17

„Полицаите имат късмет, че така се развиха нещата с избягалия затворник Владимир Пелов. А този случай показва какво е състоянието на МВР в момента”. Това каза бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев пред „Здравей, България" по NOVA.

Според него фактът, че убитият рецидивист и избягалия от затвора, заедно с него – Радослав Колев, не са открити заради липса на информация, на координация между службите, на техника и на професионалисти.

„Общественото доверие към полицията е на нулата, да не кажа – и отрицателно”, коментира ген. Радев. Защо не е покрита планината, близките му, попита ген. Радев. 

По думите му двамата затворници са имали план и Пелов е бил в Ботевград заради Панчев. 

Според бившия директор на СДВР Валери Йорданов пропуските в разследването и издирването на Пелов и Колев се дължат не само на субективни грешки, „макар че ще се намери някой, който да бъде наказан”.

„Хората, които са прикривали бегълците, са се страхували, че ако ги издадат, веднага ще се разбере кои са информаторите”, каза още Йорданов.

Той изрази мнение, че предварително направеният по случая анализ не е бил достатъчно добър, след като рецидивистите не са били открити дори в родния си град, където са се укривали. 

Пелов се укривал в жилището с експлозивите

Борисов за убийството на Пелов: Много се накарах на МВР

Все още няма следа и от Радослав Колев - мъжът и Пелов, избягаха от затвора в средата на април.

В четвъртък стана ясно, че 40 дни се е укривал в апартамент в Ботевград заедно с другия беглец Владимир Пелов, койт бе застрелян в града пт друг криминално проявен.

Оказа се, че избягалите затворници са заплашили майка с две деца, за да ги скрие в дома си.

Двамата са отишли там около 25-26 април и са останали допреди около десетина дни. След това са напуснали жилището и в деня на стрелбата се е върнал само Пелов, а Колев все още не се знае къде е и дали е жив.

И двамата избягали затворници са били с променен външен вид – не са се подстригвали и са носели дълги бради.

Апартаментът, в който са се укривали бегълците, е на най-добрия приятел на Владимир Пелов - Мико Петков.

Петков е двоен убиец. Осъден е преди няколко години на затвор, но се самоубива в следствения арест. След това съпругата му Веселка Петкова започнала интимна връзка с Владимир Пелов, твърдят наши източници.

Веселка укривала затворниците, защото твърдяла, че се чувства застрашена. Тя и децата й - момче на 21 години и дъщеря на 13 г., пазарували храна и голямо количество алкохол на бегълците Пелов и Колев. Децата били предупредени да не казват кой се крие у тях. Не е ясно откъде рецидивистите са разполагали с пари.

Веселка и децата й осигурявали храна и убежище на затворниците. Приятелите на сина на Пелов - братята Тодор и Борис Ерменкови, отговаряли за всичко останало. Те давали информация и може би са осигурявали телефони, подозират от полицията. Предполага се, че те са следили Марио Панчев – мъжът, прострелян от Пелов.

Борис Ерменков е задържан вчера за 24 часа. Днес беше освободен. Двамата с брат му запазиха пълно мълчание.

Синът на Пелов е знаел къде е баща му през цялото време, твърдят разследващите. Вчера той беше извикан в полицията отново да даде показания. Никой не знае къде са били Пелов и Колев от 3 април, когато бягат от затвора в София, до края на април, когато започват да се укриват в апартамента в Ботевград.

А роднините на Пелов искат тялото му да бъде кремирано, защото се опасяват, че върху гроба му могат да се извършат вандалски действия. Очаква се уикенда той да бъде погребан. Брат му заяви пред NOVA, че властите отказват да разрешат кремация, и е сезирал омбудсмана.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@