83

С ъс 173 млн. лева, заделени от европрограми, ще бъдат подпомогнати малките фирми със спад от поне 20% в оборота.

Новата мярка обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след онлайн заседание на Европейския съвет.

По думите му кандидатстването ще става по електронен път, при максимално облекчена процедура, а над 20 000 фирми ще могат да се възползват. Мярката ще бъде стартирана в началото на май.

По думите на министър-председателя, вече се мисли и за средства в помощ на средния бизнес.

"Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Между 3 000 и 10 000 лева за най-малките микрофирми. Да не отиде някой и да подаде за 1 000 фирми и да излъже, защото знаете, че има и такива След това подлежи за редния бизнес. Утре ще изпратя писмо до ЕК за да можем и от други програми да свалим още 200-300 милиона", обясни Бойко Борисов.

"Всички сме наясно, че само като единна икономика можем да излезем от кризата", каза още премиерът.

Според данни на премиера към момента 7,5% от БВП на ЕС е заминал, трилиони са безработните.

"Искаме да вдъхнем на хората увереност, че всичко това един ден ще е лош спомен".

"В Европа на много от колегите медицинските им екипи им казват, че сме още в началото. Но с новата Пътна карта за възстановяване на по-устойчива и справедлива Европа искаме да вдъхнем оптимизъм. Това са точните думи. Или по-точно: какво след датата или месеца Х, надявам се не и годината, - до каква степен ще бъдат нарушени икономиките ни. Това са трилиони. Нещо по-лошо – милиони безработни и ясното съзнание, че кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че като единни само можем да излезем от кризата. Защото икономиките ни така са свързани – и не само те, и туризма, селското стопанство, машиностроенето, образованието. Моят приятел Себастиан Курц толкова се хвали, че днес е пуснал малките магазинчета – толкова е разхлабил мерките".

"На базата на това тече един спор, който си е стар – това е за грантове или кредити. Тези държави със слабите икономики предпочитат грантове – някой да отиде да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват "даваме ви кредит, после ще си го върнете". И, за да стане ясно, тези с грантовете им казват – даваме ви, но си направете данъците като в нашите страни – например в Германия 40% е данъка, в България е 10. 90% от приходите на бизнеса и гражданите остават за тях. 10% идват към държавата. В Германия това е 40%", допълни Борисов. "Това е спор, в който няма да се стигне до съгласие".

"В същото време има и добре работещи модели, които биха могли между грантовете и кредитите биха дали също добър вариант. На 6 май ще е следващата ни среща".

"На нашите приятели от Хърватия им се падна такова председателство, в което няма да може да се проведе нито срещата със Западните Балкани, затова се разбрахме пак така с онлайн връзка да я проведем – и тогава отново ще говорим и предоговаряме финансовата рамка в размер на 540 милиарда евро, за да я обединим и с един Фонд за излизане от кризата. ЕК пое ангажимент да подготви и съгласува с нас всичко. Както и Меркел каза – дано за толкова малко време успеят".

"В моето изказване по време на срещата на Европейския съвет им казах, че не е хубаво да подвеждаме хората. Трябва да се върнем към темата на деня – ако в България всичко е наред, то в Германия, Франция или Италия, където са нашите контрагенти за производство, то няма и какво предприятие у нас да отвори. Същото е и в туризма и много други сектори. Затова решихме още пари да се дават за проучването, за ваксините и за лекарства – нови или тези, които влияят положително на болните. Колежката от Дания даде пример с това как бързо си оборудваме медицинските екипи с независещи извън континента производства на очила, маски, шлемове – най-тежките облекла, и да си върнем производствата във фармацията, както и да запасим целия ЕС за следваща вълна, защото се очаква втори пик. Никой не е опознал този вирус и не знае кога ще е втората вълна. В България плавно се вдигат – 40, 50, 60 на ден – ако задържим така е добре, защото в един момент чух предложение да се отворят хотели, малки ресторанти и пр.- ние ще ги отворим, но след това веднага трябва да търсим медицински персонал, и ще ги затваряме после като болници".

"Разбирам колко им е тежко на хората вкъщи, макар че хората се движат и улиците на София са пълни – въобще не изглежда като град по карантина – и аз съм убеден, че вие го виждате. Не сме забранили нищо като в Гърция".

"Чух сутринта, че колегите от БСП били сезирали КС за това, че хората под карантина ги следели чрез телефоните им – в Гърция не можеш да излизаш от вкъщи без да уведомиш властите, в Испания можеш да отидеш до магазин и толкова. В България можеш да отидеш 46 пъти до магазина и да не се спреш! До аптеката, банката, и др."

"Възложил съм да говорят за парковете и планините – включително и в неделя да проведат учение как да стане – с табели, в една посока и прочие по планините. Толкова искам и аз да стане, и ме е страх, защото медицинският персонал ще се преумори. Затова толкова натискаме да вървим плавно, а и в същото време виждате – все повече се екипират болниците и персонала", допълни премиерът.

"Страхотен проблем е миграцията в Европа в момента. Пищят кански държавите за релокация. Напълнени с мигранти, а не могат да ходят никъде. И нашите съседи – Малта, Кипър, Гърция, - България нула миграция. Затворихме границите, защото заради празниците почва движение – молихме християните по Великден, сега молим мюсюлманите за Рамазана – разбрахме се, че това е акт за неразпространение на болестта".

"България няма проблем с релокацията – ми кажете едно "благодаря"! Защото това не е даденост и в никоя друга държава го няма това", допълни премиерът.

"За една седмица свършихме, това което трябваше да свършим за 3 месеца. Юли месец се надяваме да влезем в чакалнята на Еврозоната".

"Имаме отговор от ЕЦБ, че сме изпълнили всичко необходимо. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време. Фиксирането е до края на тази година или докогато ни трябва. Това е знак на доверие към България. Много поискаха, но единствено на България дадоха авансово", заяви Борисов.

"Суаповата линия е знак на доверие към България – много страни поискаха, но не им дадоха. За това благодаря на всички мои колеги – и Кристин Лагард, и другите, които имат такова доверие към България към днешна дата. И не е случайно, че шефът на МВФ даде България за пример с нейните изрядни финанси и дисциплина и че се ползва с възможностите да тегли толкова, колкото й потрябват. Но ние още не сме взимали заем, още караме с това, което сме спестили навремето, когато нямаше криза".

"Някой от Вас да се е почувствал следен с приложение, което е по желание", попита Борисов. "За карантината", уточни премиерът.

"В Корея това е задължително, за да може карантинираните да ги държат на едно място. Сутринта слушам БСП – някой щял да "ги следи къде ходят –  някой все едно го интересува къде ходят. Но те, когато бяха на власт, подслушваха и мен, и всички от опозицията", допълни Борисов.

"Месец и половина колегите от МВР работиха, за да може да докажат и съберат улики, за да може тези, които са направили това зло дело с побоя над Слави Ангелов, да намерят извършителите – те бяха ясни, но им трябваше време да защитят доказателствата си пред съда", уточни премиерът.

На въпрос как ще бъде решено пътуването в рамките на ЕС, Борисов съобщи, че правителството си е поставило за задача да запази здравето и живота на българите.

"България е излизала от войни, губила е територии, репарации е имала, - когато народът е бил жив и здрав, страната се възстановява и тръгва напред. Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав. Не може една Сърбия да има десет пъти повече заболели, всички съседни нам страни да имат два пъти повече заболели – това е защото мерките им закъсняха. Пуснахме пазарите – виждате как заразените станаха за от 20 на 60 за ден. Сега ще видим петък, събота и неделя как ще са заразените след пътуването по Великден – ако не се вдигне много броят, съм възложил за парковете и планините да мислят. Ако са в тези рамки, първо ще пуснем децата с родителите, после и другите. Тези бизнесмени, които толкова плачат за бизнеса си – не може да сложим живота на хиляди хора на карта, за да тръгне нечий бизнес", възмути се премиерът.

"Още не съм видял някой да си е продал или заложил "Ролс Ролса", допълни Борисов. "Днес говорих с Мария Габриел – може би през август се очаква първата ваксина – след това, ако се окаже успешна, много бързо ще тръгнат икономиките – като знам българите как обичат да пътуват, няма да можем да ги свалим от самолетите, билети няма да има".

"Искам да сваля извънредното положение още утре. То не ми помага. То дава възможност на карантината. Българинът ще издържи финансово, както и социалната ни система. Затова са тези соапови линии, грантове и кредити, които използваме. Аз искам ако може още на 6 май да падне извънредното положение когато е и следващото заседание на Европейския съвет, на което ще бъде предоговорена финансовата рамка и ще бъде създаден фонд за излизане от кризата".

"България подкрепя всичко, което има логика. Общ европейски кредит означава всички да го подкрепим. 4 държави имат най-високия рейтинг на банките си – Германия, Франция, Холандия и Австрия. Другите сме с по-нисък рейтинг. Това означава, че всеки залага своята икономика за кредит с ниска лихва".

"Общ европейски отговор на кризата означава солидарно и дисциплинирано, отговорно към малките, кохезионна политика и първо да си оправим Европа и Западните Балкани".

На въпрос какъв ще е общият европейски отговор на ситуацията, Борисов коментира, че става въпрос за патетични думи.

"Политиците ги употребяват, защото не казват нищо. Какво значи общ европейски отговор? Ние не можем да направим обща европейска отбрана. С моите уважание към Сасоли, звучи добре. Какво да му коментирам. Общ европейски. Какво ще правим общо БМВ-ата или Мерцедеси или облекла? Общ европейски отговор значи друго: солидарно и дисциплинирано, отговорно и към големите и към малките. Кохезионна политика, храна. Първо да си оправим Европа, да си оправим Западните Балкани, тогава да разглеждаме и другите континенти. Това означава общ европейски отговор", заяви още Борисов.

Той коментира и даряването на заплатата си. "Приемам го като дарение. Правя го от сърце. Говорих с колеги да дарим заплатите си на социално слаби, за да знаем кого точно подпомагаме Деструктивно е, но ни привързаха към депутатите. Знаете, че от първите си заплати дарихме по 1000 лв. Сега трябва да се подготвят мерките. Оптимизмът идва от там, че със сегашните медицински мерки вървим бавно и плавно. Много фирми и сектори работят – търговия, селскостопанство, строителство, въобще не сме ги засегнали."

"Живи и здрави ли сме ще се справим. Ще докараме още пари. Ще подпомогнем където трябва. Още не сме теглили заем."

"Ако БСП ме поканят в парламента ще отида, стига да се съберат депутатите. Депутатите са в карантина. Не са ли в карантина или те са извънземни и не важи за тях карантината. Или безсмъртни. видя се, че не са. Двама от депутатите на ГЕРБ още са болни. Трябва да ги разболеем всичките ли?", попита още премиерът.

Министър-председателят участва в четвъртото онлайн заседание, на което лидерите на държавите от ЕС продължиха обсъждането на активните действия на Общността за справяне с пандемията от Covid-19.

Във фокуса на дискусията бяха последващите стъпки от срещата на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната), проведена между 7 и 9 април, както и комуникацията на Европейската комисия от 15 април за съвместната пътна карта за изход от пандемията.

Борисов: Бързото отхлабване на мерките ще доведе до нова вълна заразени

Борисов: Медик без защитно облекло да няма

Две нови жертви и 16 нови случая на COVID-19 у нас

Рекорден брой заразени с COVID-19 за денонощието - 66 души

СЗО: Коронавирусът дълго време ще бъде с нас

В Германия тестват ваксина срещу коронавируса

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 83
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

83 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въвеждат трета доза ваксина срещу COVID в България

Въвеждат трета доза ваксина срещу COVID в България

Теми в развитие Преди 1 час

Очаква се заповедта на Здравното министерство да излезе утре

Ума Търман

Ума Търман сподели най-мрачната си тайна

Любопитно Преди 1 час

Актрисата е направила аборт

"Валентино" пусна суичъри в подкрепа на ваксинацията

"Валентино" пусна суичъри в подкрепа на ваксинацията

Любопитно Преди 3 часа

Луксозният бранд ще дари приходите от дрехите на УНИЦЕФ

One Dance Week 2021: Танцът като революция

One Dance Week 2021: Танцът като революция

България Преди 4 часа

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция

<p>ЕК започва производство срещу България</p>

Европейската комисия започва производство срещу България

България Преди 4 часа

Според правилата на ЕС хората, срещу които се водят наказателни производства, трябва да бъдат своевременно уведомени

<p>Стилът си има име... има 30 имена (СНИМКИ)</p>

Стилът си има име... има 30 имена (СНИМКИ)

Любопитно Преди 4 часа

Тези жени са най-добре облечените за всички времена

<p>Стрелба с въздушен пистолет по кола, има пострадал&nbsp;&nbsp;</p>

Стрелба с въздушен пистолет по кола в София, има пострадал

България Преди 5 часа

27-годишен мъж е привлечен към наказателна отговорност

Спутник V

"Спутник V" удари на камък в СЗО, руснаците търсят ваксини в чужбина

Теми в развитие Преди 6 часа

Нито една руска ваксина не е одобрена за употреба от Световната здравна организация

<p>Една от най-опустошителните инфекции на Земята разтревожи учените</p>

Тревога: Откриха устойчива на лекарствата форма на малария в Африка

Любопитно Преди 6 часа

Лабораторни тестове показали, че пациентите се освобождават много по-бавно от паразитите

Тир се обърна на АМ "Тракия", шофьорът почина

Тир се обърна на АМ "Тракия", шофьорът почина

България Преди 6 часа

Товарният автомобил е излязъл от пътното платно и се е ударил в билборд, след което се преобърнал в каванaвката

Редовно заседание на Министерския съвет

Бойко Рашков ще отговаря за изборите на 14 ноември

Избори 2021 Преди 7 часа

Това реши Министерският съвет на днешното заседание

Тим Кук, Apple

Apple издирва служители, които пускат фирмени тайни

Технологии Преди 7 часа

Тим Кук заяви, че тези хора нямат място в компанията

Джейми и Бритни Спиърс

Бритни Спиърс в съда: Идва краят на „кафкианския кошмар“

Любопитно Преди 7 часа

Бритни Спиърс е приела официално предложението на баща си попечителството над нея да бъде прекратено

Джони Деп

Джони Деп: Никой не е застрахован срещу "културата на отхвърляне"

Свят Преди 8 часа

Носителят на наградата "Доностия" за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан Джони Деп осъди културата на отхвърляне

Цистерна и камион удариха лека кола в София

Цистерна и камион удариха лека кола в София

България Преди 8 часа

Тежкият инцидент е станал на булевард "Ботевградско шосе"