44

С толичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди в студиото на „Събуди се“ по NOVA, че за неделя в София са заявени 4 протеста, включително за хора, които са заявили, че ще дойдат от провинцията с автомобили.

„Да, разбира се, че всеки има право да изрази своята позиция, но

нека не забравяме, че всичко това затруднява и движението в града и трябва някак си да намерим баланса за това”,

каза Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник коментира и оставката на вицепремиера Валери Симеонов. „Оттеглянето на Валери Симеонов е едно очаквано и добро решение, което да позволи да продължи работата по законодателството за децата с увреждания, защото това е най-важното. Майките, всички близки очакват час по-скоро да се приемат промените в законите, така че да позволят и грижата за децата, и техният живот да бъдат облекчени. Вече има заложени средства в бюджета, така че наистина мисля, че нямаше смисъл всичко това да се забавя”.

На въпрос дали оставката на вицепремиера е закъсняла, Фандъкова отговори: „Нагнети се напрежение, разбира се,

по-рано трябваше да се получи извинението

- вероятно това щеше да даде повече спокойствие, както на участниците в процеса, така също на законодателите. Всички, които участваха, мисля, че бяха засегнати”.

Фандъкова каза още, че големият въпрос е за средата, приемането на хората с увреждания, интеграцията на тези деца в детските градини и училищата и „тук ролята на медиите е голяма, защото ние трябва да се научим да живеем заедно с взаимно уважение и помощ към хората, които имат нужда”.

Във връзка с очакването оставката на Валери Симеонов да тушира общественото и политическото напрежение кметът заяви, че се надява да се успокои ситуацията, но

не трябва да забравяме, че ситуацията е предизборна.

„Доста политически сили се възползват от всяко недоволство и напрежение. Лично моето разбиране винаги е било, че политиците, независимо на каква позиция са в дадения момент, трябва да търсят решения, а не да се състезават по говорене”, каза Фандъкова.

Целия разговор с Йорданка Фандъкова чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@