4

С ериозен ръст на респираторните инфекции, отчитат общопрактикуващи лекари.

„Наблюдаваме го пред нашите кабинети. Работното ни време се удължи 10-12 часа, защото не можем да приключим с болните, особено дечицата, които са с множество оплаквания”, заяви пред NOVA д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

COVID-19 у нас: Ръст в броя на хоспитализираните лица

Тя отчита и по-висок брой на пациенти с COVID-19.

Д-р Николова посъветва, че през октомври е моментът за поставяне на противогрипна ваксина.

„Повече плодове, повече зеленчуци, проветряване на помещенията, разходки на открито”, препоръча д-р Николова.

Meждувременно броят на регистрираните случаи наCOVID-19 по света достигна тази седмица близо 617 милиона от началото на пандемията, а на смъртните случаи – над 6,53 милиона, по данни на Световната здравна организация (СЗО). За последната седмица броят на заразените е нараснал с 2 838 865, а жертвите на пандемията са се увеличили с 8662.

Кантарджиев каза опасен ли е подвариантът на Омикрон ВА.2.75

Над половината от новите случаи, или над 1,5 милиона, са отчетени в европейския регион на СЗО. Следващият най-засегнат регион е Западният Пасифик с 813 383, следван от двете Америки (429 084). В Югоизточна Азия са регистрирани само 38 533 случая, в Източното Средиземноморие – 18 217, а в Африканския регион на СЗО – само 2820.

По брой на смъртните случаи двете Америки изпреварват Европа, с 4377 срещу 2425 жертви за последната седмица. Следва ги Западният Пасифик с 1501, а Югоизточна Азия отново е на далечното четвърто място с 244. В Източното Средиземноморие са отчетени само 92 смъртни случая, а в Африканския регион на СЗО – 23.

Към 3 октомври броят на поставените ваксини по света достигна 12 723 216 322. Това означава, че броят на поставените ваксини на 100 души е 163,23. Изцяло ваксинирани са 63,28 на 100, а поне една бустерна доза са получили 28,81 на 100. Най-ваксинираният регион е Западният Пасифик, където изцяло ваксинирани са 84,75 на всеки 100 души, а 51,83 от тях са получили и поне една бустерна доза.

"Очакваме регистрираните случаи на COVID-19 да се увеличат. Смъртните случаи обаче не трябва да нарастват, защото имаме ваксини и лечения, които могат да спасяват човешки животи", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция в сряда.

Омикрон остава доминиращият вариант в световен мащаб и СЗО и партньорите ѝ в момента проследяват над 300 подварианта. С началото на есенната вълна няколко държави в Европа отчитат увеличение на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи, свързани с коронавируса.

"Това може да се очаква, тъй като времето става по-студено и хората прекарват повече време заедно в затворени пространства", добави Гебрейесус, като напомни, че повечето страни вече не прилагат мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Коронавирусът все още има голям потенциал да еволюира и пандемията не е приключила, предупреждава проф. Салим Абдул Карим, съветник на -19 и първи идентифицираха варианта Омикрон.

Експерт: Щамовете на новия коронавирус се менят по-бързо от тези на грипа

Почти сигурно е, че ще видим и нови варианти след Омикрон. Следващият, който ще получи означението "Пи", почти сигурно ще се разпространява по-бързо и ще заобикаля по-добре имунитета. Не е ясно само дали ще води до по-тежка форма на болестта.

Пандемията ще приключи, когато вирусът достигне еволюционната си задънена улица, при която няма да се появяват значими нови варианти. Тогава COVID-19 ще се превърне в ендемичен вирус, който не предизвиква вълни от заразяване, а е постоянно присъстващ в живота ни. В комбинация с ваксините, широкоразпространения имунитет и новите лечения, това ще е финалната фаза от борбата с пандемията.

В момента се изпитват 23 лекарства срещу COVID-19 и броят им нараства. Догодина вероятно коронавирусът ще се лекува с комбинация от антиретровирусни препарати, по подобие на ХИВ. След това последната стъпка ще бъде създаването на ваксина, ефикасна срещу всички варианти – няколко варианта на такава вече са в процес на разработка, отбелязва професор Карим.

Aкцентите от света за периода 1-7 октомври:

Тайван

След като миналата седмица отмени задължителната карантина за пристигащите от чужбина, като част от плана на властите за цялостно премахване на противоепидемичните мерки, в сряда Тайван отчете 54 929 нови случая – повишение с 13 за една седмица – както и 48 смъртни случая. Това е първият ден от юни, когато страната отчете над 50 000 случая за един ден.

Заместник-здравният министър Виктор Ван заяви, че повишението сочи, че броят на заразените е нараснал и може да продължи да се увеличава.

Великобритания

Около 2,3 милиона британци – 3,5 процента от населението, или около един на всеки 28 – страдат от “дълъг COVID”, според официални статистически данни, публикувани вчера. Около 1,1 милиона от тях казват, че са се заразили преди най-малко година, а 514 хиляди други – преди най-малко две години.

При 342 000 души продължителното боледуване от COVID-19 е наложило значителни ограничения на ежедневните им дейности.

Има забележимо повишение на случаите на “дълъг COVID”, предупреждава Дани Алтман, преподавател по имунология в Лондонския имперски колеж. Това означава, че вълната от случаи на заразяване в с варианта БA.5 не може да бъде отписана като “живот с вируса” и “нищо по-тежко от грипа”, подчертава той, като призовава всички британци “да приемат това сериозно”, включително като си поставят бустерни дози, да проветряват добре помещенията, в които се срещат на закрито, както и да носят маски на закрити места и при пътувания.

Бразилия

Нова ваксина срещу COVID-19, разработена в Бразилия, ще започне тази година клинични изпитания върху хора. Тя се представя добре при опити с животни, според статия, публикувана през август в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Учените, отговорни за ваксината, неотдавна получиха разрешение от Националната здравна агенция за започване на клинични изпитвания.

Франция

Франция съобщи вчера, за втори пореден ден, че дневният брой на случаите надхвърля 60 000 (65 537), а броят на приеманите в болница отбелязва рязък скок с 16 428 новопостъпили, като общо 907 души са на изкуствено дишане.

С това темпото на заразяване достигна 494 души на 100 000. Този показател беше под 200 само преди месец.

Жертвите за вчера бяха 50, с което общият им брой в страната достигна 155 369.

Камбоджа

Камбоджа продължава да контролира добре пандемията от COVID-19, като страната отчете само два нови случая и едно оздравяване на 5 октомври. Към същата дата страната в Югоизточна Азия е регистрирала общо 137 899 случая на КОВИД-19. 134 768 от тези хора са оздравели, а 3056 са починали.

Министерството на здравеопазването на Камбоджа обяви, че от 3 октомври чужденците, които влизат в Камбоджа, вече не са задължени да показват здравна декларация или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 при пристигането си. Продължава обаче дистанционното измерване на температурата на влизане и излизане от страната, а отговорни служители на граничните пунктове проверяват и дават съвети на пътници, които имат симптоми.

Към началото на този месец почти 15,2 милиона от 17 милиона камбоджанци са получили две ваксини, над 10 милиона – трета, над 4,3 милиона – втори бустер. Над 875 000 са получили и петата си доза.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 32 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 1 час

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 13 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 13 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 13 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 14 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован