И носителите на "Оскар" за 2015 г. са...
Източник: ЕПА/БГНЕС
50

Н а бляскава церемония в "Долби тиътър", в развлекателния комплекс "Холивуд енд Хайленд", протeче връчването на най-престижните награди в света на киното - "Оскар"-ите.

Тя започна в 17.30 ч. местно време (3.30 ч. българско) и продължи около три часа, а вече са ясни и спечелилите статуетки.

Сатирата за шоубизнеса "Бърдмен" и ексцентричната комедия "Гранд хотел Будапеща" спечелиха по четири "Оскар"-а,

а лентата за съзряването "Юношество" на режисьора Ричард Линклейтър, която в началото на наградния сезон беше спрягана за фаворит, спечели само един "Оскар".

Други фаворити - "Игра на кодове" и "Теорията на всичко" също грабнаха само по една статуетка.

С "Оскар" за най-добър филм бе удостоена лентата "Бърдмен". Наградата връчи Шон Пен.

С "Оскар" за най-добър режисьор бе удостоен Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен". Отличието връчи Бен Афлек.

Алехандро Гонсалес Иняриту бе предпочетен от Амерканската киноакадемия пред Ричард Линклейтър, номиниран за "Юношество", Бенет Милър за "Ловец на лисици", Уес Андерсън за "Гранд хотел Будапеща" и Мортен Тилдум за "Игра на кодове".

Еди Редмейн и съпругата му
Еди Редмейн и съпругата му Източник: ЕПА/БГНЕС

С "Оскар" за най-добър актьор беше удостоен Еди Редмейн за "Теорията на всичко". Отличието му връчи Кейт Бланшет.

Той бе удостоен с престижната статуетка за образа на космолога Стивън Хокинг, който пресъздава във филма.

Конкуренти за отличието му бяха Стив Карел за "Ловец на лисици", Брадли Купър за "Американски снайперист", сънародникът му Бенедикт Къмбърбач за "Игра на кодове" и Майкъл Кийтън за "Бърдмен".

По пътя за "Оскар"-ите Еди Рейдмен спечели почти всички възможни отличия, сред които "Златен глобус", БАФТА, наградата на Гилдията на филмовите актьори.

В благодарствената си реч Еди Редмейн сподели, че е напълно наясно, че е късметлия. Актьорът посвети "Оскар"-а си на всички жертви на амиотрофична латерална склероза по света, както и на Стивън Хокинг и семейството му. Редмейн обеща да се грижи и да лъска статуетката от тяхно име, и прибави, обръщайки се към младата си булка Хана, че вече имат още една придобивка за дома.

Еди Редмейн посвещава седем месеца на подготовката за силно изискващата роля на Стивън Хокинг, овладявайки до съвършенство прехода от физическо влошаване до почти пълна парализа, запазвайки същевременно чара, остроумието и чувството за хумор на видния учен.

Редмейн се срещна с Хокинг броени дни преди началото на снимките за "Теорията на всичко". 72-годишният Стивън Хокинг даде благословията си на филма, макар той да е базиран върху мемоарите на първата му съпруга Джейн, която се омъжва за младия гений преди лекарите да му поставят страшната диагноза и да му дадат не повече от две години живот. В образа на Джейн във филма "Теорията на всичко" се превъплъщава актрисата Фелисити Джоунс, която също беше номинирана за "Оскар" за изпълнението си.

Наградата "Оскар" за най-добра актриса беше присъдена на Джулиан Мур за "Все още Алис". Наградата бе връчена от Матю Макконъхи.

В категорията най-добра актриса бяха номинирани също Марион Котийар за "Два дни, една нощ", Фелисити Джоунс за "Теорията на всичко", Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом" и Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото".

Джей Кей Симънс
Джей Кей Симънс Източник: ЕПА/БГНЕС

Джей Кей Симънс беше удостоен с "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за образа на музикалния педагог Терънс Флетчър във филма на режисьора Деймиън Чазел "Камшичен удар".

Той успя да спечели статуетката в надпревара с Робърт Дювал, номиниран за "Съдията", Итън Хоук за "Юношество", Едуард Нортън за "Бърдмен" и Марк Ръфало за "Ловец на лисици".

По пътя към "Оскар"-ите Симънс бе удостоен с куп отличия, сред които "Златен глобус", БАФТА, наградата на лондонските кинокритици, на Гилдията на филмовите актьори, "Независим дух". Отличието му бе връчено от носителката на "Оскар" Лупита Нионго.

Симънс благодари на съпругата си Мишел Шумахер за любовта, мъдростта, саможертвата и търпението, което го е в карало сред отличниците. Не пропусна и децата си, които "са отражение на майка си". "Ако имате живи родители, обадете им се. Благодаря ви майко и татко" - каза още актьорът.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука удостои Патриша Аркет с "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за брилянтното ѝ изпълнение в "Юношество" на режисьора Ричард Линклейтър.

Освен Аркет в тази категория бяха номинирани Лора Дърн за "Моето приключение в дивото", Кийра Найтли за "Игра на кодове", Ема Стоун за "Бърдмен" и Мерил Стрийп за "Вдън горите". За легендарната Стрийп това бе рекордната 19-ата номинация в кариерата й.

Нискобюджетната независима продукция на Линклейтър, зад която стои скромното студио "Ай Еф Си Филмс", ще се запомни не само с великолепната игра на Аркет, но и с факта, че филмът е сниман в продължение на 12 години с едни и същи актьори. По пътя към "Оскар"-ите Аркет получи много награди, сред които "Златен глобус", БАФТА, "Изборът на критиците", на Дружеството на лондонските кинокритици и Гилдията на филмовите актьори, "Независим дух".

Режисьорът Павел Павликовски
Режисьорът Павел Павликовски Източник: ЕПА/БГНЕС

Полският лиричен, интимен и в същото време много човешки черно-бял филм "Ида" на режисьора Павел Павликовски беше удостоен с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

В категорията бяха номинирани още "Левиатан" (Русия), "Мандарини" (Естония), "Тимбукту" (Мавритания), "Диви истории" (Аржентина).

Павликовски посвети наградата на покойната си съпруга, на родителите и на децата си. По пътя към наградите "Оскар" лентата на Павликовски спечели куп награди, сред които БАФТА, "Гоя", на Гилдията на нюйоркските филмови критици, "Независим дух", наградата ЛУКС за 2014 г. на Европейския парламент.

Павликовски е и сценарист на филма, в който главните роли са поверени на Агата Чебуховска, Агата Кулеша, Йоана Кулиг, Давид Огродник, Адам Шишковски, Йежи Трела.

Сред наградените се отличи особено много името на един човек зад камера, който печели „Оскар“ за операторско майсторство за втора поредна година - Еманюел Любецки за "Бърдмен". Миналата година той бе удостоен с наградата на Американската киноакадемия за работата си по лентата "Гравитация".

В категорията лентата "Бърдмен" бе предпочетена пред "Гранд хотел Будапеща", "Ида", "Мистър Търнър", "Несломен".

Еманюел Любецки е роден в Мексико. Той печели популярност като оператор в САЩ след завършването на Like Water For Chocolate на Алфонсо Арау. Сред другите му филми са "Котката с шапка", "Али", "И твоята майка също", "Големите надежди", "Новият свят", "Децата на хората". Любецки е и с 4 номинации за "Оскар" за работата си по "Слийпи Холоу" на Тим Бъртън, "Малката принцеса" на Алфонсо Куарон, "Децата на хората" и "Новият свят" на Терънс Малик.

Наградата "Оскар" за песен от филм беше присъдена на Комън и Джон Леджънд за "Glory" от "Селма".

Отличието връчиха Джон Траволта и Идина Мензел.

В категорията бяха номинирани още "Everything Is Awesome" от "LEGO: Филмът", "Grateful" от "Отвъд светлините", "I'm Not Gonna Miss You" от "Глен Кембъл: Ще бъда себе си" и "Lost Stars" от "Започни отново".

В категорията за анимация за втора поредна година наградата грабна "Дисни". След като миналата година триумфира със "Замръзналото кралство", тази година компанията спечели статуетката с "Героичната шесторка".

Ето и списъкът на носителите на 87-ите награди "Оскар":

Носителите на престижните статуетки "Оскар" за 2015 г.

- Най-добър филм - "Бърдмен"
- Най добър актьор - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"
- Най-добра актриса - Джулиан Мур за "Все още Алис"
- Най-добър режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за "Камшинеч удар"
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за "Юношество"
- Оригинален сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо за "Бърдмен"
- Адаптиран сценарий - Греъм Мур за "Игра на кодове"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Ида" на Павел Павликовски
- Анимация - "Героичната шесторка"
- Документален филм - "Гражданин 4" за Едуард Сноудън
- Сценография - "Гранд хотел Будапеща"
- Операторско майсторство - Еманюел Любецки за "Бърдмен"
- Оригинална музика - Александър Депла за "Гранд хотел Будапеща"
- Песен от филм - Джон Леджънд и Комън за "Glory" от "Селма"
- Монтаж - Том Крос за "Камшичен удар"
- Костюми - Милена Канонеро за "Гранд хотел Будапеща"
- Грим и прически - Марк Кулиър и Франсис Ханън за "Гранд хотел Будапеща"
- Късометражен документален филм - "Кризисна телефонна линия"
- Късометражен игрален филм - "Обаждането"
- Късометражен анимационен филм - "Празник"
- Визуални ефекти - "Интерстелар"
- Звуков мишунг - "Камшичен удар"
- Монтаж на звукови ефекти - "Американски снайперист"

Предварително връчените награди "Оскар" са за:
- Хари Белафонте - хуманитарната награда "Джийн Хершолт"
- Почетен "Оскар" - Жан-Клод Кариер
- Почетен "Оскар" - Хаяо Миядзаки
- Почетен "Оскар" - Морийн О'Хара

Нийл Патрик Харис и съпругът му Дейвид Буртка
Нийл Патрик Харис и съпругът му Дейвид Буртка Източник: ЕПА/БГНЕС

Американският актьор Нийл Патрик Харис бе водещ на церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар". Харис,познат от комедийния сериал "Как се запознах с майка ви", е бил водещ на няколко други церемонии, включително на телевизионните награди "Еми".

"За мен наистина е голяма чест и щастие да съм поканен да представя церемонията на "Оскарите" догодина", посочи в комюнике 41-годишният Харис през октомври 2014 г., когато разбра, че той ще бъде домакин на церемонията.

"Израснах, гледайки "Оскарите" и винаги съм изпитвал огромно уважение към всички водещи на церемонията. Да ме помолят да последвам стъпките на Джони Карсън, Били Кристъл, Елън Де Дженерис и т.н. е сбъдната мечта за мен", добави той.

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер