69

Н ационалният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя й вицепремиерът Валери Симеонов общественият защитник няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито и тя не е член на съвета.

Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите.

"Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова.

Източник: БГНЕС

Тя обясни, че Светлана Ангелова от ГЕРБ я е помолила да защити съвета на Тристранка вместо нея, тъй като народният представител има ангажимент в избирателния си район. По думите й социалният министър Бисер Петков е знаел за това от седмица. 

Председателят на заседанието Симеонов каза, че омбудсманът не е поканен официално и заяви, че ако е искала да присъства е трябвало да се обърне към него преди заседанието.

От БСП също коментираха случката.

"Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи, се посочва в позиция на БСП.

В текста им се казва още:

"Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. В петък народни представители от "БСП за България" се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им", казват от БСП.

А какво заседава и какво реши днес Националният съвет за тристранно сътрудничество 

Тристранният съвет обсъжда днес промените в системата на ТЕЛК.

Членовете обсъждаха проектите на постановление на Министерския съвет за за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинската експертиза, както и за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова представи предложенията за нормативни промени, подчертавайки, че досегашните нормативни текстове са довели до липса на специалисти и затруднения за пациентите.

"Предвижда се лекарите да могат да работят и на друго място, освен в ТЕЛК; пациентите ще могат да подават документите си и по пощата, подготвяната електронна система ще бъде свързана и с НЗОК, с което се цели по-добър контрол и др.", допълни Йорданова.

След въвеждане на е-досието - до края на 2019 г., електронната система на ТЕЛК ще се доусъвършенства и ще има още по-голяма прозрачност, каза още тя.

По думите й работи се и по облекчаване на администрирането за издаване на решенията на ТЕЛК.

Предстои още утвърждаване на вътрешни правила за лекарите от ТЕЛК, за личните лекари, даващи направление за ТЕЛК и др. С промените в правилника ще се подобри качеството на медицинската експертиза, ще се намали времето, необходимо за получаване на решенията.

Председателят на НЕЛК Кънчо Райчев каза, че чрез промените ще се премахне субективният фактор, а всяко от заболяванията ще се разглежда в лек, среден и тежък стадий, за да се определи точният процент на увреждането.

Чужда помощ ще може да се предоставя и на хора с увреждане под 90%, а за децата тя ще е гарантирана и при 70% и по-нисък процент на увреждане.

Райчев каза още, че се предвижда след петата година за пациентите с онкологично заболяване се гарантират 50% трайно намалена трудоспособност.

При сърдечна и белодробна трансплантация се получават 100% нетрудоспособност.

Когато основното заолявване доведе до увреждане на друг орган, тежестта в оценката ще се прехвърля към усложнението на заболяването. 

С предложенията не се премахват предпоставките за корупция и за разхищаване на средства, каза Васил Велев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Председателят на НСТС Валери Симеонов изказа доводи срещу твърденията на Велев и допълни, че до месец ще се направи анализ и ако трябва, ще се извършат нови промени.

Представителите на Българската стопанска камара и на Българска търговско-помишлена палата не подкрепиха проектните предложения, но от КРИБ изразиха подкрепата си. 

КНСБ подкрепи предложенията, а от КТ "Подкрепа" поискаха гаранция, че няма да има ощетени при преосвидетелстването хора.

Промени в Кодекса за социално осигуряване не бяха обсъдени, тъй като вносителите не присъстваха на заседанието.

Източник: БГНЕС

Радев: Хората с увреждания искат да работят, а не да разчитат на помощи от държавата

Борисов ще иска отчет за парите за здраве и социална политика

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@