62

Н овите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2488 при направени 40 630 теста, показват данните от Единния информационен портал. Така процентът на положителни проби става от 7,71% на 6,12%.

Най-много случаи са открити в София - 618, следва Пловдив с 216. Няма област без нови случаи, като най-малко са те в Силистра - 16.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 687 410. Активните случаи са 105 118.

Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 6606. Пациентите в интензивно отделение са 779. Излекуваните за последното денонощие са 2443.

За изминалите 24 часа са регистрирани нови 105 смъртни случая.

Поставените ваксинни дози са общо 3 283 897, от които 21 482 за последното денонощие. Това означава, че 28,19% от населението на страната вече са получили една доза. Хората със завършена имунизация са 1 749 169 или 25,32% от населението. 84 785 души са получили и бустерна доза през последното денонощие.

Не вярвайте на тези неща за ваксините срещу COVID-19

По света

Световната търговска организация (СТО) стана първата крупна дипломатическа жертва на новия вариант на коронавируса, след като отложи първата си за последните четири години министерска среща заради влошаващата се здравна ситуация. Форумът беше планиран за следващата седмица, предаде Ройтерс и БТА.

СТО заяви, че снощи членовете ѝ са се договорили да отложат планираната за новата седмица министерска конференция, след като откриването на новия вариант на вируса доведе до налагането на ограничения в режима на пътуване, които ще попречат на министрите да пристигнат в Женева.

Засега не е насрочена нова дата.

Източник: iStock

Швейцария, където се намира седалището на СТО, спря директните полети от Южна Африка и околните ѝ страни и въведе изискване за тестване и карантина при пристигане от редица дестинации, включително Белгия, Хонконг и Израел.

СТО, чиято централа е в Женева, беше планирала присъствена среща, но новите ограничения означават, че делегациите на големи играчи като Южна Африка и Европейската комисия, чиято централа е в Брюксел, щяха да участват основно виртуално.
Мнозина възприемаха отложената министерска среща като тест за значимостта на СТО като организация, отбелязва Ройтерс. 

Пет неща, които трябва да знаете, ако си сложите трета доза ваксина срещу COVID-19

Русия ще ограничи от неделя влизането на чужденци, живеещи на територията на Хонконг и няколко държави от южната част на Африка, съобщи федералният оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от ТАСС и БТА.

"Във връзка с идентифицирането на новия щам оперативният щаб взе следните решения: от 00:00 часа на 28 ноември 2021 г. се ограничава влизането на територията на Русия на чужди граждани, живеещи на територията на Република Южна Африка, Република Ботсвана, Кралство Лесото, Република Намибия, Република Зимбабве, Република Мозамбик, Република Мадагаскар, Кралство Есватини, Обединена република Танзания, специалния административен район Хонконг и чуждестранни граждани, пребивавали в посочените територии през последните 10 дни", се казва в съобщението.

Щабът съобщи и че руснаците, пристигащи от няколко страни от южната част на Африка, Китай, Израел и Великобритания, ще бъдат тествани с бърз тест за коронавируса.

"Във връзка с идентифицирането на новия щам оперативният щаб взе следните решения: Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на човека съвместно с министерството на транспорта ще организира бързо тестване за новата коронавирусна инфекция на руски граждани, пристигащи от Република Ботсвана, Република Южна Африка, Кралство Лесото, Република Намибия, Република Зимбабве, Република Мозамбик, Република Мадагаскар, Кралство Есватини, Обединена република Танзания, специалния административен район Хонконг, Китайска народна република, Израел, Великобритания и чуждестранните граждани, пристигащи от Китайската народна Република, Израел и Великобритания. Те ще осигурят и контрол върху спазването на санитарните и епидемиологичните изисквания от посочените лица", се казва в съобщението.

Източник: iStock

Германското правителство обяви осем страни от южната част на Африка за "зона на разпространение на вирусен вариант", съобщи Институтът по вирусология "Роберт Кох", цитиран от БТА.

Причината за решението е разпространението на новия, потенциално по-опасен вариант на коронавируса в региона.

Страните, които ще влязат в категорията "зона на разпространение на вирусен вариант", са Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Мозамбик, Есватини, Малави и Лесото.

Категоризирането им по този начин, което ще влезе в сила от утре, означава, че от тези държави ще имат право да влизат в Германия само германски граждани и хора с право на постоянно пребиваване.

Бразилия обяви, че също затваря границите си за пристигащи от шест страни в южната част на Африка, предаде Ройтерс, като се позова на бразилското правителство.

Държавите, за които се отнася това, са Есватини, Лесото, Намибия, Зимбабве и Ботсвана.

5 опасни мита за COVID-19 и защо не трябва да им вярвате

Нидерландските здравни власти съобщиха въз основа на първи резултати от направени тестове, че вероятно десетки пасажери на два полета с около 600 пътници, пристигнали през вчерашния ден на амстердамското летище Схипхол от Южна Африка, са с COVID-19. Тестовете са им направени от нидерландските здравни власти на летището, след като са пристигнали, предаде Ройтерс и БТА.

Пасажерите от двата самолета бяха изолирани от останалите хора на летището от съображения за безопасност заради открития в Южна Африка нов щам на коронавируса и бяха принудени да чакат с часове след пристигането си и да бъдат тествани.

По-рано през вчерашния ден нидерландското правителство спря всички полети от тази дестинация. Здравният министър Хуго де Йонге каза, че пътниците, които са в заварено положение, тоест вече са във въздуха и пътуват към Нидерландия, ще трябва, след като пристигнат, да се изследват и да се поставят под карантина.

Изолираните пътници от двата полета на Схипхол изразиха недоволство, че са били принудени часове наред да стоят и да чакат на пистата на летището, докато бъдат тествани. Единият от двата самолета пристигнал от Кейптаун, а другият - от Йоханесбург. И двата полета са на компанията Ка Ел Ем.

От летището заявиха, че се действа предпазливо, от което е било породено и забавянето, а на пътниците са осигурени храни и напитки, докато бъдат тествани.

Местните здравни власти по-късно уточниха, че под карантина ще бъдат поставени само пътници, които дадат положителен тест за COVID-19, и тези, които са седели близо до тях.

Всички позитивни резултати ще бъдат изследвани от нидерландска университетска болница, за да се установи дали са от новия щам Омикрон.

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 17 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 41 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 12 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 13 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 14 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 15 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация