2

В световен план заболеваемостта и смъртните случаи от КОВИД-19 леко намаля през изминалата седмица, с над 5,5 милиона отчетени нови случаи и над 90 000 нови смъртни случаи.

В сравнение предишната седмица заболеваемостта и смъртността се е понижила с 4%.

COVID-19: Пореден спад на новите случаи, висок брой излекувани

Световната здравна организация /СЗО/ заяви тази седмица, че в глобален план се наблюдава плато на заразяванията и смъртните случаи от КОВИД-19, като в повечето региони има спад на бройките, включително в двете Америки и Европа, които са най-тежко засегнатите. Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който тази седмица се ваксинира срещу коронавирус, обаче определи това плато като неприемливо високо.

Темповете на разпространение на коронавируса и на смъртността от заразата обаче остават на най-високите си нива от началото на пандемията.

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Намаляване на новите случаи за изминалата седмица се отчита в Европа и Източното Средиземноморие, докато в Югоизточна Азия ръстът на новозаразените продължава да следва възходяща траектория за девета поредна седмица и се отчита допълнително нарастване с 6 процента за миналата седмица.

Основна причина за това е влошаващата се епидемична обстановка в Индия. Азиатската държава се бори с вариант на коронавируса, който според СЗО се е разпространил в 44 други държави. Този вариант бе класифициран като "обезпокоителен" от СЗО тази седмица, по-специално защото е по-заразен, и в това отношение се присъединява към другите три варианта - британския, бразилския и южноафриканския.

На второ място по заболеваемост се нарежда Западнотихоокеанският регион.

По данни на СЗО смъртността от КОВИД-19 се е увеличила значително в Западнотихоокеанския регион - с 34 процента и Югоизточна Азия ( с 15 процента), но е намаляла в Европа (с 18 процента), Източното Средиземноморие (с 13 процента), Северна и Южна Америка (с 4 процента), а също така в Африка (с 3 процента).
От началото на пандемията в света са регистрирани 161 851 386 случаи на заразяване с коронавирус, а 3 359 148 души са починали, по оповестени днес данни на специализирания сайт Уърлдомитър.

Европейски съюз

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заяви тази седмица, че РНК ваксините срещу КОВИД-19, като тези на компаниите "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", изглеждат ефективни срещу т.нар. индийски вариант на коронавируса, а до края на май очаква да бъде готова с оценката дали ваксината на "Пфайзер" да се прилага при подрастващи между 12 и 15 години. От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на "Джонсън и Джонсън"("Янсен") засега в ЕС няма нито един съобщен случай от тромбози.

Проучване на "Юрофаунд", публикувано вчера показва, че над една четвърт от пълнолетните граждани на ЕС едва ли биха се ваксинирали срещу КОВИД-19, когато това им бъде предложено.

Тази седмица Европейската комисия взе решение да не продължава договора за доставка на ваксини срещу КОВИД-19 с компанията "АстраЗенака" след юни, както и да заведе второ дело срещу нея за забавени доставки.

Междувременно Европейският здравен сертификат, който все още е обект на политически преговори в ЕС, навлезе тази седмица във фаза на тестове, които ще му позволят да бъде в техническа експлоатация през юни, преди началото на летния сезон, обяви ЕК. С поставени вече 200 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 ЕС е на път да постигне целта да ваксинира 70 процента от пълнолетното си население до лятото, заяви през седмицата председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Германия

В Германия здравният министър Йенс Шпан повдигна настроението на сънародниците си като обяви, че третата вълна на пандемията вече е отминала. Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Германия за последните седем дни падна под равнището от 100 на 100 000 души за пръв път от март насам.

Броят на новите случаи за последните 24 часа е 11 336, с което общият им брой достигна 3 577 040. Жертвите на коронавируса нараснаха със 190, до общо 85 848.

С това темпото на разпространение за седем дни спадна до 96,5 на 100 000 души, спрямо 103,6 вчера и близо 126 преди седмица.
Германия облекчи тази седмица строгите карантинни мерки за над 7 милиона напълно ваксинирани срещу коронавирус в страната, които могат вече да отидат на фризьор, в зоологическата градина, да пазаруват в който и да е магазин без да е необходимо да представят отрицателен тест за КОВИД-19, както и да се събират на групи.

Тези нови правила, влезли в сила след приемането им от парламента, се отнасят и за хората, които са изкарали КОВИД-19. Ваксинираните вече могат да не спазват вечерния полицейски час от 22.00 ч., въведен миналия месец заради третата вълна на пандемията. Тези нови правила на национално ниво влизат в сила, след като няколко германски провинции вече предприеха подобни стъпки в отговор на общественото недоволство от антиковидните мерки.

Германското правителство одобри тази седмица планове, предвиждащи да бъде позволено на хора, които са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, преболедували са го или са показали отрицателен тест, да влизат в страната, без да трябва да остават под карантина.

Промените не се отнасят за хора, които идват от високорискови райони или от места, където има мутиране на вируса, и важат само за онези, които са получили одобрена в ЕС ваксина. След бавното начало ваксинационната кампания в Германия набира скорост.

Досега е поставена първа доза ваксина срещу КОВИД-19 на една трета от населението, а близо десет процента от 83-милионното население е напълно ваксинирано. В началото на седмицата германското правителство взе решение да предлага ваксината на "Джонсън и Джонсън" ("Янсен") на всички свои пълнолетни граждани.

Германско австрийската граница тази седмица беше отворена за пътувания от личен характер, като пазаруване, а от следващата седмица ще бъде отворена и за туристически пътувания.

Великобритания

В Англия тази седмица отвориха, училищата, музеите, магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, заедно с пъбовете и ресторантите, работещи на открито. Британският премиер Борис Джонсън планира в понеделник да обяви третия етап от разхлабването на антиковидните мерки, когато ще бъдат облекчени някои рестрикции за пътувания в чужбина и ще бъдат отворени заведенията на закрито, кината и спортните зали, както и ще бъдат облекчени правилата за социална дистанция.

Премиерът се надява всички ограничения да бъдат вдигнати през юни.
Британските здравни власти взеха решение през изминалата седмица да намалят нивото на тревога заради КОВИД-19 до трета степен, което означава, че епидемията в страната е във фаза на всеобщо разпространение, докато предишната четвърта степен се отнасяше за фаза на висок и експоненциално нарастващ темп на предаване на вируса.

Шотландия също обяви намерение да облекчи противоепидемичните мерки, като позволи на хората да се срещат на закрито в цяла континентална Шотландия, с изключение на района на Мъри. До шест души ще могат да се срещат на закрито в развлекателни обекти, а до осем на открито. Англия пък ще започне от следващата седмица да използва дигитални удостоверения за ваксинация.

Франция

Френското Национално събрание одобри тази седмица създаването на "здравен пропуск" за КОВИД-19, които да се ползва за влизане на спортни събития, фестивали и тематични увеселителни паркове с голяма посещаемост. Здравният пропуск влезе в сила от 9 май. С него носителят доказва, че е бил ваксиниран срещу КОВИД-19, има наскоро направен PCR тест или е преболедувал инфекцията.

Тази седмица в страната отвориха салоните и заведенията на половината от своя капацитет, а от следващата Франция ще започне облекчаването на вечерния полицейски час и ще отвори музеите, театрите, кината, както и външните части на кафенетата, баровете и ресторантите, като на терасите ще имат право да се събират до шестима души.

Броят на хоспитализираните във френските болници отбеляза през седмицата лек спад. Франция, с население от малко повече от 67 милиона души, в момента е на четвърто място в света по брой регистрирани заразени - над 5,780 милиона и на осмо място по брой починали от инфекцията.

Ваксинационната кампания започна с по-бавни темпове, но постепенно набра скорост. Над 18 милиона души във Франция са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19. От тях близо 8 милиона са с поставена и втора доза, което съставлява 11,9 процента от общото население.

Испания

Отмяната на извънредното положение в Испания на 9 май предизвика масово въодушевление сред гражданите, но властите ги предупредиха да бъдат "отговорни". Същия ден испанското правителство прехвърли отговорността за налагането на антиковидните мерки на властите на 17-те автономни области на страната. Близо половината от тях обявиха планове за отмяна на нощния полицейски час от 22.00 ч. и забраните за несъществени пътувания между тях.

Премиерът Педро Санчес заяви, че колективният имунитет срещу новия коронавирус в Испания ще бъде формиран след 100 дни при 70 процента ваксинирани. Премиерът посочи още, че към момента една трета от пълнолетните граждани на 47-милионното кралство вече са получили поне една доза ваксина. Министърката на туризма Рейес Марото обяви, че Испания ще е готова за използване на сертификати за пътуване през юни.

Италия

В Италия кафенетата, ресторантите, кината и театрите частично отвориха в повечето области още на 26 април, а от 1 юни се планира да отворят заведенията на закрито. Планирано е също поетапно отваряне на на басейните на открито от 15 май и на фитнес залите от 1 юни.

САЩ

Смъртните случаи от КОВИД-19 в САЩ са спаднали до средно около 600 дневно, което е най-ниското равнище на показателя от 10 месеца насам, като се смята, че ускорената ваксинационна кампания е изиграла решаваща роля за това. До момента в САЩ са поставени общо 261 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията 58 процента от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 процента са напълно ваксинирани. Въпреки масовата имунизация обаче епидемичната обстановка в страната остава тежка.

В САЩ разрешиха тази седмица използването на ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания "Пфайзер" при непълнолетни от 12 до 15 години. Властите на Ню Йорк предлагат безплатна ваксинация срещу КОВИД-19 в метрото на града, а столицата Вашингтон планира да отмени част от антиковидните рестрикции от 21 май, включително отнасящите се до броя на допусканите хора в търговските обекти. Тези облекчения обаче няма да засегнат баровете, нощните заведения, големите концертни зали и стадионите.

Имунизираните срещу КОВИД-19 в САЩ от днес вече не е нужно да носят маски на открито и може да са без тях на повечето места на закрито, обявиха федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Обновените препоръки ще позволят връщането на живота към нормалното, казаха от здравната агенция. Според нея изцяло ваксинираните вече не са длъжни да спазват физическа дистанция на повечето обществени места.

Бразилия

Министерството на здравеопазването на Бразилия съобщи във вторник, че е подписало сделка с "Пфайзер" за допълнителни 100 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19. Така Бразилия удвоява броя на ваксините от този производител.

Страната се нарежда на второ място в света по брой на смъртните случаи от КОВИД-19 и продължава да регистрира по над 2000 нови смъртни случая дневно.

Процесът на имунизация върви бавно - около 15 процента от населението на Бразилия е получило поне една доза ваксина, сочат данни на здравното министерство.

Няколко бразилски щата спряха ваксинацията на бременни срещу КОВИД-19, след като смъртен случай в Рио де Жанейро накара здравния регулатор да предупреди да не се използва ваксината на "АстраЗенака" при бременни жени. Бразилските власти приветстват призива на САЩ за многостранни преговори за отмяна на защитата на патентите на ваксините срещу КОВИД-19.

Индия

Седемдневната средна заболеваемост от КОВИД-19 в Индия постави тази седмица нов рекорд. Индия е много тежко засегната от разпространението на коронавируса, защото на нейна територия циркулира и нов, местен вариант на вируса, установен в още 44 други страни.

Индия премина прага от 250 000 смъртни случая от новия коронавирус, а общият брой на заразените надхвърли 24 милиона души. Страната се нарежда на второ място в света след САЩ по този показател.

По данни на индийското здравно министерство починалите с ковид през последните 24 часа са отново 4000 и това е трето поред денонощие, в което страната отчита сходен брой смъртни случаи. Числеността на новите заразени (343 144) обаче е под пика от 414 188 души миналата седмица. Починалите от КОВИД-19 от началото на пандемията са общо 262 317.

Към днешна дата Индия е ваксинирала изцяло малко над 38,2 милиона души, или около 2,8 процента от населението си от 1,35 милиарда души. Заради новия вариант на коронавируса редица страни препоръчват да не се пътува до Индия или спряха полетите до там.

Тунис

От 9 май Тунис влезе в едноседмичен локдаун, който обхваща и празника Айд ал Фитр, бележещ края на рамазана. Мярката се въвежда в момент, когато болниците едва се справят с ръста на броя на заразените и цели да предотврати срив на здравната система.

Локдаунът съвпада с празника, с който приключват едномесечните пости, по време на който мюсюлманите традиционно се събират семейно и с приятели.

Според новите ограничения семейните събирания и културните прояви са забранени. Полицейският час вече ще започва в 19.00 ч, а не в 22.00 ч., както досега, но ще приключва пак в 5.00 ч.

Република Южна Африка (РЮА)

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви, че богатите страни се презапасяват с ваксини срещу КОВИД-19, докато милиони хора в бедните страни умират без да ги дочакат и определи това като "ваксинационен апартейд". Изказването на президента отразява надеждите на страната за отмяна на защита на патентите на ваксините срещу КОВИД-19, за което настояват САЩ, първоначално предложено от РЮА и Индия. Рамапоса отправи послание към гражданите, в което пише, че РЮА е една от петте африкански страни с капацитет за производство на ваксини и отмяната на патентите би им позволило "да увеличат глобалното производство на ваксини срещу КОВИД-19 и други тежки заболявания.

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

CDC: Случаи на животозастрашяващи съсиреци след Джонсън & Джонсън

DW: Който не се ваксинира, неизбежно ще се зарази

COVID-19: Мрежа за трупове в река Ганг, кой сбърка при пандемията

Словакия спира употребата на "АстраЗенека"

Загубата на обоняние и вкус може да продължи месеци

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 57 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 13 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“