390

П ротести в цялата страна днес. В София има четири. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли. 

Над 2000 полицаи в цялата страна охраняват протестите. Това заяви Христо Терзийски от национална полиция. 1000 от тях са в София. 

В Бургас и на граничния пункт „Кулата – Промахон” се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията.

Протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основните пътища на страната.

На граничния пункт с Гърция се стигна до сблъсъци. 

„Бутат ни, това е, отстъпете викат назад. Ми няма да отстъпим, как да отстъпим, има ли смисъл да отстъпваме, аз разбирам че те не са виновни, те са пратени, но все пак сме за каузата”, разказа Иван Манчев.

„Хората искат просто два часа да бъдат оставени, да има солидарност от страна на полицията да протестират”, каза и Стоян Димитров.

„В крайна сметка ни изтласкаха, да, това се получи и някой си мисли, че е успял по тоя начин, ние си имаме позиция, ние не искаме да създаваме проблеми на органите на реда, нито въобще на хората в опашките”, разказа и Симеон Шайков.

Пътят към Гърция беше блокиран за кратко, а след това пеша протестът се отправи към магистрала Марица. Опитът на полицията да ги спре не успя.

Вече на магистралата протестиращите поздравиха униформените, които свалиха каски и щитове. След час и половина блокадата падна.

„Към настоящия момент продължават протестите във Велико Търново, Бургас, Каварна. Нямаме сериозни инциденти, не са допуснати сериозни нарушавания на обществения ред. На някои пътни участъци и магистрали бяха допуснати съвсем кратковременни запушвания на пътните артерии, но след преговори с протестиращите те бяха освободени. Най-дълго запушване на пътя беше осъществено в района на ГКПП „Кулата“. След предприемане на съответните полицейски действия, беше освободен пътят“, каза гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция" към 19:00 часа. 

По думите му продължават протестите и към този час, но с много по-нисък интензитет. 

„В цялата страна на протест са излезли 1780 автомобила, около 3500 протестиращи. Към настоящия момент има задържани 4-5 лица. Най-сериозният е в СДВР“, каза още директорът на ГД „Национална полиция. 

На въпрос дали тази вечер ще бъде блокирана магистрала "Люлин", той уточни, че е имало две групи граждани от Перник. „Бяха на пл. „Кн. Александър I Батенберг“ около 50-60 човека, които имат намерение да направят протестни действия в района на пътен възел “Драгичево“, но ние имаме достатъчно сили, така че да не допуснем запушването. В момента е доста сериозен трафикът от провинцията към София“, допълни още гл. комисар Терзийски. 

Задържани са 4-5 човека, един от тях в София. 

Източник: БГНЕС

Засилено полицейско присъствие и жандармерия на Главен път Е-79 на изхода на Благоевград, където преди седмица имаше 5-часова пълна блокада.

В социалната мрежа от снощи се появиха призиви за протест днес в 10.00 часа.

В 9.00 часа пристигнаха 4 буса на жандармерията от София. От 10.30 часа те се разположиха от двете страни на пътя в местността „Полигона“.

На паркинга там по единично пристигаха около десетина автомобила с 30 протестиращи. Организаторът на протеста от миналата седмица Александър Стамболийски каза, че днес няма да има блокада, тъй като той не е организиран от него, а хората са два пъти по-малко от полицаите.

Протестът на организаторите на блокадата от миналата седмица е насрочен за утре вечер в 18.30 часа. Той ще се проведе като пешеходно шествие.

Главният път бе блокиран от жива верига полицаи, които няма да позволят евентуалното му блокиране от протестиращи.

В 12.00 часа над 100 души след кратко боричкане с полицията затвориха пътя Симитли-Банско-Гоце Делчев.

Блокадата се намира край Разлог. Тя продължи над 2 часа. 

„За пръв път Разлог и Банско се обединихме, за да протестираме заедно срещу поскъпването на водата с 50%, както и на всички безобразия, случващи се през последните 29 години“, заяви един от водачите на протестите.

Второстепенният път е затворен за движение и от двете страни, както към Банско, така и към Благоевград и София.

Организаторите категорично заявиха, че протестът им не е политически, а е насочен срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г. 

На протестиращите е разрешено да блокират второстепенния път за 2 часа.

На ГКПП „Кулата“ също се събират хора, които искат да блокират пътя за Гърция, както и самия граничен пункт. Той е заявен за 13.00 часа, но този протест не е ясно дали е разрешен.

МВР има сигнали за провокатори и е взело мерки. Там, където протестите са съгласувани, са обезпечени с охрана, каза на свой ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.

Вътрешният министър специално благодари на онези, които са спазили всички изисквания за опазване на обществения ред.

Четири протеста в София днес.

Към София тръгнаха хора от Пловдив и Пазарджик. 

От 13.00 часа  започна протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Малко след 12:00 часа пристигнаха коли с национални знамена от Пловдив и Пазарджик. С клаксони и викове минаха покрай парламента. Блокиран беше Орлов мост - повече за протеста в София тук. 

Източник: БГНЕС

Шествието на протестиращите започна в 13.00 часа и се предвижда да приключи в 20.00 часа. Демонстрантите ще преминат по следния маршрут: пл. „Народно събрание“ № 2 – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Александър Дондуков“ – бул. „Васил Левски“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Орлов мост“.

Стотици се събраха пред Министерски съвет с викове "Мафия" и "Оставка".

Протестът е предвождан от полицейски бус.

Освен оставката на кабинета, те настояват депутатите да направят промени в Конституцията и да вземат решение за провеждане на избори за Велико народно събрание.

Другите им политически искания са за премахването на т.нар. „мъртви души“ в избирателните списъци, народните представители да се избират мажоритарно, техните възнаграждения да бъдат равни на три минимални брутни заплати

Протестиращите имат и редица социални искания свързани с повишаването на жизнения стандарт. Те настояват за:

- въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 01.01.2019 г.;

- въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12 % за храни, 10 % лекарства и 8 % за учебници и книги в сила от 01.01.2019 г.;

- държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара.

Исканията са внесени в Президентството и 44-тото Народно събрание за вземане на отношение с оглед тяхната компетентност. 

Паралелно с този на майките на деца с увреждания се провеждат и другите протести.

Очаква се демонстрациите да затруднят движението в центъра на града. Заради протестите се забранява паркирането на пл. "Княз Александър І" и около храма "Свети Александър Невски", а около 15.00 часа движението по бул. "Цар Освободител" между пл. "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски" ще бъде спряно.

Пловдив

След многолюдното автошествие и блокажа на централната част на Пловдив миналата неделя, днес протестите продължиха, но в по-умален вид, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Част от събралата се автоколона с национални знамена, плакати и патриотични песни тръгна още сутринта към столицата, друга част мина през улиците на Пловдив, а пред сградата на общината се събраха не повече от двеста души.

Те протестираха срещу цените на горивата, срещу корупцията във всичките и сфери, още от детската градина, срещу качеството на учебния процес, срещу мафиотското управление.

Хасково

Разногласия между протестиращи от Хасково наложи намеса на полицията. Първоначално шествието на недоволните граждани трябваше да премине по предварително уговорен маршрут - от Хасково към Свиленград, по стария път Е-80. Част от протестиращите изявиха желание да тръгнат по магистрала „Марица“, но бяха пренасочени и върнати по съгласувания маршрут.

В Хасково протестиращите се събраха още в 8 сутринта. „Не сме доволни от управлението, от сегашното управление, не сме доволни от начина на живот, който водим”, заяви един от участниците в протеста. В Свиленград протестиращите обиколиха града и обединиха исканията си с гостите от Хасково.

Сливен

Леки и товарни автомобили са се събрали на паркинга на Дамарски мост в Сливен за участие в протестното шествие срещу социалната несправедливост. Шествието ще премине по маршрут бул. „Братя Миладинови“ - кръгово кръстовище „Розова градина" - бул. „Бургаско шосе“ - бул. „Илинденско въстание“. След протеста в Сливен всеки, който има желание, може да се присъедини и към протестиращите от Ямбол на международен път I-7 в посока ГКПП „Лесово". Там се очаква да пристигнат и протестиращи от Бургас.

Видин

Жители на града ще излязат на протестно автошествие в 15.00 часа. Организацията е в социалната мрежа. Протестът е с искане за цялостна смяна на системата. Сборният пункт е на булевард „Панония“ пред големия магазин за техника. Автошествието ще премине през централната част на града и ще спре на паркинга пред ТЕЦ - Видин. 

В Северозапад едновременно блокираха двете основни артерии от и за София. 

Монтана 

Автошествие се проведе в града. Хората ще блокират прохода "Петрохан" след 13:30. Ще тръгнат по Е 79. 

Шумен

Жители на града се събират за пореден протест на паркингът на „Арена Шумен". По- висок стандарт на живот, европейски заплати, с които да се плащат европейските по размер данъци и промяна на системата, остават исканията на протестиращите. Полицейски патрули има в района на кръговото кръстовище на 7-ми км, на изхода на Шумен край 5 км, охраняват се и други участъци от пътната мрежа.

Протестиращи блокираха автомагистрала "Хемус" при п.в. "Белокопитово". Затворени са платната във всички посоки, но е осигурен коридор при спешни случаи. Започват да се образуват колони от чакащи ТИР-ове.

Разлог и Банско

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протест и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев. Официално протестът е обявен за 12.00 часа, а за сборен пункт е определен районът на комплекс „Реденката“ край Разлог.

Петрич

Очаква се в 13.00 часа жителите на града да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планува да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански, както и близките населени места.

В Бургас

Стотици автомобили се очаква да тръгнат към АМ "Тракия". Около 50 души са блокирали отбивката от автомагистрала „Тракия“ при пътен възел „Камено“ около 14 :00 часа. 

Варна

Във Варна центърът беше блокиран за 4 часа. 

Русе

В Русе демонстрантите се обявиха против замърсяването на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

Ямбол

Подстъпът към ГККП „Лесово“ е блокиран от протестиращи. Обединиха се двата лъча протестиращи – тези от Сливен и Ямбол. Други групи протестиращи има край село Тенево на международния път към граничния пункт и на автомагистрала „Тракия“ край Ямбол. Няма сблъсъци по време на протеста.

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 390
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

390 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 12 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 15 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 15 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 16 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти