска болница и сме готови тя да стане

университетска болница към СУ“,

увери здравният министър на днешната дискусия в парламента. Така между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат представени текстове, които технологично да превърнат болницата от второстепенен разпоредител с бюджет в търговско дружество, а оттам в университетска болница.

„Аз поемам ангажимента условията, правилата и принципите, при които ще действа това лечебно заведение, да бъдат същите, при които действат останалите лечебни заведения държавна собственост. Да осигуряват високо качество на лечението и в същото време обучение на студентите на европейско и световно ниво“, увери здравният министър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@