18

Т ристранният свет вчера отстрани от заседанието си омбудсмана Мая Манолова. Тя бе дошла в НСТС заради промяната на правилата за пенсиониране на миньори, които са били съкратени.

"Това, което прави омбудсманът Мая Манолова е да се опитва да очерни всички налични институции и да се представи като Батмана на републиката”. С тези думи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа” коментира в "Здравей, България" изгонването на омбудсмана от заседанието.

Григорова определи действията на омбудсмана като "тежък популизъм”.

"Това е безумие. Манолова действа така по всички теми навсякъде. В петък на заседание на работна група за Закона за хората с увреждания г-жа Манолова стоя два часа, опита се два или три пъти да се включи в дискусиите, след което излезе и заяви отвън, че национално представителните организации пречат на реформата, което категорично не е вярно”, обясни Ваня Григорова. 

И добави: "Омбудсманът много добре би трябвало да познава работата на институциите и отделните органи. Националният съвет за тристранно сътрудничество не е мястото, на което се взимат решения. НСТС е консултативен орган, в който работодателите и синдикатите изказват собствените си позиции. Тя, ако иска да се бори за нещо, трябва да се бори в Министерския съвет и в Народното събрание. Там се взимат решенията”, категорична бе Григорова!

Самият омбудсман също коментира въпроса в студиото на NOVA

"Не мога да чакам покани да си свърша работата. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите", подчерта Манолова.

"Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем”, коментира още тя.

По време на заседанието на Тристранния съвет се обсъждаха законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

Омбудсманът изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, "следващия път ще прочете и спази закона”, според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

Симеонов: Край на инвалидност за шипове и избити зъби

"Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият”, запита Манолова.

Тя отхвърли обвиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в "далавера”, свързана с миньорите.

"Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си”, коментира общественият защитник.

Манолова засегна темата и за кризата с чумата в Бургаско и Ямболско. Според нея правата на стопаните на евтаназираните животни са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.

БСП искат оставката на Румен Порожанов

Омбудсманът ще проверява и сигнал от жена, в който се твърди, че вписаният в протоколите брой на умъртвените животни от нейното стадо е с 31 по-малък от действителния.

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

В ефира на "Здравей, България” общественият защитник коментира и проблемите на хората с увреждания и техните близки.

"Реформата, която социалното министерство обеща, не се случва и няма да се случи. Апелирам към чиновниците там да поемат отговорност и да не лъжат хората. Пари се наливат, но те не стигат до хората, които наистина имат нужда от тях”, категорична бе Манолова.

Майките на деца с увреждания започват "брутален" протест

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@