140

Т енденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

Огромен скок на заразените с коронавирус в България, 150 починаха

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, заяви министър-председателят.

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, посочи премиерът Борисов.

Борисов добави, че активно трябва да продължи ваксинацията, в момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден. „Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира премиерът Борисов и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата.

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят добави, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.

Обмислят нови мерки в най-засегнатите области

В рамките на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов. По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. „От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, изтъкна здравният министър и добави, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система. „Продължаваме да се надбягваме с вируса“, заяви Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система. „Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добави още Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността. „Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателят на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса. „Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.

Коментари 140
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

140 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 2 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 5 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 6 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 6 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 15 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив