5

Ж ители на Велико Търново се отказват от услугите на "Топлофикация”, след като получиха огромни сметки за топла вода. В някои домакинства цената достига до 70 лева за кубик.  

Владислава Андреева от града показа фактура, при която кубик топла вода излиза около 30 лева, като трябва да плати сметка от близо 240 лева за 9 кубика топла вода за месец ноември. Тя уточнява, че за този месец в дома й е имало топла вода за около 15 дни.

"Основният проблем е, че ние не се информирани по никакъв начин за това, че има промяна в начина на образуване на цените. Ако досега цената е били фиксирана на 10,80 лева/куб. м независимо от сезона, сега вече се изчислява на база на топлинна енергия, подавана за загряване на 1 куб./м топла вода. Така, че ако направим сметка за нас, излиза, че ние плащаме по 26,45 лева/куб./м. На други места в града цената достига 45-70 лева за куб./м", обясни Андреева пред NOVA.

Пред камерата на "Здравей, България"  говори и Петко Ганчев от Движение Граждански контрол, който е присъствал на заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), когато са въвеждани промените в условията на цените, както обясни репортерът на телевизията.

По думите му средна цена за абонат в един жилищен блок няма.

"В столичната "Топлофикация" има циркулационна помпа, която "върти" непрекъснато вода и "вкарва" топлинни загуби. Оттам идва големият проблем със сметките. Преди три години и половина от Движение Граждански контрол, заедно с ДАНС, направихме проверка в столичната "Топлофикация". Този проблем си стои навсякъде по всички топлофикационни дружества", обясни Ганчев.

Хората във Велико Търново са изпратили жалба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяната в ценообразуването, сезирали са омбудсмана, а днес изпращат и жалба в Комисията за защита на личните данни, тъй като фактурите с всички лични данни се пускат в пощенските кутии без от хората да е искано разрешение за тези данни.

Още подробности вижте във видеото. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@