13

С траните от Г-20 ще инвестират над 5 трилиона долара в световната икономика, за да преодолеят финансовите последици от пандемията от коронавирус. Това се казва в заключителното изявление на срещата на върха на държавните глави на Г-20, проведена днес във формат на видеоконференция.

Лидерите на Г-20 се ангажират да "направят всичко възможно и да използват всички налични политически инструменти, за да сведат до минимум икономическите и социалните щети, причинени от пандемията".

СЗО: Разпространението на COVID-19 в Европа се забавя

"В момента предприемаме спешни и решителни мерки в подкрепа на нашите икономики", се казва в документа. 

"Влагаме повече от 5 трилиона долара в световната икономика като част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранции за противодействие на социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията от коронавируса".

Путин: Русия може да победи COVID-19 за по-малко от 3 месеца

Лидерите на Г-20 смятат, че подобни мерки "ще позволят на световната икономика бързо да стане на крака и ще положат солидна основа за запазване на работните места и възстановяване на икономическия растеж". 

Те също така инструктираха министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 редовно да координират действията за бързо реагиране на пандемията от коронавирус, както и да установят тясно сътрудничество с международни организации за бързото предоставяне на необходимата финансова помощ. 

В допълнение, лидерите на Г-20 приветстваха вече предприетите мерки от националните централни банки, Международния валутен фонд и Световната банка.

Единен фронт

Страните от Г-20 ще действат като единен фронт в борбата срещу пандемията от коронавирус, като основните приоритети ще бъдат спасяването на живота на хората, защита на доходите и работните им места, поддържане на финансова стабилност и възстановяване на растежа.

"Безпрецедентната коронавирусна пандемия е силно напомняне за нашата взаимосвързаност и уязвимост. Вирусът не знае граници", се казва в изявлението. "Ние сме решени да настъпим с единен фронт срещу тази обща заплаха."

"Ние не възнамеряваме да щадим усилия за защита на живота на хората, техните доходи и работни места, възстановяване на финансовата стабилност, рестартиране на икономическия растеж и това да бъдем още по-силни след пандемията. Необходимо е да се сведат до минимум прекъсванията на търговските и производствените вериги, както и да се предостави помощ на всички страни, които се нуждаят от нея“, се казва в изявлението. То подчертава, че страните от Г-20 възнамеряват да направят всичко необходимо за преодоляване на пандемията, като работят в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), ООН и други международни организации".

Ръководителите изразиха също "благодарност и подкрепа" към лекарите и всички здравни работници, "които са на първа линия в борбата срещу пандемията".

Допълнителни стъпки

Лидерите на Г-20 са готови да реагират бързо и да предприемат допълнителни стъпки, които ще са необходими за борба с разпространението на новия коронавирус.

"Готови сме бързо да реагираме и да предприемем допълнителни действия, които ще бъдат необходими. Изразяваме готовността си да се съберем отново, ако ситуацията го изисква", се казва в документа.

"Уверени сме, че като работим в тясно сътрудничество, ще преодолеем тази пандемия", заявиха участниците в срещата.

Помощ за СЗО

Лидерите на Г-20 се договориха да отпуснат средства на Световната здравна организация (СЗО) за справяне с пандемията от коронавируса.

"Ние се ангажираме незабавно да предоставим ресурси на Фонда за отговор на СЗО ...", се казва в изявлението. "Призоваваме всички страни, международни организации, частния сектор, благотворителни организации и лица да допринесат за тези усилия", допълва то.

Свободна търговия

Лидерите на Г-20 призоваха за координирани действия за подкрепа на свободната, предсказуема и стабилна международна търговия в условията на пандемията, причинена от новия коронавирус, обещавайки да запазят пазарите си отворени.

"Ние се ангажираме да продължим да работим заедно за улесняване на международната търговия и за координиран отговор без ненужна намеса в международните комуникации и търговия", се казва в документа от три страници.

"Потвърждаваме отново целта си да осигурим свободни, справедливи, недискриминационни, прозрачни, предвидими и стабилни условия за търговия и инвестиции и да поддържаме пазарите си отворени", се подчертава в комюникето.

Защо в Германия починалите от коронавируса са по-малко

Отбелязва се, че спешните ограничителни мерки, въведени от повечето страни в отговор на пандемията, ще бъдат "целенасочени, пропорционални, прозрачни и временни". Задачата за оценка за влиянието на пандемията върху търговията е възложена на съответните министри на всяка от страните от Г-20.

Заетост на населението

Страните от Г-20 призоваха Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да наблюдават въздействието на пандемията върху световната заетост.

Координирана помощ

Лидерите на Г-20 призовават Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ) и групата на Световната банка (СБ) да координират своите усилия, в това число с частния сектор, за подпомагане на страните с развиващи се икономики във връзка с огнището на новия коронавирус.

"Ние бързо и решително ще работим с водещи международни организации, особено СЗО, МВФ и СБ, както и с многостранни и регионални банки за развитие, за да внесем обмислен, последователен, координиран и бърз финансов пакет, с цел да запълним всички пропуски в техните инструменти. Готови сме да засилим глобалните мрежи за финансова сигурност: настоятелно призоваваме всички тези организации да продължат да засилват координацията на своите действия, включително с частния сектор, за да подкрепят развиващите се страни, които са изправени пред сътресения в социалната сфера, икономиката и здравеопазването във връзка с COVID-19", се казва в изявлението.

Информираност

Страните от Г-20 призоваха Международния валутен фонд и Световната банка да ги информират за последиците от пандемията от коронавируса.

"Ние приветстваме стъпките, предприети от МВФ и Световната банка за подпомагане на нуждаещите се страни, използвайки всички инструменти в координиран глобален отговор. Молим ги редовно да информират Г-20 за въздействието на пандемията, техния отговор и политическите препоръки", се отбелязва в комюникето.

В документа се казва още, че страните от Г-20 "ще продължат да се справят с дълговите рискове в страните с ниски доходи вследствие на тази пандемия".

Световната банка предоставя 160 млрд. долара на потърпевшите от коронавируса страни

Световната банка (СБ) възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавируса. Това обяви президентът на СБ Дейвид Малпас, изказвайки се на срещата на високо равнище на лидерите на Г-20, проведена във формат на видеоконференция.

"СБ полага усилия да предприеме спешни мерки в отговор на пандемията от коронавируса. Нашите цели са да намалим времето за възстановяване след пандемията, да създадем условия за икономически растеж, да подкрепим малките и средни предприятия и да защитим бедните и уязвимите слоеве на населението. Вчера (25 март), представих на нашия съвет програма, която може да осигури финансова помощ в размер на 160 милиарда долара през следващите 15 месеца", каза Малпас.

Той добави още, че СБ "осъществява нови проекти, свързани с COVID-19 в 56 страни."

"В 24 държави преструктурираме съществуващи проекти, за да насочим средства за спешни случаи", каза шефът на СБ.

Пускат български граждани от чужбина дори и с изтекли документи

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, в речта си на срещата на върха на лидерите на Г-20, посочи необходимостта от "финансова помощ на уязвимите домакинства, големи и малки предприятия, за да могат те да оцелеят и бързо да се върнат на работа".

"В противен случай ще са нужни години, за да се преодолеят последиците от мащабните фалити и съкращения", заяви ръководителят на МВФ. 

Тя призова международната общност също да подкрепи развиващите се икономики, така че те да могат да преодолеят тежестта на кризата и да помогнат за възстановяване на икономическия растеж.

Георгиева помоли също лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на финансовия фонд от 50 милиарда долара, за да се помогне на бедните страни и страните със средно ниво на доходи да се справят с последиците от пандемията. Ръководителят на МВФ призова също страните от Г-20 рязко да увеличат обема на ликвидността, както беше направено по време на световната финансова криза през 2008 г.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още акттуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 14 минути

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 13 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 13 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 14 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 14 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 14 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 14 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът