128

А ко продължим с този темп на заболяемост от COVID-19, ще имаме затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Големият брой жертви е стряскащ. Това е така, защото хората в болниците са вече 825, а хората в интензивните сектори са вече близо 50. Няма да изчерпим броя легла в болниците, но разпространението не е равномерно в страната и там, където имаме концентрация на много случаи, ще имаме затруднение. С взетите мерки засега устояваме, но ако следваме с този темп, ще имаме затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се" посочи той.

"Имаме области с почти нулева заболяемост, но имаме и обрасти с много висока. Русе и Варна сега са във фокуса на вниманието. Скоро във фокуса ще се появи и Добрич, защото в желанието си да организира социалния живот на персонала си, собственикът на една кланица за гъски е организирал една 4-дневна екскурзия с автобус до Копривщица. От вчера сме започнали да ги тестваме и може голяма част от тях да са положителни. Хората приеха, че няма проблем да правят каквото си искат. Докато действаме така, ще има толкова хора в болниците. 42 души тестваме в Добрич. Част от тях имат оплаквания и затова започнахме да ти изследваме", допълни той.

204 нови случая и рекорден брой починали от COVID-19

Доцент Кунчев коментира и ситуацията в дома за възрастни хора във Варна:

"Тествани са всички в дома за възрастни хора във Варна, където се разпространи заразата от COVID-19. Наистина в момента България е една от държавите, в които е най-лесно да се зарази човек с коронавирус", посочи Кунчев.

"Трудно е да се говори за изпусната работа в старческите домове, защото, знаейки, че това са най-рисковите места, разпоредих те да са под постоянен контрол и да се прави сканиране на всички домуващи и персонал там, за да хващаме рано тези случаи. Заболяването влезе в два старчески домове и това е почти неминуемо, защото тези домове не са отделени от всички. Там влизат доставчици и близки на домуващите. До голяма степен сме ограничили тези движения, но са много сложни проблемите и правим максимума. Старческите домове са много в България. Когато направихме първия кръг от тествания в домовете, мислех, че ще се справим с 4000 - 5000 теста, но 16 000 са само домуващите и около 4000 - 5 000 персонал. Тези 20 000 души вече втори път ги тестваме. Досега беше добре, но първо заразата навлезе в дома в Русе, а сега и във Варна", посочи Кунчев.

"Това не е основното работно място на лекаря, който е дал положителна проба. Той работи на летището във Варна и това му е втори трудов договор. Така са и всички сестри, и лекарите в тези домове. Това крие рискове, но няма кой друг да работи", добави той.

"Тествани са всички в дома най-напред персонала, защото са били контактни на жената в счетоводството, която е била първият положителен случай, а после и всички домуващи. Много е трудно да кажем кой на кого е предал вируса. Възможно е и лекарят да се е заразил от хората, които се лекувал. Здравните власти не намериха нужното съдействие в първите дни от регистрирането на заразата. Беше трудно дори да открием собственика на дома. Наложи се да поискаме съдействие от полицията. Той прие предписанията доста нервно. Имаше намеци, че той знаел къде живеят здравните инспектори. После нещата се подобриха. наложи се да уведомим и прокуратурата", допълни Кунчев.

"Заболяемостта расте много в целия свят, но и вирусът вече се предава по-лесно и се смъкна възрастта на заразените", каза още гостът на телевизията.

"Никой не може на 100% да каже как ще се развият нещата в бъдеще. Прогнозите се базират на тенденциите, които са в момента, но ситуацията се променя. В момента сме свидетели на една вълна, която засяга целия свят. Докато беше само на Балканите, ние продължаваме да се взираме само в нашите проблеми. Към момента ние сме на последно място на Балканите по брой заразени, като изключим Гърция, а сме на 4-о в ЕС", посочи Кунчев.

"Заболяемостта расте много навсякъде. Очевидно освен държанието на обществото, което за мен е ключово, има и промени в характеристиките на вируса. Сега по-лесно става заразяването. Необходими са по-малко време и по-малък контакт, за да се предаде вирусът, а се смъкна и възрастта на заразените. Само за 3 месеца от 10% във възрастова група 15 - 30 от новозаразените през май станаха 16% на следващия месеца и месец юли са 25%. Сега малко се смалиха заради двата старчески домове", допълни той.

"Имали сме тежки епидемиологични ситуации и друг път. Важното е да се казва истината на хората и да си вършим работата. На Балканите сме в чудесна ситуация и всички са с повече заразени, Гърция също върви много нагоре. Като гледам какво се случва в Южна Америка ситуацията с чувалите, които бяха коментирани от членове на Националния оперативен щаб, си остава. Видяхме какво стана в Италия и Испания. Ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да си докараме такава ситуация като в тези страни. Летният сезон не повлия на вируса, тръгна да се предава по-лесно и възрастовата група спадна, но процентът на хората, които се нуждаят от помощ и тези, които влизат в интензивни отделения се запазва и там няма увеличение", каза още Кунчев.

"Командироване на медицински специалисти няма да има. Нямаме откъде да ги вземем. Има три огромни проблема по отношение на коронавируса, които пречат на нашата работа. Първият е в доверието – обществото не вярва на това, което му казваме. 40% не вярват, че има вирус. В тази обстановка и докато някои колеги обикалят студиата и обясняват, че това е едно леко грипче, хората се разколебават и объркват и това ги кара да не вярват на никого. Това сега са резултатите", посочи той.

"Другото е, че лимитираното в здравната система не са болниците и леглата, а здравните кадри. Болничната база в страната е много голяма и ако трябва ще преобразуваме всякакви легла и отделения и не е възможно хората да не бъдат приемани в болница, ако е нужно. Големият проблем е липсата на достатъчно лекари. Каквото и да разкрием, ако няма специалисти, които могат да работят, проблемът си остава", допълни той.

"Първите ваксини срещу коронавируса може да излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални. Те няма да стигнат скоро до България. Ще стигнат най-рано през първата половина на следващата година. Някои лекарства помагат в някакъв малък процент, други не", посочи Кунчев.

"Ще имунизираме срещу грип и тази година, даже ще вдигнем заложените ваксини за безплатна ваксинация, но ваксина за грип може да има толкова, колкото е поръчано миналата година. Заложени са около 150 хиляди, надявам се да дойдат навреме. България този път не се мисли толкова много и станахме част от общите поръчки на ЕС за ваксини. Към момента има 37 ваксини, които са на еднакво ниво на разработка и в един момент ще излязат и няма да има недостиг", каза още той.

По думите му в момента е малко над 1 показателят, който сочи 10 души колко заразяват.

"Съотношението между новозаразени и оздравели зависи от заболеваемостта преди седмица – две. При тази заболяемост тенденциите са негативни. Скринингът е по-голям сега, но продължавам да твърдя, че това няма кой знае каква профилактична роля. И всички да се изследваме, това няма да спре епидемията и няма да спре разпространението на коронавируса", допълни той.

Коментари 128
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

128 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 10 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 10 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа