0

Г рандиозна церемония с лазери и серия от специални ефекти даде началото на тазгодишния Webit.Festival Europe - най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона, което тази година носи мотото “re:Inventing Europe’s Future”.

На 25 и 26 април фестивалът ще събере в „София Тех Парк” 5000 посетители от над 90 държави, а повече от 300 лектори ще споделят безценен опит от водещите световни компании и ще ни помогнат да се адаптираме към тенденциите, които през следващите няколко години ще променят живота ни из основи.

Във видеото вижте как екип на NOVA полетя с балон заедно с организатора на събитието Пламен Русев.

„Планирахме и да скочим с бънджи, но метеорологичните условия не позволяват това”, каза той.

Вижте откриването на изложението в НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Регистрацията за събитието отвори още в 8 часа сутринта, за хилядите посетители на фестивала. Броени минути след това в София Тех Парк се появиха артисти на кокили от Театър “Жар”, които забавляваха идващите гости.

Фолклорна формация с тъпани и гайди насочи гостите към сграда “Джон Атанасов”, а на “Синята” сцена на Webit двама нестинари танцуваха върху видео под с огън и жарава.

Източник: Vesti.bg/Георги Димитров

В церемонията по откриването участваха и медалисти от Националната прородо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов”. Този път обаче те не решаваха задачи, а играха хоро пред международната публика на Webit.

В 10:00 часа фестивалът започна официално с откриващото слово на председателя на Webit.Foundation Пламен Русев. Той разказа за това, което предстои да се случи в света на технологиите през следващите 5 години и как то ще промени живота на всички нас във визионерска реч и обръщение към всички българи.

“Събираме световния елит, за да покажем на българското общество как всеки един аспект от живота ни ще се промени. Обединихме повече от 5000 души под знамето на Webit, за да преоткрием бъдещето на Европа”, каза той.

Източник: Vesti.bg/Георги Димитров

След него на сцената говори президентът Румен Радев, който е официален патрон на събитието, последван от служебния министър на икономиката доц. д-р Теодор Седларски.

С видео обръщения към публиката на Webit се включиha министърът на науката и технологиите на Китай д-р Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Откриването продължи с изказвания на директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева. В рамките на първия ден от програмата на фестивала Агенцията организира уъркшоп със серия от интересни лектори.

Слово изнесе и кмета на София и един от патроните на Webit.Festival Йорданка Фандъкова. В 11:00 часа тя ще открие и конференцията за Умни градове (Smart Cities Summit) - начало на събитията за политики.

За финала на откриващата церемония, на сцената се появи бившият презиент Росен Плевнелиев, който за поредна година поздрави посетителите на Webit и представи своята визия за бъдещето на България като център на иновациите и технологиите в Източна Европа.

“За мен Webit е сбъдната мечта. Виждам България с амбиция и бъдеще. Пламен Русев и този форум са един от основните инструменти за реализирането на това бъдеще”, каза той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@