1

"Мисля, че на повечето от нас не ни стига време да се научим да живеем правилно живота си, да взимаме само ценното, а не излишното и грозното от ежедневието, да се усъвършенстваме и учим от грешките си, без да ги повтаряме", казва Моисей в ексклузивно интервю по повод първия си проект като самостоятелен артист, продуциран от „Вирджиния Рекърдс“ - „Време“.

Песента е писана по идея на Моисей в партньорство с Александър Корабов, по-известен в музикалните среди като Бате Сашо.

Двамата са автори на музиката и текста, а за аранжимента им помага колегата на Моисей - Pavell.

Характерно за стила на Моисей е вплитането на фолклорни мотиви в репертоара му и „Време“ не прави изключение с рефрен от популярната народна песен “Зарад тебе, моме“ от Пиринския край.

Автор на концепцията и на видеото към сингъла е Павлин Иванов-Bashmotion, с когото Моисей е работил и преди по други проекти.

Във видеото участва и синът на Жана, малкият Леон, но не лицето, а само ръцете му имат „роля“ в сценария.

Ръцете на възрастния мъж в същата сцена пък принадлежат на бивш военен от авиацията. Другият мъжки персонаж в музикалната лента също не е професионален актьор, нито атлет, а специалист по промишлен дизайн.

В част от сцените героинята на Жана е превърната в творба на японското изкуство на връзване с въже шибари (или кинбаку) от специалиста Стефан Солаков.

Какво разказаха Жана и Моисей за новия си съвместен проект, за какво винаги ще намерят време и кога не им стига то - вижте в интервю на Наталия Такова-Мазгарева за Vesti.bg:

- Здравейте, прекрасни хора! Как ви срещам двамата едновременно – поводът е съвместен проект, но кога се зароди идеята за него? Разкажете ми всичко!
- Моисей: Още докато гледах Жана в X Factor, тя ми беше фаворит и се зароди желанието ми за общ проект с нея. Тя е изключително ярка индивидуалност като глас, визия и сценично присъствие и съм горд, че имаме възможността да работим заедно. С Александър Корабов, по-известен в музикалните среди като Бате Сашо, развихме идеята за бийта и вокалната линия. Всичко се случи изненадващо бързо и плавно, музиката, текстът…Бяхме на една честота. След това в работата по аранжимента се включиха Павката (от хип-хоп дуета Pavell & Venci Venc’) и Искрата (бийтбокс шампиона Искрен Тончев) и резултатът е налице. Много го обичам този проект, надявам се да влезе в сърцата на хората.
Жана: След финала на X Factor започнах да работя с „Вирджиния Рекърдс“ и това ни събра с Моисей. С времето станахме близки приятели, обичам го като брат, а и музикалните ни предпочитания са много сходни. Нямах търпение да направим общо парче и страхотно се вълнувам, че „Време“-то ни дойде!

- Моисей, всъщност това е първото ти парче като самостоятелен артист – в каква светлина ще те виждаме най-често оттук нататък? Кой е твоят стил?
- Моисей: Няма да се фокусирам върху определен стил, обичам разнообразието, импровизацията и експериментите в музиката. Ще заложа на комбинации от поне два-три стила музика в следващите проекти.

-  Новата песен „Време“ е характерна с вплитането на фолклорни мотиви, затова няма как да не те помоля да изпееш малка част от любима народна песен.
- Ето и отговорът на предизвикателството към Моисей във видеото:

- Жана, теб за пореден път те виждаме в нова и различна светлина, а тези кадри с въже шибари... малко ме притесниха. Разкажи повече на аудиторията за това японско изкуство.
- Жана: Шибари означава буквално „да връзвам“ и се базира на японско бойно изкуство – техника за задържане на пленници с въже. Използвало се е в Япония до 1868 година. През вековете е придобило еротичен характер, но в случая ние го ползвахме заради красотата на заплитането на въжето върху тялото. Идеята беше на режисьора на видеото Bashmotion.

- А... не те ли притесни това връзване и висене във въздуха? Изглежда болезнено и сякаш паникьосва малко. Ти как се почувства, вързана по този начин?
- Жана: Да, в началото наистина беше малко паникьосващо, тъй като беше напълно непознато изживяване за мен и ми се струваше опасно. Всъщност изобщо не е болезнено. Специалистът Стефан Солаков, който се занимава професионално с Шибари, както и целият екип, ми помогнаха да преодолея страха си. Беше малко уморително, защото се случи в края на дългия снимачен ден и ме връзваха по три различни начина, за да се получат възможно най-красивите кадри. Благодарна съм на режисьора, че ми отправи това предизвикателство!

- Знаете ли, сега се замислям, че и двамата сте били по някакъв начин част от предаването „Х фактор“ и това шоу ви даде много добър старт за реализиране на българската сцена. Тази седмица бе и първият голям концерт. Гледахте ли ги го, какво си припомнихте от Вашите участия?
- Моисей: Напоследък, покрай поредния сезон на Х Фактор, усещам лека носталгия от времето, когато за първи път се докоснах до тази сцена, до работата в екип и запознанството с толкова талантливи и мотивирани хора, решили да успеят на всяка цена.  Ясно ми е, че това няма да се повтори и затова с усмивка се връщам към тези спомени. Благодарен, че вселената ме е избрала да съм част от този прекрасен „филм“, който даде силен стар на пътя ми като професионален изпълнител.
Жана: Често съм казвала, че за мен този формат беше едно от най-силните и важни преживявания в професионален и личен план. Мечтаех да вляза в шоуто, а след това започнах да добивам все повече увереност и да преследвам все по-смело целите си. На финала направо полетях от щастие! После се сбъдна мечтата ми да работя със Саня и нейния екип, с които направихме „Самурай“, „Играем с теб до края“, „Невъзможни сме сами“, а сега и „Време“. Сега живея, сбъдвайки мечтите си.

- А имате ли си фаворит и кой е той, ако не е тайна разбира се.
- Моисей: Харесвам Христиана Лоизу, изключителен вокалист е!
Жана: Аз имам няколко – впечатлена съм от момичетата в отбора на Криско тази година, както и от Кристиан Костов.

- Песента се казва „Време“. Та вдъхновена от заглавието – за какво все не ви остава време?
- Моисей: Мисля, че на повечето от нас не ни стига време да се научим да живеем правилно живота си, да взимаме само ценното, а не излишното и грозното от ежедневието, да се усъвършенстваме и учим от грешките си, без да ги повтаряме.
Жана: Споделям напълно виждането на Моисей. А иначе – като всяка майка, и на мен времето с детето никога не ми е достатъчно.

- А за какво винаги ще намерите време?
- Моисей: За духовните и материалните удоволствия в живота.
Жана: За щастие в различните му форми – семейството, любовта, сцената.

- Какво е пожеланието Ви към Вашите фенове и читателите на Vesti.bg:
- Моисей: Душевно безсмъртие, и не те да преследват щастието, а то да преследва тях.
Жана: Любов и музика, музика и любов, винаги заедно.

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 3 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 8 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 8 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение