41

Т ържествената церемония по връчването на тазгодишните престижни награди „Оскар” протече в Лос Анджелис с много блясък и малко хумор.

„Добре дошли на церемонията на „Оскар”-ите, известна още и като наградата на белите хора” - с тези думи тъмнокожият изпълнител Крис Рок откри 88-ата церемония и добави: „Ако номинираха и водещите на вечерта, нямаше да получа и тази работа!”.

И докато думите му се приеха с чувство за хумор в залата, предвид скандала с номинирането само на бели творци, навън в близост до "Долби тиътър" група тъмнокожи и бели активисти протестираха срещу „расовата дискриминация” в номинациите за „Оскар”.

Вижте галерия със звездите от червения килим

Надникнете с нас в "Долби тиътър"

Източник: GettyImages/Guliver

А ето и наградените:

Разследващата журналистическа драма "Спотлайт" беше обявена за най-добър филм.
Лентата за спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква, режисирана от Том Маккарти, беше отличена и в категорията за най-добър адаптиран сценарий, като Джош Сингър и Томас Макарти се качиха на сцената и взеха статуетката за сценария.

Призът за най-добър режисьор беше присъден на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту за работата му над драмата "Завръщането".

През 2015 г. той получи статуетка и за "Бърдмен".

Така той става първият режисьор от 60 години, отличаван с "Оскар" в две поредни години, като това е четвърта награда на американската киноакадемия в кариерата на Алехандро Гонсалес Иняриту.

За ролята си в психодрамата "Стая" Бри Ларсън получи "Оскар" за главна женска роля.

26-годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма в лентата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син.

Леонардо ди Каприо
Леонардо ди Каприо Източник: GettyImages/Guliver

След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният Леонардо ди Каприо най-сетне получи "Оскар".

Дългоочакваният приз за най-добър актьор му беше присъден за превъплъщението в образа на трапера Хю Глас в драмата "Завръщането".

В същото време обаче основният му опонент за приза - британският актьор Еди Редмейн, имаше своята причина да празнува по време на церемонията, нищо че не грабна "Оскар".

Само два часа преди пристигането си на червения килим той стана чичо.

„На моя брат, който живее в Хонконг, на него и жена му – Джеймс и Ема, им се роди момиченце преди два часа, така че има още един Редмейн на света“, каза Еди при пристигането си на церемонията.

Еди получи „Оскар“ за най-добър актьор миналата година. Тогава той влезе в образа на известния физик Стивън Хокинг в драмата за живота му „Теория на всичко“.

Шведката Алисия Викандер е най-добрата актриса в поддържаща роля, посочиха членовете на Американската киноакадемия. Тя е носителка на "Оскар" за ролята си във филма "Момичето от Дания" (The Danish Girl).

Алисия Викандер
Алисия Викандер Източник: GettyImages/Guliver

"Опитвам се да си спомня какво се случи през последните минути", сподели изумената Алисия Викандер, когато излезе на сцената, за да приеме отличието си. Актрисата благодари на родителите си, на режисьора Том Хупър и на екранния си партньор и носител на "Оскар" Еди Редмейн.

Алисия Викандер сподели, че се надява лентата "Момичето от Дания" да открие пътя за повече филми, представящи общността на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните.

Викандер е най-младата сред актрисите, които тази година си оспорваха отличието за най-добра поддържаща роля. Тя беше предпочетена пред Кейт Уинслет за "Стив Джобс", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Руни Мара за "Каръл" и Рейчъл Макадамс за "Спотлайт".

Марк Райлънс
Марк Райлънс Източник: GettyImages/Guliver

Марк Райлънс бе удостоен с наградата за най-добър актьор в поддържаща роля във филма "Мостът на шпионите".

Приемайки трофея си, Марк Райлънс сподели, че винаги е обожавал историите, вслушвал се е в тях, гледал ги е и се е потапял в тях. Актьорът благодари на режисьора на "Мостът на шпионите" Стивън Спилбърг и на екранния си партньор Том Ханкс. Речта му беше прекъсната от оркестър, докато актьорът хвалеше останалите номинирани.

С "Оскар" за оригинален сценарий бе удостоен филмът "Големият залог".

„Големият залог” (The Big short) e на режисьора Адам Маккей. Сценарият, написан от Маккей и Чарлс Рандолф, е базиран на книгата „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ на Майкъл Луис.

Мексиканският оператор Емануел Любецки получи наградата „Оскар” за работата си във филма на Алехандро Гонсалес Иняриту „Завръщането” (The Revenant).

Любецки получава "Оскар" за трета поредна година - през 2014 г. той бе награден за операторско майсторство във филма "Бърдман", също на Иняриту, и през 2015 г. за "Гравитация" на Алфонсо Куарон.

С "Оскар" за визуални ефекти бе отличен филмът "Ex Machina: Бог от машината".

Анимационният филм "Отвътре навън" грабна статуетката за най-добра анимация.

Филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road) на култовия режисьор Джордж Милър пък взе наградите и в трите категории, наричани „дизайнерски” - за грим и прически, също за звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти.

"Пелтекът" бе отличен с награда за късометражен игрален филм, а с"Оскар" за най-добър късометражен документален филм бе награден филмът "Момиче в реката: цената на прошката".

Лентата за Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст през 2011 г., също получи "Оскар" за най-добър документален филм.

Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

По-рано, още преди премиерата на "Ейми", семейството на британската певица Ейми Уайнхаус не хареса документалния филм за живота й и го определи като "подвеждащ".

Енио Мориконе
Енио Мориконе Източник: GettyImages/Guliver

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia), режисиран от Ласло Немеш, стана носител на "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм".

Филмът разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан, а в началото на тази получи зелена светлина към "Оскар" със "Златен глобус".

Енио Мориконе спечели награда "Оскар" за най-добра оригинална музика за "Омразната осморка", a "The Writing's on the Wall" от филма "Спектър" спечели награда "Оскар" за най-добра песен от филм.

А ето и големият губещ според критиците:

Появата на симпатичните дроиди Си-Трипио (C-3PO), Ар Ту- Ди Ту (R2-D2) и БиБи-Ейт (BB-8) на сцената на наградите "Оскар" очарова публиката, но филмът с тяхно участие "Междузвездни войни: Силата се пробужда" не се представи толкова добре - касоразбивачът не спечели нито едно отличие от петте, за които беше номиниран, предаде Ройтерс.

Източник: GettyImages/Guliver

Лентата, заснета от режисьора Джей Джей Ейбрамс, се съревноваваше за отличията в техническите категории за монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг, монтаж и визуални ефекти. Наградите за монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и монтаж бяха присъдени на постапокалиптичния екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта", а тази за визуални ефекти - на "Еx Machina: Бог от машината".

Петата номинация за "Междузвездни войни: Силата се пробужда" беше за оригинална музика. Симпатичните дроиди от космическата сага излязоха на сцената, за да "приветстват" нейния автор Джон Уилямс, за когото номинацията за "Оскар" беше 50-а в кариерата му.

83-годишният Уилямс, който е най-номинираният индивид след Уолт Дисни (59 номинации) и има пет награди "Оскар", обаче се размина с шестото си отличие.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 25 минути

Вдигат заплатите в армията

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 3 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища