9

Б юджетът на Евросъюза след 2020 г. обсъждат експерти, политици и представители на европейските институции в София. Срещата е в рамките на българското председателство на Съвета на Европа.

По време на разговорите ще се реши каква да бъде кохезионната политика за периода 2021 – 2027 г. Друга цел е да се намалят различията между по-слабите и по-силните райони в ЕС. Според вицепремиера Томислав Дончев в момента тя е над 10 пъти.

До момента, по сега действащата политика, България е получила 8,3 млрд. евро.  

„Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лева, е направено по тези програми. Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка липсват доста милиарди”, каза премиерът Бойко Борисов.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер пък определи като много добра идеята парите по кохезионната политика да се отпускат при спазване върховенството на закона.

„Ще направим всичко възможно това предложение да бъде одобрено от Съвета и от Еропарламента”, каза Йотингер.

Австрия предупреждава за нов мигрантски "маршрут на джамиите"

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

Германия приключва с приема на бежанци от Гърция и Италия

"Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа, тя може да събира доста сфери и политики на ЕС, заяви Борисов и отбеляза другите важни теми - киберисигурност, дигитална инфраструктура, обща европейска отбрана и миграционната криза.

Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос – Дъблинският процес, това, което сме се договорили, да се намери някакъв разумен компромис. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа, заяви Борисов и отбеляза, че България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и има нулев миграционен натиск.

„Споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията”, каза Борисов и добави: С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата пък позиция на ЕС по темата, ние засичаме все повече ирански мигранти. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище, всеки ще търси място, където децата му да растат в мир, каза премиерът.

С мира като дума ще завърша и последния си прочит за ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години – войната в Косово, масовите гробове, предупреди Бойко Борисов и заяви, че всичко на Балканите се случва много бързо и още по-бързо се пренася на европейски терен.

Аз разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума - свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона. Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна свързаност гарантира, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия в тази посока, мисля, че всички колеги го правят, коментира още Бойко Борисов и припомни, че веднъж вече е предупредил какво ще се случи ако не си затворим границите.

Правейки необходимите компромиси, се надявам да вървим напред. Миграцията и кохезията са темите, които най ни разделят, заключи премиерът. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@