5

В ъв Великобритания очакват международни експерти, които да тестват проби от невро-паралитичния агент, използван при опита за убийство на руски шпионин и дъщеря му. Как експертите следят най-токсичните химикали в света?

След събирането на проби от отровата, използвана върху Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, екип от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще проведе редица тестове, резултатите от които се очакват след поне две седмици, пише Би Би Си (BBC).

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

Правителството на Обединеното кралство твърди, че използваното вещество е „Новичок“ – група невро-паралитични агенти, за които се твърди, че са „складирани“ от Русия, която пък е „виновна“ за атаката. Властите отхвърлят твърдението на Русия, че отровата идва от научна лаборатория на министерство на отбраната на Великоритания.

Работата на ОЗХО е част от международния режим на контрол, който определя кое е и кое не е допустимо, що се отнася до много токсични химикали.

Това е установено от Конвенцията за химическите оръжия (КХО) от 1997 г., която е приета от 192 държави. Само Северна Корея, Египет и Израел не са ратифицирали конвенцията, но все пак са обвързани с разпоредбите ѝ според международното право.

Работната сила на КХО, базираните в Хага инспектори от ОЗХО, е контролирала унищожението на близо 97% от обявените в световен мащаб запаси от химическо оръжие. Страните се съгласяват никога да не произвеждат, да съхраняват или използват химическо оръжие, нито да помагат на други да го направят. Също така се изисква да декларират какви запаси от химическо оръжие имат и къде могат да бъдат произведени такива оръжия.

Източник: Thinkstock/Guliver

Тези декларации се използват от инспекторите на ОЗХО за одит на унищожаването на химическо оръжие и производствени съоръжения – процес, който трябва да се осъществи в рамките на 10 години.

Повечето страни отговарят на този срок, но Русия, която наследи запасите от химически оръжия на СССР, и САЩ – не.

Численият размер на техните арсенали, техническото предизвикателство на разоръжаването и разходите предизвикаха закъснения. Преди няколко месеца Русия обяви, че е приключила с унищожаването на почти 40 000 тона декларирани агенти – най-големият запас в света. Декларацията на руснаците не подлежи на съмнение, тъй като процесът се осъществяваше под бдителния поглед на инспекторите на ОЗХО.

САЩ унищожиха около 90% от обявените си запаси, 2021-2022 г. е крайният срок, в който всичко трябва да приключи. Предизвикатествата пред САЩ включват убеждаване на местните общности, че работата по унищожаването на химическите оръжия може да се извършва безопасно в техните квартали.

Какво да кажем за други химикали и по-специално за тези от групата „Новичок“?

Невро-паралитичните агенти от групата „Новичок“ никога не са били декларирани на ОЗХО, а химикалите никога не са били част от някакъв контролиращ режим, отчасти заради несигурността относно техните химически структури.

Източник: Thinkstock/Guliver

И конкретните имена са от решаващо значение, защото КХО позволява на страните законно да притежават широк спектър от химикали, ако те могат да бъдат идентифицирани. Съгласно конвенцията на страните е разрешено да притежават запаси от токсични химикали и техните прекурсори за мирни цели, включително в промишлеността, селското стопанство, научните изследваия и медицината.

От химикалите, които могат да участват в производството на признати или потенциални химически оръжия могат да бъдат запазени само ограничени количества.

Страните имат право на един тон химикали и едно съоръжение, обикновено лаборатория, където те могат да бъдат създадени.

Тези запаси могат да се използват за разработване на защитно облекло, газови маски, антидоти и за разработване на методи за идентифициране на химическо оръжие.

Одитът на тези запаси от страна на ОЗХО е до милиграм. За други вещества, които са по-широко използвани в промишлеността, но които могат да се използват за производство на химическо оръжие, запасите се следят внимателно.

Въпреки, че

„Новичок“ попадат извън този контрол и никоя държава не е обявила притежанието им пред ОЗХО,

тяхното съществуване стана известно през 90-те години на миналия век. Много е вероятно държавни лаборатории да са създали минимални количества. Техните характеристики биха били съхранявани в бази данни, за да може тяхната идентичност да бъде потвърдена на по-късен етап, ако се намери като непозната отрова в кръвта на някого.

Не е известно дали това се е случило в лабораторията за химическа защита на Обединеното кралство. Но е важно учените, работещи там, да могат да идентифицират невро-паралитичния агент Новичок, използван за отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му, толкова бързо, колкото го направиха. Идентифицирането на агента е от жизненоважно значение за медицинското лечение, което ще получат пострадалите при нападението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@