0

С появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вирус става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители.

А кои са хакерските нападения, които завинаги ще останат в историята?

Класацията на Top of the tops от Vbox7.com ни разказва:

Атаката с червея на Робърт Тапан Морис от 1988 г.
Робърт Морис е създателят на първия „червей”, разпространяван в интернет. Той е все още студент в университета Корнел, когато създава червея с обяснението, че с негова помощ ще изследва „необятността на киберпространството”. Проблемите започват, когато неговият софтуер се свързва с вирус, който намира онлайн и започва да се разпространява много по-бързо от очакваното, инфектирайки над 6000 компютъра.

Специалист случайно спрял мащабната хакерска атака

Опасен вирус порази десетки хиляди компютри по целия свят, как да се защитим

Атаката на MafiaBoy от 2000 г.
15-годишният Майкъл Калце, познат по-добре с хакерския си псевдоним MafiaBoy атакува със зловреден DdoS софтуер уебсайтовете на някои от най-големите фирми през 2000 г. Сред атакуваните са Amazon, CNN, eBay и Yahoo!, като атаките водят до щети на стойност 1,2 млрд. долара.

Източник: Thinkstock/Guliver

Хакерът бързо е заловен, но тъй като е непълнолетен получава едва 8 месеца под домашен арест и ограничение на достъпа му до интернет.

Атаката срещу Google в Китай от 2009 г.
Китайският Google беше ударен от безпрецедентна хакерска атака през 2009 г., когато хакери успяват да влязат в корпоративната система на компанията. Според софтуерния гигант целта на хакерите е била да се доберат до личните данни и имейли на редица китайски активисти за човешки права, като всички очи се насочват към китайското правителство, подозирано за атаката.

Източник: Thinkstock/Guliver

Google навлиза на пазара в Китай през 2006 г., но хакерската атака от 2009 г. и непосилната цензура, налагана от китайското правителството водят до оттеглянето на компанията от страната през март 2010 г.

Тийнейджъри атакуват НАСА и Американският отдел по отбрана
Годината е 1999 г., а 15-годишният Джонатан Джеймс успява да проникне в системата на Американският отдел по отбрана и да инсталира „задна вратичка” в сървърите им. Tой успява да прихване стотици имейли от различни държавни организации, включително и такива, които съдържат пароли за множество военни системи и компютри. Благодарение на открадната информация, Джеймс успява да открадне софтуер на НАСА, което струва на космическата агенция над 40 хил. долара, тъй като системите им спират да работят за 3 седмици. Джеймс е арестуван, но получава лека присъда заради годините си.

И още - как се хакват телефонни линии, как са атакували Сиентоложката църква през 2008 г. и други впечатляващи хакерски атаки - вижте във видеото горе

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Източник: Thinkstock/Guliver

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@