32

Х ората с увреждания искат да работят, а не да разчитат на помощи от държавата. Това каза президентът Румен Радев на закриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде БГНЕС.

„Всички тук се обединихме около една цел - пълноценната интеграция на хората с увреждания. Целта е трудно постижима, защото изисква дълбока и продължителна обществена трансформация. Необходима е такава трансформация на човека с увреждане - от заровен в проблемите си към пълноценен активен гражданин на обществото“, каза в заключителното си слово президентът и добави, че бариерите трябва да падат една след друга, както и да не допускаме да затъваме в капана на помощите, защото това е деструктивно за цялото ни общество. Радев уточни, че е много важно да се направи разграничение между хората с увреждания, защото има такива, които не могат да съществуват без помощи, но те не трябва да са основа на водената от държавата социална политика. Президентът обяви още, че ще учреди годишни награди за бизнеса и трудови организации, интегрирали най-пълноценно хора с увреждания като подчерта, че е важно да се включат и образователни институции, интегриращи успешно хора с увреждания.

„Искам да поема инициативата кръглата маса да стане ежегоден дискусионен форум. На него ще дискутираме по-подробно нормативната база, къде и как може да бъде усъвършенствана. Догодина надявам се да отчетем други статистики“, коментира президентът.

Той обяви още, че създаде и контактна група, която да бъде ангажирана с продължаване на диалога, под егидата на президентската институция. Радев каза, че не е лошо да се учреди и награда за община, осигурила най-добра среда за хора с увреждания като критериите за наградите ще бъдат изработени в диалог с хората с увреждания. А целта на тези награди е да бъдат стимул за популяризиране на добрия пример, защото обществото ни има нужда, добами Радев.

"Искаме отпадане на защитата, която пази хората с увреждания пред работодателите, както и да отпаднат ТЕЛК решенията. Тази мярка работи в ущърб на хората със затруднения и спира работодателите да ги назначават. Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, след закриването на кръглата маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде БГНЕС.

„Наемането на такива хора не може да става насила чрез определяне на проценти за такива хора, при това несправедливо. Само ще обърна внимание, че този процент за администрацията е 2%, а за различните икономически дейности в канцелариите е 10%. Това трябва да се преразгледа. Има много дефекти в нормативната уредба. Дискриминирани са ред заболявания като едни са посочени като защитени, а други не. В същото време не заболяването, а степента на увреждане трябва да води до защита“, заяви Велев.

Той коментира, че само с показване на добри практики, проблемът няма да се реши. Според него са нужни системни решения, така че работодателите да търсят хората с увреждания, а не да се пазят от тях.

„Хората с увреждания, които могат да работят повече от 6 часа, не би следвало да получават пенсия. Те трябва да имат стимул да си търсят работа и да работят, както е в ЕС“, каза още той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@