77

К огато за първи път беше обявена пандемията от коронавирус, на испанците им беше наредено да останат по домовете си за повече от 3 месеца. В продължение на седмици те нямаха право да излизат навън, дори и за физически упражнения. На децата им беше забранено да играят на площадките, а икономиката буквално спря.

СЗО за COVID-19: Kраят се вижда

Но властите оправдаха драконовите мерки с тезата, че трябва да се предотврати пълен колапс на здравната система. Спасени са човешки животи, казаха те.

С Омикрон ли съм заразен? Кои са най-характерните симптоми

Сега почти 2 години по-късно Испания се подготвя да приеме различен подход към коронавируса. Тя е една от страните в Европа с най-високи нива на ваксинация и има една от най-тежко засегнатите икономики. Правителството поставя основите на план за справяне със следващата вълна от инфекции, но вече не като извънредна ситуация, а като заболяване, което ще се задържи задълго. Подобни стъпки се обмислят и в съседна Португалия и във Великобритания.

Какво ще стане, ако всички се заразим с коронавируса

Идеята е не да се премине от режим на криза към режим на контрол, а спрямо коронавируса се подходи до голяма степен по същия начин, по който някои държави се отнасят към заболяванията от грип и морбили. Това означава да се приеме, че ще инфекциите ще продължават, но ще се предостави допълнителна помощ на хората в рисковите групи и на пациентите с усложнения.

Опасни и смъртоносни, но красиви. Как изглеждат вирусите и бактериите

Испанският премиер Педро Санчес, който е лявоцентрист, иска Европейският съюз да обмисли подобни промени тъкмо сега, когато вариантът Омикрон показа, че заболяването става по-малко смъртоносно.

Болезнените уроци от пандемиите в миналото

"Казваме, че през следващите няколко месеца и години ние ще трябва да помислим без да се колебаем и в съгласие с науката как да работим в пандемията с различни параметри", каза той в понеделник.

Санчес заяви, че промените не трябва да се правят преди да премине вълната от Омикрон, но властите трябва отсега да започнат да оформят облика на света след пандемията. "Правим си домашното, предвиждаме сценарии", обясни той.

Световната здравна организация (СЗО) каза, че е прекалено рано да се мисли за каквато и да е незабавна промяна. Организацията не определи ясно критерии за обявяване на COVID-19 за ендемично заболяване, но експертите от СЗО преди време казаха, че това ще се случи когато вирусът стане по-предсказуем и когато вече няма трайни огнища на заболяването.

5 опасни мита за COVID-19 и защо не трябва да им вярвате

В понеделник д-р Антъни Фаучи, който е водещият специалист по инфекциозни заболявания в СЗО, заяви пред Световния икономически форум, че коронавирусът не може да се счита за ендемия, докато "не се понижи до ниво, в което вече не нарушава функционирането на обществото".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посъветва страните да преминат към по-рутинни действия за справяне с коронавируса, след като острата фаза на пандемията вече е преминала. СЗО каза в своя позиция, че повечето страни в ЕС, включително и Испания, ще поискат да приемат "по-дългосрочен и устойчив подход за наблюдение".

Малко над 80 процента от испанското население е получило 2 дози ваксина и властите са фокусирани върху подсилването на имунитета на по-възрастните с трета доза.

Пет неща, които трябва да знаете, ако си сложите трета доза ваксина срещу COVID-19

Придобитият от ваксините имунитет, заедно с широкото разпространение на инфекциите, дават шанс за концентриране върху профилактиката, тестването и проследяването на заболяването при групи, които в една или друга степен са рискови, каза д-р Салвадор Транче, който ръководи Испанското общество за семейна и общностна медицина - организацията, която отправи призива за нови действия в отговор на ендемията.

COVID-19 "трябва да се третира като останалите заболявания", каза Транче и допълни, че "нормализираното внимание" на здравните служители ще помогне да се решават по-бързо проблемите, които не са свързани с коронавируса.

Освен това обществото трябва да се примири с идеята, че някои случаи на смърт от коронавируса "ще бъдат неизбежни", допълни Транче.

Седем мита за храната и COVID-19

Испанското министерство на здравеопазването каза, че е прекалено рано да оповестят каквито и да е проекти, изготвени от неговите експерти и съветници, но потвърди, че една от целите е да се следва съществуващия модел, използван в момента от Европейския съюз за наблюдение на грипа.

Много страни, претоварени от рекордния брой случаи на Омикрон, вече се отказват от масовото тестване и съкращават времето за карантина, особено за работници, които не показват по-сериозни симптоми от тези на настинка.

От началото на годината занятията в испанските училища спират само ако се появят големи огнища, а не след констатирането на първия случай на коронавирус, както беше преди.

В Португалия - една от страните с най-високо ниво на ваксинация в света, президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви в новогодишната си реч, че страната е "преминала в ендемична фаза". Но дебатът за предприемането на специфични мерки скоро затихна, тъй като разпространението на вируса достигна до рекордни нива. Във вторник беше съобщено за почти 44 хиляди новозаразени за едно денонощие.

Хоспитализациите и смъртните случаи в страните с по-високи нива на ваксинация обаче са пропорционално по-ниски от предишните етапи.

Във Великобритания от 26 януари отпада задължителното носене на маски на обществени места и изискването за ваксинационни паспорти.

Кои животни пренасят коронавируса

Британците, които са развили антитела срещу COVID-19, било то от инфекция или от ваксина, са 95 процента, сочат официалните данни.

"Във времето, в което коронавирусът става ендемичен, ние ще трябва да направим промени в законовите изисквания, като призоваваме хората с вируса да бъдат внимателни и да се съобразяват с другите", каза премиерът Борис Джонсън.

За някои европейски правителства идеята за нормализиране на ситуацията противоречи на усилията им да стимулират ваксинацията сред групите, които не желаят.

В Германия, където по-малко от 73 на сто от населението е получило 2 дози и нивото на инфекции почти всеки ден достига до нов рекорд, сравненията с Испания или с други държави биват отхвърляни.

"Все още имаме много неваксинирани хора, особено сред по-възрастните граждани", заяви в понеделник Андреас Дефнер, който е говорител на германското здравно министерство.

Италия разширява обхвата на задължителната ваксинация, като включва в него всички на възраст от 50 години нагоре и налага глоби до 1500 евро на неваксинирани лица, които отидат на работа. Освен това италианците трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да могат да имат достъп до обществения транспорт, самолетите, фитнесите, хотелите и търговските изложения.

Коментари 77
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

77 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 26 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 4 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 4 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 4 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране