36

Н ад 40 000 души са починали от новия коронавирус по света. Близо три четвърти от смъртните случаи са в Европа, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Агенцията е компилирала официални данни, валидни към 19.20 ч. българско време днес.

399 са заразените с Ковид-19 у нас

От коронавируса до момента са починали общо 40 057 души, от които 29 305 в Европа.

Италия е на първо място по смъртни случаи (12 428), следвана от Испания (8189).

Регистрираните заразени по света са 803 645.

Повече от половината случаи (440 928) са в Европа, следвана от Северна Америка (172 071) и Азия (108 421).

"Спешните мерки да бъдат съразмерни и да не продължават безкрайно"

Регистрираните заразени обаче не отразяват реалния брой, тъй като много страни тестват само хора, приети в болница, отбелязва "Франс прес".

Ето каква е ситуацията в някои държави в Европа:

Франция:

499 души са починали през изминалите 24 часа, с което смъртните случаи в страната са достигнали 3523. Заразените в страната са 52 128.

В болница са 22 757 инфектирани. В тежко състояние са 5565 от тях - с 458 повече от вчера. 34 процента от пациентите в реанимация са под 60 години, като 68 души са под 30-годишна възраст.

9444 човека във Франция са оздравели след зараза с коронавируса. Те не са заразни, когато биват изписани от болница, но възстановяването на някои пациенти, най-вече на сърдечно-съдовата и на дихателната им система, продължава в домашни условия, понякога с лекарска помощ, обясни френският главен здравен инспектор, цитиран от БТА.

За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид

Ломбардия, Италия

За шести пореден ден в най-тежко засегнатата от епидемията от новия коронавирус италианска област Ломбардия се наблюдава намаляване на новите случаи на зараза, пише в. "Република", цитиран от БТА.

Новите случаи на зараза в северния регион през последните 24 часа са 1047, а вчера бяха 1154, а преди два дни - 1592. 

Спад има и в броя на починалите, които за последните 24 часа са 381. Общият брой на смъртните случаи в Ломбардия възлиза на 7199. Вчера там починаха 458 души, а преди два дни - 416.

"Помогнете ни, както помогнаха на вас след войната"

Днес в Милано и района му има нови 235 случая на зараза, а вчера те бяха 347, което е доста по-малко дневно увеличение в сравнение с данните от 26 март, когато там имаше 848 нови случая.

В най-засегнатите провинции на Ломбардия също има нов дневен спад на случаите на зараза. В Бреша те са 154, в Бергамо - 138, а в Монца - 100. В района Лодиджано, където беше първото огнище в Ломбардия, новите случаи са едва 29.

Същевременно ръководителят на италианския Висш институт по здравеопазване Силвио Брусаферо заяви на пресконференция днес, че Италия е достигнала пика на заразата, предаде АНСА. 

В Италия почетоха паметта на починалите от Ковид-19

Той обаче предупреди, че това не означава, че е превзет връх, а че страната се намира на така нареченото плато на заразата и предстои да се започне слизането от другата страна. Брусаферо препоръча всички да продължат да бъдат предпазливи. Италия има има и нужда от по-бързи тестове за откриване на антитела у хората, допълни той. 

В цяла Италия - от началото на епидемията с коронавируса в страната са се заразили общо 105 792 души. Тази бройка включва починалите и оздравелите.

Швейцария

Пикът на епидемията от новия коронавирус в Швейцария вероятно ще дойде по-късно през пролетта или чак през лятото, прогнозира днес, на фона на продължаващото нарастване на броя на починалите в страната, ръководителят на правителствената агенция за превенция на заразните болести Даниел Кох, цитиран от агенция "Ройтерс", предаде БТА.

Момиче на 12 с коронавирус почина, случаят шокира лекарите в Белгия

По данни на агенцията смъртните случаи в Швейцария от заболяването Ковид-19, причинявано от вируса, възлиза на 373, докато вчера е бил 295. Броят на положителните проби в Конфедерацията се е увеличил за едно денонощие от 15 575 до 16 176. 

Кох каза на пресконференция в Люцерн, че обикновено епидемиите имат период на разрастване, след което настъпва спад в броя на заразените. "Очакваме, че тази вълна ще приключи по някое време през пролетта или лятото", заяви той. 

Досега в Швейцария са извършени 123 000 теста. В Люцерн има крайпътни обекти за тестване (без шофьорът да напуска автомобила), каквито може да бъдат разкрити и на други места в страната. 
Вътрешният министър Ален Берсе предупреди, че извънредните мерки за борба с разпространението на вируса ще останат в сила още известно време, защото уязвимите групи се нуждаят от защита, дори ако броят на новите случаи започне да спада.

Великобритания

Новият коронавирус е отнел живота на 381 души във Великобритания през последните 24 часа, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Това е печален рекорд за едно денонощие в страната.

Общо 1789 души са починали досега от коронавируса във Великобритания. Броят на потвърдените случаи на зараза достигна днес 25 150 - с над 3000 повече в сравнение с вчера. 

Бум на коронавируса в Турция, какво става по света

Министър Майкъл Гоув, един от водещите членове на кабинета, нарече броя на починалите във Великобритания "дълбоко шокиращ", предаде Ройтерс. Не е ясно кога ще бъде пикът на епидемията, призна той и предупреди, че за това "няма фиксирана дата, например Великден". "Това зависи от действията на всички нас. Можем да забавим този пик", подчерта той.

Турция

През последните 24 часа още 46 души са починали от коронавируса в Турция, с което общият броя на жертвите на Ковид-19 в страната достигна 214 души, съобщи турският здравен иминистър Фахреттин Коджа, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Министърът посочи, че за последното денонощие са установени още 2 704 нови случая на заразени с коронавирус в страната, с което общият брой на заразените е достигнал 13 531 души. Общо 243 пациенти с Ковид-19 вече са изписани от болница след приключване на лечението, съобщи той.

Гърция

Гърция съобщи днес за нови 102 случая на заразяване с новия коронавирус, сред които са 20 души на круизен кораб и мигрантка, търсеща убежище, която е родила в болница в Атина, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Рекорден брой починали от Ковид-19 в Испания

Властите съобщиха, че се опитват да проследят откъде се е заразила мигрантката, като допускат това да е станало в болницата. Жената е живеела в лагера Рицона, близо до Атина, където са настанени около 2500 души. Тя е първият официален случай на зараза с Ковид-19 при мигранти, живеещи в лагери в Гърция. Сред останалите обитатели на лагера Рицона няма случаи на Ковид-19.
Гърция съобщи за първи случаи на новия коронавирус в края на февруари. Към момента в страната има 1314 заразени, а починалите са 49.

Нидерландия

Починалите заразени с новия коронавирус в Нидерландия нараснаха със 175 през последното денонощие до общо 1039, предаде БТА.

За последните 24 часа има 845 потвърдени нови случая на зараза. Общият брой на инфектираните възлиза на 12 595. В болници са 4700 от заразените. 

Броят на новите инфекции е намалял леко в сравнение с предходното денонощие, когато новите случаи бяха 884, но броят на починалите се е удвоил.

Добра новина от Италия, скок на починалите и заразените в Германия

Първият случай на зараза в Нидерландия беше регистриран на 27 февруари, а първият смъртен - на 6 март. Властите въведоха редица мерки, за да ограничат епидемията, сред които препоръка към хората да си останат у дома и да работят дистанционно, когато това е възможно, затваряне на училища и заведения и спиране на културни събития. Работят само хранителните магазини и аптеките. Масовите мероприятия са забранени до 1 юни. 

На улицата не трябва да се събират хора на групи от над 3 души с изключение на семействата. За нарушаване на мерките има глоби от 400 евро за физически лица и 4000 евро за компании.

Испания

За последните 24 часа 849 души са починали от Ковид-19 в Испания, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Това е рекорден брой на починалите за едно денонощие от началото на епидемията в страната.

Общо 8189 души са починали от Ковид-19 в Испания досега, като по този показател страната се нарежда на второ място в света след Италия.

Глад в Сицилия, въоръжена полиция пази супермаркетите от грабежи

За последното денонощие в Испания бяха регистрирани 9222 нови случая на зараза, с което общият им брой достигна 94 417. Към средата на миналата седмица имаше забавяне в темпото на разпространение на заразата, но вчера нещата отново се ускориха.

Сърбия

До 16 часа българско време днес в Сърбия са регистрирани общо 900 заразени с коронавирус, сочат най-новите данни, цитирани от БТА.

От последния доклад на здравните власти до 15 часа са тестувани 477 души, 115 от които са били позитивни и 362 негативни на коронавирус.

Туркменистан забрани думата „коронавирус”

Починали са седем души, с което общият им брой достигна 23, съобщи директорът на Инфекциозната болница в Белград д-р Горан Стеванович на пресконференция.

Румъния

В Румъния има 2 245 заразени с новия коронавирус, като броят им за последното денонощие се е увеличил с 293. Починали са 72 души.

Германия

По последни данни броят на заразените в страната е 70 985, а починалите са 682 души. 

Операциите за прехвърляне на френски пациенти в Германия продължиха и днес, с цел да се облекчи работата на медиците в тежко засегнатата от Ковид-19 френска област Гранд ест, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Благодарности на нашите медици, на нашите военни и на Германия", написа в Туитър френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли. 

Тя съобщи, че пациенти пътуват от Мец (Франция) към Есен (Германия) с хеликоптер на френската армия.

"През идните часове ще последват други полети", подчерта Парли.

По време на тази криза френската армия за първи път използва на територията на страната системата за медицинска евакуация "Морфей". Обикновено до системата се прибягва за евакуация на ранени при операции в чужбина, отбелязва Франс прес.


Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 6 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 1 час

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 1 час

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 11 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете