59

С поред Михаил Горбачов - последният ръководител на СССР, разпоредил приключването на безславната съветска военна кампания в Афганистан - нахлуването на САЩ и съюзниците им в тази страна е било "лоша идея от самото начало", предаде Франс прес.

"Това бе лоша идея от самото начало, при все че Русия на първия етап я подкрепи", заяви той пред агенция РИА Новости и добави: "Трябваше да се признае неуспехът още по-рано".

"Сега е важно да се извлекат поуки и най-малкото да не се повтарят подобни грешки", подчерта Горбачов.

СССР остана десет години в Афганистан, впримчен в конфликт, започнал с нахлуването на съветските войски в азиатската страна през 1979 г. Дошъл на власт през 1985 г., Горбачов намери страната си икономически изтощена, затънала в конфликта в Афганистан и неспособна да продължи оръжейната надпревара. Той започна политиката си на перестройка, за да преустрои съветската система, а през 1989 г. реши да изтегли съветската армия от Афганистан. Там последваха години гражданска война и на власт дойдоха талибаните, някои от които - приемници на муджахидините, воювали срещу съветските сили.

Германският президент нарече хаотичните сцени на летището на Кабул "срам за Запада"

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече днес хаотичните сцени на летището на Кабул, след като талибаните установиха контрол над Афганистан, "срам за Запада", предаде Франс прес.

"Кадрите с отчаяние на летището на Кабул са срам за политиката на Запада", подчерта Щайнмайер. "Ние споделяме отговорността" за "човешката трагедия", преживяна от афганистанците, които отчаяно се опитват да напуснат родината си.

Германски самолет отлетя снощи от Кабул само със седем евакуирани на борда - петима германци, гражданин на друга държава от Европейския съюз и един афганистанец, предаде ДПА.

Говорител на германското министерство на външните работи хвърли вината за това върху "хаотичните обстоятелства на летището" на афганистанската столица и "постоянните престрелки" в района. Втори германски самолет излетя тази сутрин от съседен Узбекистан, за да евакуира още хора от Афганистан.

Германия ще спре помощта си за Афганистан в областта на развитието, след като талибаните взеха властта в тази страна, обяви германският министър за развитието Герд Мюлер, цитиран от ДПА. Тази помощ възлизаше на 430 милиона евро годишно, а тази година бяха заделени 250 милиона евро, каза по-рано германският министър на външните работи Хайко Маас.

Йенс Столтенберг призова талибаните да позволят на всички, които искат, да напуснат Афганистан

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да позволят на всички, които искат, да напуснат Афганистан, предаде Ройтерс.

Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището на Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички желаещи, каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО заяви, че международният тероризъм се превръща в заплаха с връщането на талибаните на власт в Афганистан. Алиансът "трябва да остане бдителен, за да остане на преден план в борбата срещу" тази опасност, призова той.

Столтенберг призова талибаните да не позволяват Афганистан отново да се превърне в убежище за терористи. "Тези, които сега поемат властта, имат отговорността да гарантират, че международните терористи няма отново да намерят опора", подчерта той.

Генералният секретар на НАТО предупреди новите управници на Афганистан, че Алиансът ще ги държи отговорни за спазването на човешките права, включително на жените.

Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която признатата от международната общност власт в Афганистан се сгромоляса броени дни преди официалния край на продължилата 20 години мисия на НАТО в тази страна, каза Столтенберг. Той определи това развитие като провал на афганистанското ръководство начело с президента Ашраф Гани, който избяга от страната в неделя.

"Част от афганистанските сили за сигурност се сражаваха храбро. Те обаче не успяха да направят страната безопасно място, защото в крайна сметка афганистанското политическо ръководство не успя да се изправи срещу талибаните и да постигне мирното решение, което афганистанците така отчаяно искаха", коментира Столтенберг. Той каза, че е необходимо НАТО да си вземе поуки от изненадващия колапс на афганистанската армия, но добави, че основният приоритет сега трябва да е евакуирането на уязвимите хора от Афганистан.

Талибаните разпоредиха на бойците си да не посягат на чуждо имущество и да уважават чужденците

Частните домове на жителите на Кабул са неприкосновени, не бива да се посяга и на частните автомобили, разпореди на бойците си заместник-командир на талибаните в момент, когато екстремистите укрепват контрола си върху Афганистан, предаде Ройтерс.

"Току-що пристигнахме . . . в Кабул. Никой не бива да влиза в домовете на хората или да отнема автомобилите им, при никакви обстоятелства. Ако служител или друго лице извърши това, действието му ще се смята за измяна към системата, за измяна към кръвта на мъчениците и кражба", заяви в аудиопослание, разпространено от местната телевизия "Толо нюз", ръководителят на военната комисия на талибаните молла Якуб.

Талибаните наредиха също така на бойците си да спазват дисциплина и да не влизат в дипломатически сгради, да не посягат на дипломатически коли, а на обикновените хора казаха да продължават да водят нормален живот, заяви днес висш представител на групировката.

УНИЦЕФ: Някои талибани са съгласни момичетата да се образоват

Представители на талибаните в някои части на Афганистан са съгласни момичетата да се образоват, съобщи Детският фонд на ООН /УНИЦЕФ/, цитиран от Ройтерс.

УНИЦЕФ продължава да доставя хуманитарна помощ на много места в Афганистан и се надява на сътрудничество с талибаните, които поеха контрола върху страната, каза в Женева Мустафа бен Масауд, ръководител на полевите операция в Афганистан на фонда. Той изрази оптимизъм в добрия изход от преговорите с новите управляващи в страната. По думите му засега няма разногласия относно полевите офиси на УНИЦЕФ, като 11 от 13-те офиса в момента функционират.

От УНИЦЕФ казаха, че някои местни талибански лидери са заявили, че чакат указания от висшето ръководство Други обаче са заявили, че искат училищата да продължат да работят.

В центъра на афганистанската столица Кабул днес се състоя демонстрация с настояването жени да бъдат включени в бъдещото управление на Афганистан, допълва ТАСС, като се позова на Хаама прес. Според афганистанската агенция в провинция Кумар младежи са манифестирали с настояване да бъде запазен досегашния национален флаг на държавата.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 9 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 10 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 11 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 11 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 11 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите