8

П реди дни беше съобщено, че чужденец е заплатил 530 лв. за преглед и почистване на вода от ухо в частен медицински център в к.к „Златни пясъци”.

В студиото на предаването „Здравей, България” по NOVA бившият директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков заяви: „Не можем да разделяме лечебните заведение на базата на собствеността – дали са частни или държани.

И двата вида

лечебни заведения имат право да определят цени за извършваните услуги.

Тези цени трябва да бъдат упоменати на ясно място, така че този, които търси услугата да е наясно предварително какво ще трябва да заплати”.

„Напълно е възможно лекарят да бъде свръхмошеник и да започне да си измисля. Говорейки по този начин внушаваме едно изключително недоверие към здравеопазването”, категоричен е той.

„Най-вероятно става дума за услуга, която е извън НЗОК. Смятам, че е извършена и друга медицинска услуга, не само почистване на ушни канали”, каза още Спасков.

Евгени Георгиев от Алианс на трансплантираните „Бъдеще за всички” коментира: „Ние, здравоосигурените пациенти сме свикнали когато имаме проблем да отиваме някъде с направление. В случая на морето, това няма как да стане.

Дори да сме здравноосигурени – трябва да платим”.

Според него има и други фактори, определящи цената. „Зависи дали прегледът трябва да се осъществи в работно време или извън работно време. Повечето частни центрове не работят със Здравната каса и определят сами своите ценоразписи”, каза още той.

„Проверките винаги завършват по един и същи начин. Частните болници процъфтяват.

Пълно е с нови частни болници, а българинът е все по-беден и болен”, категоричен е Георгиев.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@