48

Д ен след като изтече срокът, даден от закона за обявяване на резултатите от изборите, вече можем не само да прогнозираме, но и да говорим с факти. Заедно с резултатите, беше изчислена и общата избирателната активност в деня на вота. Както се очакваше тя е ниска, едва достигаща 45% от имащите право на глас. Иначе казано, малко над 2,7 милиона души в неделния ден са се поинтересували от това кой ще ги управлява на местно ниво през следващите 4 години.

Сравнение с местните избори през 2019 и 2015 г., оказва се, че българите са все по-слабо мотивирани да участват в избори. С всеки следващ вот, губим около 4% избиратели.

На изборите тази неделя, най-малката община в България – Трекляно, която се намира в област Кюстендил, е била и най-активната от всички. Близо 90% от нейните 740 избиратели са отишли да гласуват. Обратният пример откриваме в другия край на страната. В доста по-големия, а и областен град Добрич, двама от всеки трима души са предпочели да си останат вкъщи.

Балотажът е на 5 ноември. На него отиват 19 областни града. Идната неделя ще е ден за избори и в 31 от районите на трите ни най-големи града, тъй като от първия път бяха избрани едва по двама районни кметове в София и във Варна. По-малките общини, които ще им правят компания пък, са 71. Единствено в областите Кърджали и Търговище абсолютно всички общини са си избрали кмет от първия път. Отново на областно ниво, най-честата битка, на която се натъкваме, ще бъде между ГЕРБ и местни коалиции, инициативни комитети или независими кандидати.

И като във всяко състезание, в това също има рекордьори.

В шуменската община Върбица например, кметската надпревара печели Мердин Байрям от ДПС, с рекордната разлика от 90% между него и неговия опонент. Най-малката разлика между първите двама, за които сега предстои балотаж пък, е в Раднево. Там разликата между претендента на местна коалиция и този на ГЕРБ, е дори под 1%. Любопитна е ситуацията и в Съединение, където има разлика от половин до 2% не само между първите двама, а между първите четирима кандидати.

В хасковското село Брягово е най-дълго управлявалият кмет в България. Името му е Делчо Митев и е издигнат от БСП. В неделя той спечели 15-ия си мандат. Така 72-годишният кмет, който управлява селото си от 26-годишен, ще продължи да го прави поне още 4 години.

В Хаджидимово квадратчето „не подкрепям никого” е предпочетено от близо 15% от гласоподавателите. Завиден процент дори за някои реални кандидати.

И докато на места битката е наистина жестока, на други, кандидатите се съревновават единствено със... себе си. Общините, които бяха пожелани само от един единствен кандидат, са 6 на брой, а кметствата – 887.

В други 9 села никой не желае да управлява. Това, което сега предстои да се случи по тези места, е общинските кметове сами да назначат кметски наместници по свое усмотрение.

Недействителните бюлетини, пуснати за кмет, са близо 40 000. Според изчисления на Института за развитие на публичната среда, неотчетените гласове за общински съветници пък са над 412 000, което е около 15% от общия им брой.

Процент, сходен на този, на който бяхме свидетели и на предходните избори за местна власт, когато машинното гласуване също не беше възможно, но просто защото все още не съществуваше като опция. Рекордьор по недействителни бюлетини е община Луковит, с близо 34%.

За недействителна се счита всяка бюлетина, която няма два печата, има вписани знаци по нея, вотът е отбелязан по непозволен начин или в повече от едно квадратчета, както и ако на бюлетината е отбелязана само преференция.

Най-много сгрешени протоколи пък, отчитат в Благоевград. От общинската избирателна комисия отдават това на голямата бройка кандидат-кметове. Каквото и да е причината обаче, 75% от всичко написано в протоколите там, след това е било коригирано.

„Тази година поставяме своеобразен рекорд с почти половин процент повече недействителни, сравнено със същия тип вот през 2019 г. Под въпрос е до каква степен избирателите са били наясно с дизайна на бюлетините, още повече че след 2021 г. хората свикнаха с машинното гласуване, което доста улеснява”, коментира пред NOVA Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Тя подчерта, че при вота с машини няма възможност за недействителен глас.

„Принтирана разписка пък няма как да даде основание, по което при преброяването да има различни тълкувания. Надраскването на разписката няма да я направи недействителна. Трябва сериозен анализ”, настоя Лазарова.

„Числата са много смущаващи. Това означава, че вотът на избирателите е изкривен в много от случаите. За да знаем каква е хипотезата, чувалите трябва да се отворят, а ЦИК трябва да назначи някаква работна група, която да направи анализ. Особено в случаите, където процентът на невалидни бюлетини е смущаващо голям. Това досега не е правено, въпреки че Общественият съвет е поставял този въпрос нееднократно”, подчерта председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.

Коментар беше направен и по случай от френската гимназия в София. Там единият от членовете на СИК изброява бюлетините и казва за кого са гласовете. Членът, който записва, обаче отбелязва гласовете за друг кандидат. Така вместо за Васил Терзиев да бъдат регистрирани 120 гласа, те отиват за Антон Хекимян.

„120 гласа са преместени един ред по-нагоре. Представете си колко такива грешки може да са допуснати при преброяването на гласовете и отчитането на резултатите, които ние не можем да хванем. От видеонаблюдението се вижда, че има 120 бюлетини за Терзиев. Това означава, че надеждността на отчитане на гласовете чрез ръчно преброяване не е добра. Трябва да се мисли за друг начин на отчитане на гласовете – машинно, с машинен протокол”, смята Пенева.

Председателят на Обществения съвет на ЦИК подчерта, че до момента няма нито един документиран факт, който да показва, че резултат от машинно гласуване е неправилно отчетен или манипулиран.

„Това, което се изнасяше в Народното събрание, когато се дебатираха промените в Изборния кодекс, се цитираха имена на секции, в които имало разминавания между гласовете и протокола в машините. След това ЦИК назначи специална комисия, която не установи нито едно несъответствие”, уточни Пенева.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 10 минути

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 2 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 4 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 5 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 8 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 8 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 9 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 9 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 9 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години