35

В аксините от Турция не са използвани и няма да бъдат използвани, ако ИАЛ /(Изпълнителната агенция по лекарствата) или националните консултанти преценят, че има някакъв проблем в тях. Това здравният министър Петър Москов каза по повод разпространена по-рано днес информация, че особено опасна

ваксина срещу хепатит В, съдържаща живак, била внесена у нас от Турция

тя била произведена в Южна Корея и забранена за употреба, както от Европейската агенция по лекарствата, така и от нашата ИАЛ заради високото съдържанието на т.нар. тиомерсал, в който има живак. Това е абсолютно фалшива новина, заяви Москов.

Хайде да не водим разговор с аргументи дали една южнокорейска или севернокорейска фирма трябва да влезе на пазара, добави Москов. Ще влезе този, който регулаторът ИАЛ или национланият консултант твърди, че ваксината е безвредна и подходяща за съответното заболяване. Аз не казвам дали една ваксина е добра или не, защото нямам това право и

не искам да влизаме в мръсна търговска война

Истината е, че 5-валентните ваксини, които взехме от Турция, са част от задължинелния имунизационния каленар, допълни той. С тях имунизираме бебета, а с част от тях вече започнахме да реимунизираме. Отделно от това, Турция ни е предоставила  и 100 000 ваксини срещу хепатит, допълни министърът.

"Очевидно, има някой много притеснен, че въпреки кризата, министерството и правителството успяха да решат проблема с ваксините, смята той. До края на годината сме поели ангажимент да възстановим реимуназицаионния календар, спрян  още през миналата година. И това не са само лозунги, очевидно някой е много притеснен от тази работа".

Очевидно е също, че

някои клонове от бълтарската фармацевтичната индустрия губят

каза още министърът.

Той съобщи, че е изпратил писмо до асоциацията на фирмите-производители на оритинални медикаменти , в което пита кой е етичния им орган, към който да се обърне, за да се сложи веднъж завинаги край на подобен тип черни кампании.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@