12

С траховете, че страшен супервулкан дебне в сърцето на Национален парк „Йелоустоун“, отдавна са се настанили в сърцата на много американци. От последното изригване са минали почти 650 хил. години и прогнозата на следващото е подвиг, който все още е непосилен за учените.

РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ "ЙЕЛОУСТОУН" С НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Независимо от огромното внимание, насочено към супервулкана, експертите, които следят активността в парка денонощно казват, че това, за което трябва да се тревожим не е изригване, а ... земетресение.

В сеизмично активния регион се случват средно по 2500 малки земни труса на година и

според учените е само въпрос на време преди да се случи силно земетресение с магнитуд от 7 по скалата на Рихтер.

Колко още ще съществува животът на земята?

Откриха огромен "резервоар" с магма под вулкан в Йелоустоун

„Най-голямото ни притеснение за „Йелоустоун“ не е вулканично изригване, а е свързано със земетресенията“, казва  Майкъл Поланд, водещият учен във вулканичната обсерватория Йелоустоун. „Това е подценената опасност в района на „Йелоустоун“. Там в бъдеще може и ще има трус със сила 7 по скалата на Рихтер“, категоричен е той.

Шансовете за сериозно вулканично изригване в Йелоустоун понастоящем се определят като доста ниски. На базата на знанията за три мащабни изригвания през последние 2,1 млн. години, в инервал от около 600 хил. до 800 хил. години, учените изчисляват, че вероятността за голямо изригване е 1:730 000. Междувременно са се случвали и по-малки изригвания, като последното е било преди около 70 хил. години, обяснява Геологическият топографски институт на САЩ.

Мощните земетресения, от друга страна, са много по-чести явления.

Трус с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер разтърси парка само преди 59 години

– на 17 август 1959 г., предизвиквайки свлачище, което отне живота на 28 души. Събитието повлече толкова много скали, по оценка на експертите повече от 80 млн. тона, че е блокираха река и създадоха ново езеро, кръстено „Земересение“.

Нов трус с такава сила може да се случи в съвсем близко бъдеще, а когато това стане, ще бъде изненадващо. „Това е нещо, което се случва в рамките на един човешки живот. Можем да кажем къде е вероятно да има такова земетресение, но не и кога“, предупреди Поланд.

В сравнение с труса от 50-те години на миналия век,

трус от 7 степен по скалата на Рихтер ще има много по-катастрофални последствия в наши дни.

Милиони хора посещават парка всяка година, като човешкото присъствие скача драстично през летните месеци.

Ето защо активността в Национален парк „Йелоустоун“ се следи денонощно от учените.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@