5

Н а 4 февруари 2004 г. е даден старт на социалната мрежа Facebook от Марк Зукърбърг, тогава студент по компютърни науки в Харвардския университет, днес председател и главен изпълнителен директор на Meta. Това сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Днес Facebook навършва 20 години. През 2021 г. американската компания Facebook променя името си на Meta, а част от нея са Instagram, Messenger и други платформи.

Освен за комуникация Facebook днес се използва и като източник на информация. В средата на м.г. институтът "Ройтерс" за изследване на журналистиката публикува доклад, според който като основен източник на новини - 76% от анкетираните българи са посочили онлайн източници, включително социалните медии, 63% ползват телевизиите и едва 12% - печатните медии. При социалните медии най-популярен е Facebook, като 64% от анкетираните ни сънародници го използват за новини, а 77% - "на общо основание".

Как да видим историята си с приятел във Facebook

С идването на Facebook и социалните мрежи се промени самата парадигма на комуникационния процес, каза проф. Лилия Райчева - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Една от причините е, че потребителите стават и продуценти на съдържание. Това е предвидено още през 1980 г. в "Третата вълна" на изследователя Алвин Тофлър. Той въвежда понятието "протребител" – съчетава потребител и продуцент на новини. И актуалността на съобщенията във Facebook е изключително важна. Тя поражда съперничеството за вниманието на потребителите между социалните мрежи и традиционните медии, коментира проф. Райчева.

Развитието на социалните мрежи и специално Facebook оказаха доста голямо внимание върху живота на всички и начина, по който употребяваме информация, коментира за Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България). Той посочи, че информацията се персонализира спрямо нашите предпочитания, алгоритмите я подреждат и тя идва при нас и оформя възгледите на голяма част от обществото.

Ето защо Facebook и Instagram искат да си платим за абонамент

Facebook и влиянието му върху журналистиката 

Първоначалната цел беше да се свързваме по-лесно помежду си, посочи Радев. Следващата – да демократизират общуването в интернет, но заради техния модел стана така, че ефектът от това демократизиране е доста нееднозначен. Изместиха до голяма степен част от журналистиката, каза той и добави, че най-вече е повлиял на печатните медии. Вместо да получаваме информация, преминала през филтъра на професионални журналисти, се стигна дотам, че голяма част от информацията получаваме от социалните мрежи според техните алгоритми, които подбират какво да ни покажат и какво да скрият. Тези алгоритми са настроени така, че да задържаме колкото се може повече вниманието си в социалната мрежа, коментира Иван Радев.

Има проблеми, свързани най-вече с отговорността на тези, които споделят съдържание, каза проф. Райчева. С появата на неточни и непроверени данни, бързо запълващи информационния вакуум, се формира обществено мнение, което често пъти може да не съответства на реалността, а това е пагубно за журналистиката и създава големи предизвикателства пред спазването на професионалните стандарти. Така социалните мрежи спомагат за разпространение на дезинформация, което е контрапродуктивно за демократичните общества, обясни тя.

Facebook и Instagram пускат платени абонаменти

По думите на проф. Райчева чрез Facebook информацията се движи по-бързо, но тя трябва да бъде верифицирана и всеки, който уважава журналистическата професия, би очаквал официалното и проверено съобщение. Новият Европейски закон за свободата на медиите предлага обща рамка за защита тъкмо на редакционната независимост на медиите в Европейския съюз, на плурализма, на качеството на журналистическото съдържани и много важно – на прозрачността на медийната собственост, каза още тя.

Социалните мрежи повлияха за радикализация на обществата, смята Иван Радев. Всяка една от големите социални мрежи има "заслуги" за разцвета на дезинформацията. Те твърде закъсняха с реакциите срещу нея. В момента се взимат мерки за борба с дезинформацията. Социалните мрежи осъзнаха какви са негативните ефекти от това, че се превърнаха в такъв глобален лидер, но все още са в позицията на длъжници на обществото и журналистиката, която изместиха, коментира той.

Facebook ще промени секцията за видео

Според него винаги, когато говорим за борба с дезинформация, трябва да отчитаме баланса и недопускането на цензура. Има усилия, които могат да се направят, и са ефективни в борбата срещу дезинформацията. Колко и в каква степен зависи от волята на социалните мрежи и публичния натиск върху тези платформи, обясни Радев.

Влиянието на Facebook върху хората

В изследване в рамките на европейския проект МЕДИАДЕЛКОМ екипът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" установява, че в поредицата от пет парламентарни избора - 2021 г. - 2023г., активността на политическите лидери във Facebook страниците им не е повлияла на изборните резултати, каза проф. Райчева.

"Данните показват, че в по-крехките демокрации с по-уязвими медийни системи, каквато е нашата страна, залитането към социалните мрежи няма как да не влияе върху спада на доверието към традиционните медии. Продължаваме да сме подвластни на двата взаимосвързани процеса – медиатизация на политиката и политизация и комерсиализация на медиите", коментира тя.

ЕС въвежда нови ограничения за Facebook

По думите ѝ големите социално-политически промени, които започват преди повече от три десетилетия в бившите социалистически страни, са катализирани от новите информационни и комуникационни технологии. Тяхното стремглаво развитие обаче изпреварва напасването със законовата и регулаторната рамка, очертаването на бизнес моделите в медийната среда, осмислянето на професионалните стандарти и психологическите нагласи на аудиторията. Всяко нововъведение е като нож с две остриета – от една страна е много позитивно усещането за свобода във Facebook, но от друга - хората все още не са достатъчно подготвени за напастта на фалшивите новини в цифровата комуникационна среда, коментира проф. Райчева.

Според нея вече сме изправени пред ново предизвикателство – справянето с инвазията на изкуствения интелект.

Meta отново ще обедини Messenger и Facebook

Не трябва да позволяваме на социалните мрежи да изместят професионалната журналистика, защото тя има своето място, заяви Иван Радев. Ако досега изкуственият интелект (ИИ) на социалните мрежи - т.нар. алгоритми, подрежда и избира какво съдържание ще видим, от сега нататък ИИ ще може и да създава съдържание. Много е важно да не се изоставя професионалната журналистика, следваща етични стандарти. Журналистиката, която да може да изпълнява ролята си – да държи хората с власт отговорни и да информира коректно обществото, каза той.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 27 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 41 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители