3

Е зикът ни е изпълнен с негативни психосоматични препратки към стреса като: „От колегата ми ме боли глава“ или „Повдига ми се от бившото ми гадже“. Всъщност това може буквално да е така.

ВИЖТЕ КЪДЕ СКЛАДИРАМЕ СТРЕСА И ЗАЩО НИ БОЛИ ДАДЕНА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО В ГАЛЕРИЯТА НИ

Често се опиваме да премахнем нежелани чувства, като раздразнение, страх, тъга, от съзнанието ни, тъй като ги свързваме с чувство на безнадеждност и безсилие. Изтласкваме ги от съзнанието ни и отричаме емоциите си. Вместо да разпознаваме, обработваме и да се освобождаваме от тези нежелани чувства, ние ги складираме.

Как да се справим със страха?

Как да овладеем гнева си?

Как да се справим с пристъпите на паника

Но къде отиват те? Нежеланите чувства и емоции са стрес, който се натрупва в различни части на тялото ни и нерядко можем да усетим това дори и физически чрез изпитване на болка в определена част от тялото.

Разбира се, не всички болки в тялото или болести са психосоматични, но определено при изучаването на телесните реакции на хората към стреса, възникват повтарящи се модели, пише експерт в сайта „Сайколъджи Тудей“ (Psychology Today). Добрата новина е, че има какво да се направи.

Когато се грижите по-добре за чувствата си, вие се грижите по-добре за себе си и за тези, които обичате.

Отделете време да разберете как да се справяте с чувствата и емоциите си и да ликвидирате физическата болка, която те могат да ви причинят. Така ще се чувствате по-щастливи, а според някои проучвания и ще живеете по-дълго.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@