22

530 лева за преглед от лекар по морето. Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи. В цената на услугата освен преглед е включено и изписване на рецепта, оценена на 40 лева. Освен това във фактурата са вписани и консумативи на стойност 50 лв., интервенция по отстраняване на чуждо тяло от едното ухо на стойност 100 лв. и още услуги.

Здравка Иванова, близка на младежа, платил сумата за прегледа в частния медицински център в "Златни пясъци" посочи, че дори и да е законно, изискването на огромната сума за извършените манипулации е неморално.

Какво се случва

19-годишно момче от ЮАР пристига в медицинския център в "Златни пясъци" на 26 юли вечерта. Бил е със свой приятел и се оплаквал от остра болка в ушите.

"От аптеката, намираща се в близост до медицинското заведение в курортния комплекс, не му продават капки, а го препращат към съответното място. Там му е направен преглед и е извършена кратка манипулация. Това, което възмущава, е нереално високата цена. Правят му промивка на ушите и с това се приключва. Момчето е български гражданин и говори много добре български и разбира какво му се казва. В никакъв случай не твърдим, че е незаконно, а по-скоро, че е неморално", коментира пред телевизията Здравка Иванова.

От медицинския център заявиха за NOVA, че момчето е било предупредено колко струва нощният преглед, показан му е и разлепения ценоразпис. Казват, че манипулациите, които са му направени, са продължили около 30 мин.

"Казах на двамата младежи, че нощният преглед е 170 лева и им показах ценоразписа за промивки и за допълнителни неща, ако трябват", обясни д-р Оксана Мокан от медицинския център.

"Това не е никак лесна манипулация. Промивка се прави от специалист. Не може всеки да я прави. Има риск да се спука тъпанче”, обясни д-р Мокан.

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да се отиде, ако се иска безплатна лекарска помощ. Когато са чужденци ситуацията била по-сложна.

"Въпросът е морален. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата струва толкова много. Дали е редно? Въпросът е морален", обясни Ангелина Бонева от Център за защита на правата в здравеопазването.

Според нея е важен също така въпросът защо комплексът "Златни пясъци" не е осигурил за здравноосигурените лица медицински кабинет.

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински одит заявиха, че ще бъде извършена проверка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@